(StudentTorget.no): 

Norske ansatte med høyere utdanning tjener i snitt 28 prosent mer enn de som kun har videregående skole. I OECD-landene er differansen mellom disse 57 prosent. Dette gjør Norge til et av landene hvor det er minst lønnsomt å ta høyere utdanning. Kun på New Zealand og i Sverige er det mindre lønnsomt med høyere utdanning. 
 
I 2011 var Norge og Irland de høyest utdannede landene i Europa, med en andel på rundt 49 prosent i aldersgruppen 30 til 34 år. I aldersgruppen 25 til 64 år var andelen 38 prosent.
 
Forsker Erling Barth ved Institutt for samfunnsforskning sier til Aftenposten at disse tallene viser at unge nordmenn ikke bare tenker lønn når de velger utdanning.
 
- Høyt utdannede har lavere ledighet og jobber som kan være attraktive på andre områder enn lønn. Dette kan for eksempel være høyere jobbsikkerhet og bedre arbeidsmiljø, sier han til avisen.
 
Det er også billigere å utdanne seg i Norge og bedre ordninger for studiestøtte enn i mange av OECD-landene. Barth mener den høye andelen nordmenn med høy utdanning også kan ha bidratt til mindre lønnsforskjeller.
 
Jevnt over er lønnsnivået i Norge langt høyere og jevnere enn i andre europeiske land, noe som vil si at de lavest lønnede nordmenn tross alt har svært høy lønn sammenlignet med andre europeere.
 
- Sentrale forhandlinger er viktige i den norske lønnsdannelsen. Store organisasjoner på begge sider av bordet bidrar til stor grad av samordning. Grupper med lav lønn får ofte mer i de sentrale forhandlingene, mens andre får mer i lokale tillegg. Over tid endrer lønnsforskjellene seg lite, sier forsker Erling Barth til Aftenposten.
 

LES OGSÅ: Her er det lettest å få gode karakterer