(StudentTorget.no): 

UiO er det universitetet i Norge med høyest frafall av bachelorstudenter. Av over 4000 studenter som startet ved UiO høsten 2009, sluttet over 36 prosent av dem før de skulle ha fullført graden våren 2012. Dette kommer frem av tall fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH). 
 
Tord Lien fra FrP er andre nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Han mener altfor mange velger studium på tynt grunnlag.
 
– Det er ingen tvil om at det her er alvorlige tall, sier han til Universitas.
 
 

Alternativ rådgivning

 
Lien mener at en av grunnene til at så mange slutter på sin bachelorgrad, er for dårlig rådgivning i ungdoms- og videregående skole. 
 
– De som gir råd på videregående skole er oftest lærere, og de kjenner jo bare en side av systemet. Vi må få studenter, næringslivsledere og offentlige ledere inn som rådgivere.
 
Han mener en annen grunn til at så mange velger å avslutte utdanningen sin, er at spesielt mange av universitetene i Norge er for dårlige på samarbeid med arbeidslivet. 
 
I følge Lien kommer man ingen vei om man bare er god på forskning, og at det også er viktig å være god opp mot studentene og mot næringslivet. 
 
– Se for eksempel på et universitet som Stanford. De har drøssevis av nobelpriser, men oppfordrer likevel studentene sine til å konsentrere seg om å starte bedrifter. Det er jo ikke nødvendigvis noen mismatch mellom arbeidslivsfokus og forskning, sier han.
 

LES OGSÅ: Her er studentene med høyest strykprosent

 

Fortsatt under utvikling

 
Prorektor ved UiO, Inga Bostad, forteller at rektoratet er klare over det høye frafallet fra bachelorgradsutdanningen ved universitetet. Hun påpeker samtidig at det kan være problematisk å fastsette hva som bør være akseptabelt frafall. Det er tross alt lov å ombestemme seg. 
 
Seksjonsleder i DBH, Benedicte Løseth, forteller at det er mange måter å definere frafall på, og at tabellen det tas utgangspunkt i her er bare en av flere måter å beregne dette på. Det hersker rett og slett tvil om hva tallene og begrepet frafall betyr. 
 
– Tallene er fortsatt under utvikling. Dette er delvis på grunn av utfordringene med individdata og sammenlikninger over tid der det for eksempel har vært endringer i organisasjonsstrukturen, samt studentens generelle fleksibilitet når det gjelder å registrere seg på forskjellige program/institusjoner samtidig, forteller hun til Universitas.
 
Harald Åge Sæthre er prosjektleder ved Universitetet i Bergen, og skriver i disse dager en bok om frafallsproblemet. Han nevner flere punkter han mener er viktige i arbeidet med å minke frafallet. 
Blant annet mener han det er det viktig å gi studentene god informasjon før de søker og ta godt imot dem når de har kommet inn. 
 
- (…) Et kort orienteringsmøte og en fylleuke holder ikke. De må tas imot og bli hjulpet til å danne et sosialt nettverk. 
 
At det er de svakeste studentene som kaster inn håndkleet er en myte, i følge Sæthre. Hans beregninger viser at minst 80 prosent av studentene har en plan om å gjennomføre studiet sitt, men at nesten halvparten slutter likevel. 
 

LES OGSÅ: 47 % av lærerstudenter stryker i matte