(StudentTorget.no):

Blant studenter som studerer humanistiske fag ved Universitetet i Bergen er det kun 6 prosent av A-kandidatene som føler at de har ikke-relevant arbeid to år etter studiene. Samtidig er det over 40 prosent av C-kandidatene opplever det samme, viser den ferske Tidsserierapporten fra Karrieresenteret i Bergen. 
 
– Dette var nok den største overraskelsen. Det betyr at HF-studentene ikke er overlatt til skjebnen, men at studentene faktisk kan styre mulighetene sine mye selv ved å jobbe for å få gode karakterer, sier Rønnaug Tveit, daglig leder ved Karrieresenteret til Studvest.
 
Årsaken mener hun kan være at det finnes færre jobber som er åpenbart relevante for HF-studenter, og at det fører til stor konkurranse om disse jobbene. Jobbmulighetene for HF-studenter mener hun likevel er gode, men at det avhenger av at de gjør som SV-studentene, som i større grad søker seg over i privat næringsliv, ikke lenger bare i offentlig sektor.
 
Tveit mener at studenter ofte ikke er klar over hvilke muligheter de faktisk har på arbeidsmarkedet.
 
– Vi ser ofte at studenter vurderer sine egne evner feil eller for lavt, og dermed søker ikke-relevante jobber. Fakultetet kunne i større grad jobbet med å øke studentenes selvtillit for å få dem til å våge å heve blikket og sikte høyere, sier Tveit til Studvest.
 
Av rapporten kommer det også frem at én av ti tidligere HF-studenter var arbeidsledige to år etter endt eksamen. Tveit understreker derimot at de aller fleste HF-studenter er i relevant jobb innen tre måneder etter utdanningen, på lik linje med studentene ved de andre fakultetene på UiB.
 
Tveit mener at det kan være problematisk å legge for mye vekt på tallene for studenter i ikke-relevant arbeid, siden det er subjektivt hvordan man vurderer om arbeidet er relevant.
 

LES OGSÅ: Dette betyr karaktersnittet for startlønnen din

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser