(Campus):

En student sitter bak en pult bakerst i klasserommet. Han har akkurat begynt på en høyere utdanning. I klassen foregår det en diskusjon og det er de samme studentene som tar ordet hver gang. De kaster seg uredde ut i diskusjoner, noen ganger med tilsynelatende reflekterte og gjennomtenkte kommentarer, andre ganger ikke fullt så gjennomtenkte. Selv sitter han og reflekterer for seg selv. Han er engasjert, talentfull og kunnskapsrik, men foretrekker å snakke i mindre grupper. 

Slik kan studiehverdagen være for en som er introvert, som er ca 1/3 av oss. Det vil si ca 10 i en klasse på 30. 100 i en klasse på 300. 1000 i en klasse på 3000. 10 000 i en klasse på 30 000. Dette begynner å bli store klasser. Uansett, det er mange introverte, men de ekstroverte er i flertall. 

Amerikaneren Susan Cain har skrevet en kritikerrost bok om introverte, og hun hevder at vi lever i en ekstrovert verden hvor samfunnet, spesielt skoler og arbeidsplasser, er tilpasset ekstroverte og deres behov. Allerede fra barneskolen blir det forventet at vi skal være sosiale og utadvendte, og hvis et barn velger å sitte for seg selv, vil de voksne riste bekymringsfullt på hodet. De ekstroverte snakker mest og høyest, og som et gammelt visdomsord jeg fant opp nå sier: de som snakke kan, oppmerksomhet vil få. Men er det utelukkende positivt å være ekstrovert? Hvordan kan det å være intro- og ekstrovert spille inn på utdanning og karriere? Kommer jeg til å stille mange slike spørsmål? Vi har snakket med en introvert, en ekstrovert og en som virkelig har peiling på temaet. 


Personen som har peiling heter Torunn Riiser og jobber som leder for kvalitet og kompetanseutvikling i Adecco Search & Select, og er over middels interessert i intro- og ekstroverte. 

LES OGSÅ: Hvilken persontype er du? Introvert eller ekstrovert?

 

Torunn Riiser jobber som leder for kvalitet og kompetanseutvikling i Adecco Search & Select.

 

En ekspert-prat

– Torunn, hva er egentlig en introvert og en ekstrovert person? 

– På en svært enkel måte kan man si at introverte motiveres av det indre, det vil si at de henter energi og motivasjon fra seg selv, og er opptatt av tanker, ideer og konsepter. De ekstroverte motiveres av det ytre. De henter energi og motivasjon fra andre, og er opptatt av mennesker og sosiale treffsteder. Mens ekstroverte ofte virker selvsikre, vennlige og sosiale, kan introverte ofte virke mer reserverte, stille, og sjenerte. Svært forenklet og litt klisjéaktig: de ekstroverte handler først, og tenker senere, mens de introverte tenker først, og så handler. Kanskje.

– De introverte må jo handle de også, eller så sulter de. Men har du noen tanker om hvordan det er å være intro- og ekstrovert i studietiden?

– Jeg tror det er både fordeler og ulemper med å være ekstrovert/introvert i studietiden. Man kan ikke velge om man vil være det ene eller det andre, man er den man er. For en introvert er det sikkert lurt å øve opp de sosiale evnene, og komme over noen av sperrene ved å delta aktivt både i prosjektarbeid og andre aktiviteter, mens det for den ekstroverte sikkert kan være lurt å bruke noe tid på å studere på egenhånd, og sette av tid til dette fremfor å ha alt for mange aktiviteter utenom. Ofte er det den ekstroverte som blir ”oppdaget” både av andre studenter og forelesere først, og på den måten blir kjent med flere, og tør å ”vise seg frem” oftere. Dette blir jo oppfattet som positivt.


– Det blir stadig et økende fokus på at vi skal være megasosiale og bli flittige nettverksbyggere. Hvordan kan en introvert person bli god på dette?

– Nettverksbygging i dag er mye enklere enn for bare noen år siden. Sosiale medier gjør at mange introverte kan være synlige og tydelige uten å nødvendigvis ha søkelyset rettet direkte på seg. Når det gjelder fysisk nettverksbygging er dette selvfølgelig mye enklere for den ekstroverte. Som med alt annet i livet handler det om at øvelse gjør mester. Utfordre deg selv med å delta på arrangementer og forelesninger hvor du tar direkte kontakt med minst en ukjent person hver gang. Sett deg ved et bord hvor du ikke kjenner noen, og tving deg selv til å snakke med sidemannen. Kanskje han/hun er veldig hyggelig.

LES OGSÅ: Vet du hvordan du fremstår for andre?

 

Stephaniè Kjærstad er 24 år, fra Oslo, og utdannet mediegrafiker fra Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon, og merkekommunikatør fra Norges Kreative Fagskole. Hun er er selverklært introvert. 

 

En introvert prat

Etter samtalen med Torunn Riiser møter jeg Stephaniè Kjærstad. Hun er 24 år, fra Oslo, og er utdannet mediegrafiker fra Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon, og merkekommunikatør fra Norges Kreative Fagskole. Hun har erfaring fra avis, markedsavdeling og reklamebyrå, og har nå startet sitt eget byrå. Stephaniè beskriver seg selv som introvert. 


– Hva var de største utfordringene for deg som introvert studine?

