(StudentTorget.no):

Svært mange norske studenter velger å ta et friår etter videregående skole før de begynner på høyere utdanning. Mange bruker denne tiden på å jobbe, mens andre velger å reise og ta en pause fra vekkerklokker og daglige rutiner. 

En ny forskningsrapport fra det australske National Centre for Vocational Education Research, viser at om lag en av fire unge velger å ta et friår før høyere utdanning, noe som er ti prosent mer enn for ti år siden.

I rapporten kom det også frem at de som tok et friår endte opp med både lavere inntekt, høyere frafall i studiene og dårlige jobbmuligheter sammenlignet med jevnaldrende som gikk rett i utdanning.

Flesteparten av de som tok et friår valgte å jobbe.  28 prosent jobbet deltid, og 23 prosent valgte å jobbe fulltid, imens 10 prosent brukte friåret på skolegang av lavere grad, som folkehøyskole. Kun 6 prosent brukte tiden på reising. 

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av friåret

 

Dem som ikke tar et friår har betydelig større sjanser for å være fulltidsansatt som 24-åringer innen profesjonelle yrker enn dem som tar et friår fra studiene, i følge rapporten. En av de kartlagte grunnene til at unge tar et friår er økonomiske – de tar seg arbeid for å spare opp penger til å leve på under studiene.


I rapporten bemerkes det også at annen forskning viser at de som tar seg et friår er generelt lykkeligere, har bredere interesser og har bedre evner til å sosialisere med mange forskjellige typer mennesker. De tilegnet seg også kunnskap om økonomistyring og fremmedspråk.

Mer enn 5000 australske avgangselever ble spurt om deres planer etter videregående skole. 2438 av disse sa at de ville gå rett i høyere utdanning, 478 ville gå i lære eller i trainee-stillinger, 449 til TAFE*, 744 ville ut i arbeid og 514 planla å ta et friår.

*TAFE er et jobb- og opplæringsprogram som har mange likheter med norske folkehøyskoler.

Marginalt flere jenter enn gutter tok seg en pause, og det var mer sannsynlig at de som tok et friår ville prestere dårligere akademisk.

Det var også mest sannsynlig at de som studerte eller skulle studere innen kunst, kultur eller naturvitenskap ville ta seg et friår.

Tall fra Tertiary Admissions Centre viste at de som ville jobbe et år i utlandet oftest dro til Storbritannia, men at de asiatiske landene økte i popularitet.      

 

LES OGSÅ: Er folkehøgskole noe for deg?