(StudentTorget.no):

Gledelig mandag! Ny uke betyr jo selvfølgelig ny meny fra Studentkokeboka. Ingrediensene i ukens menyen er ikke veldig kostbare, men bruker du fantasien kan du enkelt tilpasse dem til et enda strammere budsjett.

Frosne grønnsaker er ofte undervurderte. De er kanskje ikke like spennende som den ferske varianten, men inneholder ikke mindre næring og vitaminer av den grunn. Lag en deilig grønnsaksstuing sammen med kjøttboller, eller en utrolig enkel pytt i panne på fredagskvelden. (Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no.)

 

Mandag – Fritatta med spinat og tomat

Fritatta er omelettens storebror. Den inneholder ofte flere ingredienser, er større og det finnes ingen begrensninger for hva du kan tilsette av kjøtt og grønt. Denne er laget med tomat, løk og spinat, som sammen lager en perfekt kombinasjon av smaker. Topp den med deilig parmesan, og du har en smakfull og mettende middag.

 

 

Dette trenger du:
4 stk egg
1/2 ts salt
1/4 ts kvernet pepper
125 g frisk spinat
1/2 stk rødløk, i tynne skiver
1/2 båt hakket hvitløk
1/2 ss olje, til steking
6 stk rød cherrytomat ,delt i to
Liten håndfull revet parmesan

Slik gjør du:

1. Stek hvitløk og løk på middels varme i en panne i et par minutter. Tilsett spinat og stek det sammen til spinaten faller sammen

2. Visp sammen eggene i en bolle med litt salt, pepper og en skvett med vann eller melk. Legg tomaet i skiver oppi pannen sammen med grønnsakene. Hell over eggeblandingen og la det stivne, cirka 10-15 minutter.

3. Ha på revet parmesan mot slutten av steketiden. Legg eventuelt et lokk over hvis du vil at osten skal smelte ordentlig.

Del opp i middels store stykker og spis som den er eller med litt brød ved siden av!


 

Tirsdag – Luksus fiskesmørbrød.

Gode smørbrød kan spises både som lunsj eller middag. Denne er med kokt laks, men du kan gjerne bruke røkt laks eller annen fisk som frister. Vi anbefaler reker på smørbrødet for å gjøre den mer spennende. Kjøp gjerne en boks med reker i lake, da disse er billigere enn ferske reker, og du vil få bruk for de senere i uken.

 

 

Dette trenger du:
1 skive brød, det du liker av brød
2 stk salatblad
1 ss remulade
1 skive kokt laks
1 stk kokt egg
10 reker, ferdig pillede (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Ha salatblader og remulade på en skive brød.

2. Legg på skiver med egg og kokt fisk i helt stykke eller mindre biter.

3. Ta gjerne en ekstra klatt med remulade på toppen, og litt reker hvis du har. Smak til med litt salt og pepper på toppen, og gjerne litt sitron.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Ukesmeny: 7 retter med egg som tema

 

Onsdag – Kjøttboller med rotgrønnsaker

Grønnsaksstuinger er typisk tilbehør til norsk mat, og passer utmerket som en konkurrent til kokte grønnsaker. Vi jukser litt og bruker en halv pakke med lapskausblanding, og resten av pakken kan du bruke senere denne uken til å lage pytt i panne.

 

 

Dette trenger du:
200g kjøttdeig av svin, okse eller kylling
1/4 stk finhakket løk
1 ss margarin eller olje til steking
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Til grønnsaksstuingen:
1/2 pk dypfryst lapskausblanding á 800 g
1 ss margarin
1 ss hvetemel
1/2 bunt kuttet frisk kruspersille
2,5 dl melk
1/2 ts salt

Slik gjør du:
1. Bland kjøttdeig løk og krydder i en bolle, bland sammen til du har en fin deig. Lag små kjøttboller og stek de i en panne med litt margarin, til de er gjennomstekte.

2. Smelt margarin i en kjele sammen med lapskausblandingen. Vend inn melk, mel og kruspersille og la det småkoke i cirka 10 minutter. Smak til med salt.

Bon appetitt!


 

Torsdag – Stekt ris

Stekt ris er superlett å lage. Bruk det du vil av grønnsaker og kjøtt, stek det i en panne og tilsett ris og et par egg. Lettere blir det nesten ikke. I denne bruker vi kyllingstrimler og reker, slik at middagen metter litt ekstra.

 

 

Dette trenger du:
1 dl jasminris eller annen ris
2 kyllingfileter
1 ss rapsolje
1/4 stk purre
1/2 stk rød paprika
ca. 75 g frisk sjampinjong, håndfull
3/4 dl dypfryste erter
ca. 1 dl rensede reker (kan sløyfes)
2 ss soyasaus
2 egg

Slik gjør du:
1. Kok opp ris. Skjær kyllingen i strimler og stek dem med olje i en panne. Skjær opp purre, paprika og sjampinjong, og ha det i pannen sammen med kyllingen.

