Forelesningene er over og eksamen står for tur. Men siden det er så lenge til, det er ikke nødvendig å begynne riktig ennå, tenker du.

Men før du vet ordet av det er det bare tre dager igjen til eksamen, og du har ennå ikke begynt. Hva gikk galt?

I en serie artikler på StudentTorget, svarer forfatteren av bestselgerboken Superstudent, Olav Schewe, leserne på spørsmål knyttet til hvordan man kan lære mer effektivt og få bedre karakterer.

 

En matematikkstudent spør:

Når det nærmer seg eksamensperioden, reagerer jeg med å unnvike omtrent enhver form for studering inntil et par dager før eksamen.

Dette er selvfølgelig et selvdisiplinsproblem, og siden jeg også glemmer en del, har jeg huller i pensum som gjør det fryktelig tungt å begynne fra «scratch».

Noen tips?

 

Svar fra Olav Schewe:

Da jeg studerte i Oxford, hadde vi én uke med fem eksamener og kun én uke til å forberede oss. Derfor var det kjempeviktig å jobbe gjennom semesteret.

I Norge fungerer det annerledes. Her har vi tradisjon for å ha lange forberedelsesperioder.

Fordelen med det, er at om man henger etter, har man nok tid til å hente seg inn igjen og gjøre det bra på eksamen. Dette forutsetter imidlertid at man klarer å sette seg ned tidlig og bruke eksamensperioden til å lese effektivt.

Her er noen råd du kan følge, som hjelper deg med dette.

 

 

1. Sett opp en eksamensplan

Man kan alltids velge å utsette ting, men hvis man gjør det fordi man tror at man har god tid, når man egentlig ikke har det, er det unødvendig dumt. Derfor er det lurt å tidlig sette opp en eksamensplan.

Ta for deg en kalender og marker de dagene du har eksamen.

Deretter, forsøk å tenke på hvor mange dager du vil trenge for å komme deg opp på et brukbart nivå i hvert fag. Og før disse lesedagene inn i kalenderen.

Fordelen med å gjøre dette, er at du raskt kan se når du bør sette i gang for å få tilstrekkelig med tid til forberedelser. Kanskje ser du at du må begynne i overimorgen.

Når man har regnet på dagene og tatt en «reality check» som viser at du må begynne, er det mye enklere å faktisk sette seg ned enn om man bare støtter seg på en generelt mantra om at det alltid er lurt å starte tidlig.


 

2. Lag en rutine

Å måtte ta mange valg tapper oss for mental energi og gjør det vanskeligere å utøve selvdisiplin.

Dersom du hver morgen må finne ut av når du skal begynne å lese, hvor du skal lese, hvor lenge du skal holde på, hva du skal lese osv. er det enkelt å bare utsette alt.

Dann deg i stedet en rutine som du holder deg til.

Hvis du hver kveld måtte spørre deg selv om du skulle pusse tennene, ville det å pusse tennene oppleves som mye mer masete enn om du bare gjør det på refleks hver kveld rett før du legger deg.

Tilsvarende, kan du for eksempel danne deg en rutine på at du alltid leser fra kl. 9-18 hver dag på biblioteket, bortsett fra helgene som du tar fri.

 

3. Ha noen å studere sammen med

En av grunnene til at det er vanskelig å sette seg ned å studere, er selvfølgelig at det er så mange andre ting som er morsommere. Derfor, bør du finne noen du kan lese sammen med.

Det er tre fordeler med dette:

 

  1. 1) Å ha noen å jobbe med er motiverende.

    Det er enklere å bruke masse tid på å lese, når vi ser at andre vi kjenner gjør det samme.

  2. 2) Det er forpliktende.

    Har du avtalt at du skal møte noen på lesesalen kl 09 og så gå gjennom noen oppgaver etter lunsj, er det mye enklere å stå opp om morgenen og komme seg avgårde. Du har ikke lyst til å skuffe de du kjenner.

  3. 3) Det hjelper på forståelsen.

    En av de beste måtene å oppnå dybdeforståelse for noe, er ved å diskutere det med andre. Har du en medstudent, kan dere snakke om pensum i lesepausene eller egne sesjoner. Dere kan også forklare hverandre ting dere ikke forstår.

 

Se flere leserspørsmål her:

Har du spørsmål om motivasjon, hukommelsesteknikker eller lærestrategier?

Send inn ditt spørsmål til Olav Schewe her

Ved å sende inn et spørsmål samtykker du til at vi kan publisere anonymiserte utgaver av spørsmålet.

 

Les flere leserspørsmål artikler her:

Hvordan få bedre hukommelse?

Hvordan kan jeg huske mer fra forelesningene?

Hvordan takle fag med mye pensum?

Hvordan lykkes med matematikk og statistikk?

Hvordan huske formler?

Hvordan planlegge masteroppgaven?