De fleste humanister og samfunnsvitere er overutdannet til den første jobben de får etter endt studie.

Dette betyr at de kan tape en fjerdedel av den lønnen de burde ha krav på, kommer det fram av en fersk rapport utviklet av Nordisk institutt for studier, innovasjon og forskning (Nifu).

– Hvis jobben din ikke krever høyere utdanning i det hele tatt, får du i gjennomsnitt 24 prosent lavere lønn enn hvis jobben hadde matchet utdanningsnivået ditt, forteller Rune Borgan Reiling, en av Nifu-forskerne bak rapporten til Aftenposten.

 

Taper mer penger jo lavere krav til utdanning

Jo lavere kravet til utdanningsnivået i stillingen er, jo mer vil kandidaten tape.

Har du landet en jobb med krav til høyere utdanning, men med et lavere utdanningsnivå enn det du har, kan du tjene rundt tre prosent mindre enn de med relevant arbeid. Har du fått en jobb hvor det ikke er krav til høyere utdanning, men det blir sett på som en fordel, vil du kunne tape syv prosent i lønn.

Befinner du deg imidlertid i en stilling med ingen krav til høyere utdanning, kan du tape så mye som 24 prosent i lønn.


 

Samfunnsvitere taper mest

Det er særlig de med generalistutdanning som taper mest ved å starte i en stilling hvor kravet til utdanning er lavere enn det man besitter.

Mens ingeniører får fire prosent lavere lønn i stillinger hvor kandidaten er overkvalifisert, får samfunnsvitere i gjennomsnitt 12 prosent lavere lønn. Dette er sammenlignet med de som har samme utdanning, men som befinner seg i en jobb hvor utdanningen samsvarer med stillingen.

Det finnes imidlertid lys i horisonten: Ifølge Nifu-rapporten vil de fleste kandidater befinne seg i relevant arbeid etter rundt tre år på arbeidsmarkedet. Og det er heller ikke flere overutdannede kandidater på arbeidsmarkedet nå, enn det var for ti år siden.

– Det er ganske vanlig at det tar tid å få seg en jobb som matcher utdanningsnivå, særlig hvis du har en såkalt generalistutdanning. Med tiden ender de fleste opp med relevant jobb, sier utdanningsforsker Liv Anne Støren til Aftenposten.