– Den største utfordringen for meg som gikk på en kreativ linje, var å tørre å komme med alle forslagene og ideene på lik linje som de ekstroverte. For meg var det enklere å jobbe hjemme alene med en gitt oppgave, enn å jobbe i grupper hvor vi måtte forholde oss til hverandre og hele tiden oppdatere hverandre på hva vi gjorde og hvordan det gikk, til tross for at vi kanskje hadde hver vår oppgave å løse innad. Etter hvert som jeg ble tryggere på folk gikk det bedre, men jeg var allikevel ikke den som følte jeg hevdet meg på samme måte som da vi hadde individuelle oppgaver. 

– Samarbeider du helst med andre introverte? 

– I skole- og jobbsammenheng har jeg ikke mulighet til å kunne velge på samme måte som i en privat sammenheng, men jeg finner meg som oftest en likesinnet eller to som jeg kan føle meg litt trygg sammen med i en gruppe. Men det skal sies: selv om jeg ser på meg selv som introvert, så elsker jeg å observere de ekstroverte med stor beundring og fascinasjon. Jeg trenger begge deler i min hverdag for å yte enda mer, få trent opp det sosiale i meg og samtidig ha noen som utfordrer meg som menneske. Man kan ikke konstant være i komfortsonen sin. 


– Har du noen gode tips til en introvert student?

– Ikke vær lei deg. Folk er forskjellige, men det er utenpå. Og litt inni. Men vær flink til å fremheve dine sterke sider, og forklare gjerne de rundt deg hvordan du jobber best, så vil det ikke nødvendigvis ha så mye å si så lenge du jobber hardt. Og ta deg en pils på studentkroa hvis du føler for det. Ta litt sjanser og bruk denne siden av deg til noe positivt.

 

Misgina Ghebremeskel er 27 år, har vokst opp i Kragerø, er opprinnelig fra Eritrea, og har studert pedagogikk på Blindern, Reklame og merkekommunikasjon på Norges Kreative Fagskole, og prosjektledelse på Emergence School of Leadership. Misgina er ekstrovert. 

 

En ekstrovert prat

”Ekstroverte mennesker er sosiale, pratsomme, kontaktsøkende, ikke så redde for å dumme seg ut, og de liker nyhet og variasjon.” Slik lyder Store Norske Leksikons ord. Høres fantastisk ut, hva? Men hvordan er egentlig livet som ekstrovert? Er det bare en dans på roser? 

Misgina Ghebremeskel er 27 år, og har vokst opp i Kragerø, men som navnet tilsier er han mer eksotisk enn som så. Misgina er opprinnelig fra Eritrea. Han har studert pedagogikk på Blindern, Reklame og merkekommunikasjon på Norges Kreative Fagskole, og prosjektledelse på Emergence School of Leadership. Han er i gang med å åpne sin egen bar, noe han har drømt om hele livet. Misgina er ekstrovert. 


– Si meg, hva ser du på som fordeler ved å være ekstrovert i forhold til jobb og utdanning? 

– Det å være ekstrovert gir deg ikke automatisk mange fordeler. Men er du det, kombinert med en liten dose selvtillitt og normale sosiale antenner, blir du lettere kjent med mennesker både i jobb- og skolesammenheng. Det igjen gjør at du får et større nettverk innenfor skolen eller det jobbmarkedet du befinner deg i. 

– Er det noen negative sider ved å være ekstrovert?

– Du kan bli oppfattet som høylytt, uekte og masete. Får jeg beskjed om. Hver dag.

– Ja, du er litt høylytt. Er det noen situasjoner hvor du skulle ønske at du var introvert?

– Hvis introverte tenker mer før de snakker, skulle jeg ønske jeg var introvert 3-4 ganger om dagen.

– Forståelig. Hvilke styrker tror du en introvert person har som kanskje ikke en ekstrovert har?

– De fremstår som de tenker mye igjennom det de gjør. De har det bra med seg selv, leser gode romaner, løser verdensproblemer, mens du finner meg i baren snakkende om noe jeg ikke husker sekundet etter. Introverte er generelt bedre mennesker.


– Tror du det er lettere for deg som ekstrovert å få jobb enn det er for en som er introvert?

– Det gir meg sikkert noen fordeler når det gjelder førsteinntrykk. Men fuck it, la oss holde det ekte. Jeg er mørk i huden. Gi meg en nobelpris, og jeg ville fremdeles bli kastet fra søknadsbunken. Derfor åpner jeg min egen bar og ansetter meg selv.

– Tror du en introvert kan lære seg å bli mer ekstrovert?

– Når de drikker. En edru, introvert person blir veldig ekstrovert når han eller hun drikker. Så står de opp med angst dagen etter og blir enda mer introverte. Jeg som ekstrovert derimot prøver ofte å være kulere enn jeg er, og leker han mystiske introverte som henger på kjøkkenet når jeg er på fest. Dette er fordi de kule alltid henger på kjøkkenet. Det klarer jeg maks 20-25 min, så finner du meg hoppende på bordet og skrike ”SE PÅ MEG A, SE PÅ MEEEEEG!”.  

– Er det sånn at du som ekstrovert helst samarbeider med andre som er ekstroverte? 

– Om de er ekstroverte eller introverte betyr ingenting. Jeg liker oppgående, spennende, morsomme, hardtarbeidene og ærlige mennesker som ikke går rundt grøten. Både i skole- og jobbsammenheng, og også i sosiale settinger.

– Du skal åpne bar. Tror du det hadde vært like enkelt for en introvert å åpne en bar? Hvorfor/hvorfor ikke?

– Jeg tror det er like enkelt for en introvert å åpne en bar, men kanskje ikke like enkelt å stå bak den. 

LES OGSÅ: Kroppsspråket er viktigere enn du tror

 

Denne saken ble først publisert i Campus #3 2012