(StudentTorget.no):

Hvert år før ferien bruker de fleste studenter mesteparten av sin tid til å forberede seg til eksamen for å vise hva de har lært i løpet av semesteret.

Dessverre er det ikke alle som takler presset like godt, og noen tar kanskje eksamensforberedelsene litt vel alvorlig.

Nettstedet cracked.com, har laget en liste over de syv tingene du ikke bør gjøre hvis du har planer om å være mest mulig forberedt til eksamen:

 

1. Du hamstrer som et ekorn

Dette er et vanlig fenomen å se blant mange studenter like før eksamen: Alt av informasjon skal samles inn og legges klart til en periode med intens pugging. Kanskje du har tømt en hel seksjon i biblioteket hva gjelder ditt fag, bare for å være på den sikre siden, eller tatt kopi av alle dine medstudenters notater. 

Begynner du å hamstre fakta, vil du bruke verdifull tid på dette i stedet for det du egentlig skal – å lese. I løpet av semesteret (hvis du har giddet å være tilstede på forelesningene) vil foreleseren ha gitt deg informasjonen du trenger om hva som dukker opp på eksamen. 

Med andre ord: Les gjennom notatene dine fra forelesningene og fokuser på de emnene som er på pensum. Diskuter gjerne med andre studenter om hva som kommer til å legges vekt på ved eksamen, for å finne ut om det er noen temaer du kanskje har gått glipp av. 


 

2. Du fargelegger i stedet for å pugge

Alle som har oppholdt seg på et universitet, eller en kafé i nærheten av en, har sett dem – studenter som fargelegger notatene sine med markeringstusj som om de skulle vært i barnehagen og ikke i høyere utdanning. Og det er jo ikke så rart egentlig. Å tegne er jo gøy, og tillegg kan det være fint med litt farger og blomster i en ellers kjedelig pensumbok. Men lærte du noe av det du nettopp leste eller sitter du bare og tegner kruseduller?

Hvis du leser pensum og det ser mer ut som en barnebok ved enden av kapittelet, enn seriøst fagstoff, har du vel egentlig ikke fått med deg de viktigste poengene i teksten heller?

Merker du at dine barnslige sider er på vei til å ta overhånd, legg vekk markeringstusjen og skriv heller ned et lite sammendrag av det du nettopp har lest.

LES OGSÅ: Syk på eksamen: Her er dine rettigheter og plikter

 

3. Du bygger ditt perfekte tempel

For mange er det viktig med et perfekt studiemiljø når man skal lese til eksamen. Men bruker du timer på å innrede ditt eget lille «feng shui» - tempel på hybelen din, utsetter du egentlig bare det du hadde planer om å gjøre – å lese!

Har det virkelig så mye å si om «hjemmekontoret» ditt står i perfekt harmoni med din personlighet? Eller om du har satt inn lyspærer i alle lampene for å få litt ekstra UV-stråling og mer energi?

Kok kaffe, ha vinduet på gløtt slik at du får frisk luft og sett deg ned og les!


 

4. Du leser alt om igjen

Hvis du befinner deg i en situasjonen hvor du leser alt om igjen – igjen, er det på tide å finne bedre og mer effektive studieteknikker

Å bare lese gjennom en haug med tekst er kanskje den enkleste formen for å studere, men du lærer lite og du sparer ikke særlig mye tid på det i lengden. 

Den beste metoden for å forberede seg til en eksamen er ikke nødvendigvis ved å lese fagstoff. 

Studerer du ingeniørfag, hvorfor ikke løse problemstillinger? Studerer du språk, hvorfor ikke skrive en liten artikkel om hvordan du tolket teksten for å se om du har forstått pensumet? Eller har du en uheldig venn i nærheten – tving ham eller henne til å høre på deg et par timer mens du gjennomgår hele faget ditt med stakkaren.

Skal du lære et fag, sett det i praksis så blir det lettere å forstå.

LES OGSÅ: Søvn før eksamen

 

5. Du gjør ikke eksamensoppgaver

De siste dagene før en eksamen trenger ikke å bestå av krampaktig lesing, hva med å faktisk trene på å skrive eksamener?

Hvis du tror at pensumet du lærte dette semesteret var nytt, tro om igjen. De fleste fag (forutsett at det ikke er en ny linje du går på) har som regel hatt det samme pensumet de siste par årene uansett. Og det samme gjelder som regel for eksamensoppgavene også.

De fleste utdanningsinstitusjoner har et eget intranett for sine studenter, hvor man kan gå inn og se over tidligere eksamener - det er en grunn til hvorfor de ligger tilgjengelig ute på internett. I tillegg kan det være lurt å snakke med bekjente som har studert det samme faget før deg, om hva de fikk spørsmål om på eksamen.

Skal du øve mest mulig effektivt de siste dagene før helvete bryter løs, lønner det seg derfor å gjøre eksamensoppgaver. Det er jo det du skal gjøre den dagen uansett?


 

6. Du konkurrerer om hvem som har det verst

Finnes det noe mer irriterende enn medstudenten som alltid sutrer høylytt over hvor dårlig de gjorde det på eksamen, men allikevel alltid får toppkarakterer? Det er det samme i dagene før eksamen også.  Lesesalene fylles opp med hysteriske studenter som har ropekonkurranse om hvem av dem som kommer til å utvikle magesår først. Hvorfor sløse bort verdifull tid på å tenke negative tanker i den siste innspurten?

Har du studert til eksamen, har du gjort en innsats. Slutt å ta sorgene på forskudd og konsentrer deg heller om å være fokusert til eksamensdagen.

LES OGSÅ: Hvordan holde en presentasjon: Hvordan holde taleangsten under kontroll under muntlig eksamen

 

7. Du klager over at foreleser ikke forberedte deg på eksamen

Befinner du deg på eksamensdagen og eksamensoppgaven er helt uforståelig, er det mest sannsynlig din egen skyld. Enten har du ikke vært nok til stede i forelesningen, og hvis du har, har du ikke fulgt med på hva foreleseren har sagt det siste halvåret.

«Hvorfor lærte ikke foreleseren oss bare hvordan vi skulle gjøre eksamenen da?». Mange glemmer at eksamener ikke er poenget med å studere - å lære seg et fag derimot er grunnen til hvorfor man studerer. 

Høyere utdanning er ikke lenger bare for de som kommer fra en privilegert familie. Og godt er det. Bare i Norge er det over 270 000 studenter som tar høyere utdanning hvert år, og for å skille klinten fra hveten som man sier, avslutter de sitt studie med en eksamen for å se om de er verdige en bachelor- eller mastergrad.

I tillegg er dagens eksamensform litt snillere enn den var i gamle dager. Før var de fleste eksamener muntlige, og kandidaten måtte stå foran en jury og prøve å overbevise dem om at de ikke var komplett idioter. Kanskje dagens eksamener ikke er fullt så ille likevel?

Det er tross alt bare en liten brøkdel av semesteret som omfatter prøver og eksamener. Det er ikke derfor du sitter og leser til sent på kveld hver dag resten av året - det er for å bli ekspert i et fag til den dagen du skal ut i arbeidslivet.