(StudentTorget.no):

Eksamen venter mange studenter om dagen. Du kjenner kanskje følelsen av å sitte i en gymsal fylt av nervøse medstudenter. Klokken slår ni, og eksamensvaktene begynner å dele ut oppgavene. En etter en åpner oppgaven, og alle andre kaster seg tilsynelatende uanstrengt over arkene. Noen er allerede godt i gang med å lage tankekart og fylle inn alt de husker av informasjon. Men ikke du.

Hvordan skal man greie å holde nervene i sjakk både før og under eksamen? 

- Først vil jeg si at litt eksamensnerver er positivt. Normalt yter man mer om man er ekstra aktivert, som man er under en eksamensperiode. At man har sommerfugler i magen og ofte må gå på do, er tegn på positive eksamensnerver. Men hvis man merker at man ikke får sove så godt, kjenner panikken komme og at dette går utover livskvaliteten, må man gjøre noe, forteller psykolog Kari Stedje.

 

Snakk med noen du kjenner

Når man er stresset, får man en dårligere læringskapasitet, og konsentrasjonen svekkes. Å holde hodet kaldt er derfor viktig. 

- Det gjelder å få kjølt ned nervesystemet. Det er delt i to, hvor en del aktiverer, mens den andre delen roer ned. Nervesystemet skjønner ikke norsk, så det nytter ikke å snakke til det. Det man må gjøre er å slappe av. Ta tak i deg selv når du kjenner at du blir stresset.

Når du kjenner at nervene og stresset tar overhånd, er det greit å ty til noen som kan roe deg ned. 

- Snakk med noen som er vennlig innstilt og ikke er stresset. Hjernen vår innstiller seg også ut i fra hvordan andre har det. Prat med medstudenter eller andre venner. Hjernen skjønner når noe er trygt, og man vil da roe seg ned, fortsetter psykologen.


 

Pust

Det å øve på noen pusteøvelser er heller ikke så dumt, det kan hjelpe deg mye i den stressende perioden du er inne i. 

- Pust med magen. Det å ha en rolig puls er viktig. Pust inn mens du teller til fire, hold pusten bittelitt, og pust deretter ut mens du teller til fem. Da får du lenger utpust enn innpust, noe som virker beroligende på hjernen, sier hun videre.

Dette med soving og spising under eksamensperioden får vi ikke repetert nok ganger. Det er ekstremt viktig å spise med jevne mellomrom. Døgning er heller ikke noen god løsning, det kan faktisk gjøre ting vondt verre. 

- Det er ekstremt viktig å sove godt. Det lønner seg å opprettholde en normal døgnrytme. Hjernen klarer ikke å ta imot all informasjonen når du sitter og nileser time etter time. Dessuten er det viktig å sove hvis du vil at det du har lest skal feste seg i langtidshukommelsen, og det gjør den når du slapper av og sover, fortsetter psykologen.

LES OGSÅ: Psykisk helsehjelp til studenter

 

UNNGÅ EKSAMENSNERVER

 

✔ Pust. Dette beroliger hjernen. Pust inn mens du teller til fire, hold pusten bittelitt, og pust deretter ut mens du teller til fem.

✔ Fortell deg selv beroligende tanker.

✔ Få nok søvn. Det du har lest lagrer seg i langtidshukommelsen mens du sover.

✔ Spis og drikk med jevne mellomrom.

✔ Snakk med medstudenter eller venner. Husk at det er viktig at personene du snakker med ikke er stresset, da vil du bare bli mer stresset.

✔ Ikke strev med å få til den perfekte start på eksamensoppgaven.

 

 

Ta pauser, spis og drikk

- Hva skal man gjøre når eksamensdagen kommer, og man plutselig får jernteppe?
- Da ville jeg først og fremst tatt en pause. Fyll på med mat og drikke og husk å puste dypt. Dette virker avspennende på hjernen. I tillegg ville jeg ha minnet meg selv på at hjernen faktisk har lagret alle tingene jeg nå må svare på. 

Hvis alt virker helt svart på eksamen, kan du også finne roen ved å prate til deg selv.

- Tenk beroligende tanker som «dette går bra», og «nå tar vi en ting av gangen». Tenk på gode og oppmuntrende ting, dette vil restarte hjernen. Det er også viktig å unngå å være superkritisk mot seg selv. Et annet tips er et typisk studieteknikk-tips: Ikke strev med å få den perfekte start, du kan starte lenger ut i oppgaven og heller gå tilbake for å rette etterpå.