Antallet studenter som blir tatt for eksamensjuks stiger. Men det er ikke bare dagens studenter som er juksemakere. Her er en liste med noen av de mest kjente tilfellene av juks - disse ble nemlig alle tatt for det.

I slutten av mars skrev studentavisa Universitas at tallet på studenter som blir tatt for juks, aldri har vært høyere ved Universitetet i Oslo (UiO). Juks på eksamen og obligatoriske oppgaver skal ha tidoblet seg i løpet av 2000-tallet. Ved UiO er det studentene ved det  matematisk-naturvitenskapelige fakultet som skal være verst i klassen, og skal ifølge avisene  stå for halvparten av juksetilfellene.

Men det er ikke bare UiO-studenter som fusker. Det finnes en rekke kjente og ukjente tilfeller av juks, alt fra diktatorsønner til ledende politikere er tatt for ulovlig eksamensavlevering, og sakene omhandler blant annet delikate tilfeller som forskningsjuks  og uetiske donasjoner.

Her er lista:

 

 

Pengestøttet diktatorsønn

 

I mars ble det avslørt at det anerkjente universitetet London School of Economics hadde mottatt flere millioner kroner i støtte fra Libyas diktator, Muammar Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi. Sønnen skal ha tatt sin doktorgrad ved universitetet. Sammen med pengestøtten skal universitetet ha inngått en avtale med regiment om å lære opp 650 ”framtidige ledere”.

Prestisjeskolen skal ha fått 13,5 millioner kroner i støtte. Etter avsløringene valgte universitetets direktør, Sir Howard Davies og trekke seg, skriver blant annet BBC.

 

 

Plagierte doktorgradsavhandlingen

 

Det ferskeste eksemplet på grov fusk, er fra februar i år.  Da ble en av Tysklands mest populære politikere, Karl-Theodor zu Guttenberg (39), som inntil nylig var landets forsvarsminister beskyldt for å ha plagiert deler av sin doktoravhandling fra 2006. Han har selv innrømmet og brukt formuleringer i avhandlingen sin som han ikke har oppgitt i kildelisten. Som følge av dette ble han fratatt doktorgraden sin.


Guttenberg har flere ganger vært nevnt som en aktuell statsministerkandidat, men 1. mars trakk han seg som forsvarsminister og fra alle sine politiske verv. Etter at plagiatanklagene rullet opp i media har han blitt kalt Baron-cut-and-paste og Zu Copyberg and Zu Googleberg av tyske medier.

 

LES OGSÅ: FORSKER UNDERSLO PENGER, SKYLDTE PÅ STUDENT

 

 

 

Manipulerte datamaterialet

 

I 2010 ble det kjent at en forsker ved Norges idrettshøyskole som undersøkte barn og unges psykososiale utbytte av idrett hadde manipulert datamaterialet forskningsgruppen hadde fått inn. Dette skjedde blant annet ved at data fra svarskjemaene ble brukt to ganger, antagelig for å spare tid. Dermed gikk fem års forskningsarbeid rett i vasken og alle data måtte slettes. Forskeren var kun ansatt ved Idrettshøyskolen i forbindelse med prosjektet, og har ikke hatt noen tilknytning til skolen etter at det ble kjent at det hadde blitt jukset med datamaterialet.

 

 

Forsker diktet opp personer

 

 

Her hjemme omhandlet nok den mest kjente jukseskandalen i nyere tid lege og tannlege Jon Sudbø (50). Han ble avslørt for å ha bedrevet omfattende forskningsjuks i 2006.

Sudbø forsket på munnkreft og mottok i den forbindelse 10 millioner dollar, som tilsvarer cirka 70 millioner kroner i prosjektmidler fra en amerikansk stiftelse. I 2006 ble det kjent at forskeren hadde diktet opp om lag 500 pasienter med falske navn, personnumre og sykdomshistorie.


Han fikk også publisert en forskningsartikkel i det kjente medisinske tidsskriftet The Lancet, som viste seg å være rent oppspinn. Sudbø har senere erkjent at han også har brukt fiktive data i minst to artikler publisert i New England Journal of Medicine og Journal of Clinical Oncology.

Følgene dette fikk for Sudbø var at doktorgraden hans ble frakjent av Universitet i Oslo, han ble politianmeldt for helsepersonelloven, men denne ble henlagt. Han fikk også innskrenket autorisasjonen sin som lege og tannlege, han fikk imidlertid autorisasjonene sine i 2009, men han får ikke lenger drive med forskning. Han skal nå jobbe som tannlege i Seljord i Telemark.

 

LES OGSÅ: EKSAMENSJUKS - MER VANLIG ENN DU TROR

 

 

 

Fusket med stamceller

 

Den sørkoreanske veterinæren og forskeren Hwang Woo-suk (58) ble i 2006 beryktet for å fabrikkere en serie eksperimenter som ble publisert i en rekke høyprofilerte tidsskrifter innen stamcelleforskning, hvor han rapporterte at han hadde lykkes med å klone stamceller. Woo-suk ble fram til 2005 ansett for å være en av de banebrytende ekspertene på stamcelleforskning.


Han ble dømt til to års betinget fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i underslag og bioetisk brudd. Han ble også sparket fra universitetet hvor han jobbet som forsker og regjeringen opphevet både den finansielle og juridiske støtten til prosjektet. Han anket saken og fikk isteden ett og et halvt år betinget fengsel.

Kilder: BBC, Universitas, Wikipedia, Aftenposten, VG