2. Tilsett ris, erter og reker. Stek alt til det blir gjennomvarmt men pass på at det ikke svir seg.

3. Stek kjøttbollene i en stekepanne med litt margarin til de er ferdige.

4. Bland sammen eggene og hell røren over pannen. Rør godt slik at eggene fordeles og stivner. Hell over soyasaus på slutten, eller server ved siden av retten.

Bruk gjerne andre grønnsaker om du ønsker, og det smaker godt til med en skive brød!


 

Fredag – Pytt i panne

Pytt i panne er typisk hverdagsmat på travle dager. Fredager er intet unntak og lager du pytt i pannen slik vi har gjort, kommer du til å ha tid til alt annet du ønsker på denne fredagen.

 

 

Dette trenger du:
200 g  kjøttpølse eller annet kjøtt
1/2 pk  dypfryst lapskausblanding
1 ss  margarin til steking
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

1. Skjær pølsene i biter og stek dem i en stekepanne.

2. Ha i lapskausblandingen, litt om gangen og la det steke til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

Serveres gjerne med litt finhakket persille på toppen.

LES OGSÅ: Kremede blåskjell, chiliwok, svin tikka i pita, søtpotetsuppe, omelett i pita, kyllingminestrone

 

Lørdag – Skinkebiff med sunn salat

Biff trenger ikke å serveres med pommes frites og bearnaisesaus. Hva med biff av svin med en sunn og mettende salat til? Her kan du kjøpe koteletter om du ønsker å spare på budsjettet, bare skjær bort beinet og fettranden, så har du renskåret svinefileter i en fei!

 

 

Dette trenger du:
300 g skinkebiff, renskåret svinefilet
1 ss olje, til pensling
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 boks hermetiske kikerter
1 ts chilipulver
1 boks hermetiske hvite bønner
4 stk tomat , i grove terninger
50 g fetaost
1/2 pk ruccula

Til dressing:
2 ss rødvinseddik, eller sitron hvis du ikke liker eddik
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket oregano
1 båt hvitløk, finhakket
1 stk sjalottløk, finhakket
6 ss olivenolje

Slik gjør du:
1. Fres kikerter i en panne et par minutter sammen med chili.

2.  Legg hvite bønner, tomat, feta, salat og kikerter lagvis i et glass eller bland det sammen i en bolle.

3. Bland sammen ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper og spe på med olivenolje.

4. Pensle biffen med olje og krydre med salt og pepper. Stek skinkebiffene på sterk varme ca. 2 minutter på hver side. Etterstek dem på lavere varme i 3-4 minutter.

Server biffen med sunn salat og dressing!


 

Søndag – Kyllinglasagne

Hva med en sunnere variant av lasagnen? Her har vi brukt kyllingkjøttdeig og bruk gjerne en magrere ost på toppen. Denne metter fire stykker, invitér gjerne noe venner på besøk til kosemat i slutten av uka!

 

 

Dette trenger du:
8 stk lasagneplater
2 dl revet hvitost, til topping

Kjøttsaus:
400g kyllingkjøttdeig
1 stk løk
2 ss olje
1 boks hakkede hermetiske tomater
ca. 1 dl  vann
1/2 stk  hønsebuljongterning
1 ts  tørket oregano
Eventuelt 1 ts  sukker
Litt salt og pepper

Ostesaus:
2 ss  smør
4 ss  hvetemel
8 dl  melk
6 ss revet parmesan eller annen ost
1 ts  salt
1/2 ts  pepper
1 klype revet muskatnøtt

Slik gjør du:
1. Stek opp kjøttdeigen og legg det til siden. Forvarm ovnen til 200 grader.

2. Finhakk løken og fres den i pannen til den er blank. Hell over tomatene og vann, smuldre en buljongterning i pannen og bland alt sammen.

3. Tilsett kjøttdeigen og kok det opp. Krydre til kjøttsausen med oregano, salt, pepper og litt sukker om du ønsker.

4. Smelt smør i en kjele og vend inn mel til ostesausen. Spe med melk og rør godt til den er klumpefri. Tilsett ost og smak til med salt, pepper og revet muskat.

5. Legg lagvis lasagneplater, kjøttsaus og ostesaus. Dryss over revet ost på toppen.

6. Stekes i ovn på 200 grader, i cirka 35-40 minutter, eller til lasagneplatene er myke (kjenn etter med en kniv eller gaffel).

Serveres til gjester med hvitløksbrød og litt frisk salat om du har.

God appetitt!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!