(StudentTorget.no):

Ikke fortvil – tusenvis har vært der før deg. Og av dem er det hundrevis av glanshistorier, og du kan bli den neste! Vi håper du kan få bruk for noen av følgende tips når du skal sette i gang med lesingen.

Få oversikt – hva kan du, og hva kan du ikke?
Skum gjennom pensum. Antageligvis kommer du til å snuble over et kapittel du ikke har lest, eller som du av en eller annen grunn ikke husker noe fra. Da kan det være greit å først å fremst være klar over det! Så...

...fokuser på det du ikke kan
Nå har du fått en oversikt over det du ikke kan. Lag gjerne en fysisk liste, og heng den på veggen foran skrivebordet. Så kan du gå løs på punkt for punkt. Kryss av ettersom du har fullført. Da får du en følelse av mestring underveis.

Logg deg av alle sosiale medier
Dette punktet sier vel egentlig seg selv. Fjern alle distraksjoner og mulige avbrudd slik at du kan være konsentrert gjennom hele økten. Ta heller avgrensede pauser for å holde blodsukker og motivasjon oppe.

Lån forelesningsnotater av andre
Når eksamen er overstått er det sikkert noen som ikke har noe mot å låne ut notatene sine fra det forrige semestret. Ta med deg alt du får tak i av informasjon på aktuelle temaer, og sorter ut det som er relevant og ikke. Det er kanskje ikke nødvendig å gå i detaljnivå på alt, men gjennom ulike perspektiver er det lettere å sette ting i et større bilde.

Les tidligere eksamener for å få innblikk
Det kan være lurt å lese gjennom tidligere eksamensinnleveringer for å se hva som kreves. Kanskje det er noe du har oversett som gjør at det ikke gikk slik det skulle? Hvis du får et bilde på hvordan det kan gjøres, er det lettere å sitte med eksamensoppgaven i hånden og vite hvor du skal starte.

Les kapittelsammendragene
Hvis du har lite tid er dette alltid et godt tips. Men hvis du i tillegg til lite tid, har mye pensum å gå gjennom, jobb skikkelig med de siste sidene av hvert kapittel. Merk viktige ord og setninger med markeringspenner, les flere ganger og bearbeid tema gjennom å ta notater underveis. Så har du iallfall fått med deg det viktigste!

Tenk at det er verdt det
En venn av meg snakker ofte om begrepet RMI = rett mental innstilling. Og det kan være et godt verktøy her. Visualiser resultatet du jobber for, og ha det i bakhodet hele tiden. Tenk at det er verdt det. Det kommer ikke til å føles verken meningsløst eller hardt når du står med en karakter i hånda!

Ring en venn
Det er lov å spørre om hjelp når du skal forberede deg. Ring en person du vet kan det du vil lære, eller som du vet har teknikker for å få det til. Det fleste blir bare smigret av å få den tilliten, og det er alltid lurt å diskutere kunnskap. Da setter det seg bedre! Kanskje du kan våge deg til å bli testet også? La vennen stille spørsmål a la ”hva kan du om...”, og svar så utfyllende du kan. Da får du klarhet i hva du kan og ikke, og du kan fortelle det du kan med mer selvtillit.

DISPOSISJON, DISPOSISJON, DISPOSISJON.
Når du først sitter på eksamensdagen med den fryktinngytende oppgaven foran deg, bruk den første halvtimen på å strukturere tanker og hjelpemidler. Da legger du et godt grunnlag for en mer ryddig arbeidsprosess. Bruk underoverskrifter eller tankekart på kladdearket for å plassere og kategorisere. Da vet du at du får med det viktigste, og unngår å gjenta deg selv.

Sov og spis
Det høres kanskje unødvendig ut å nevne, men er allikevel helt fundamentalt. Det er dessuten fort gjort å glemme når man er i flytsonen. Husk å ta pauser for påfyll av energi, og legg bøker og pc i et annet rom når du skal sove. Du kan unne deg det!

Masse lykke til!