(StudentTorget.no):

Montreal har sikret seg topplasseringen i QS Best Student Cities Rankings, og har med det gjort ende på den franske hovedstaden Paris sin fire år lange regjeringstid som verdens beste studentby. Den multikulturelle storbyen, som ligger i den tospråklige provinsen Quebec, skårer høyt i alle de seks kategoriene som danner basis for kåringen. 

Undersøkelsen er basert på de seks kategoriene universitetsranking, studentmiljø, attraktivitet, prisnivå, arbeidsgiveraktivitet og studenterfaringer. For å komme med på listen, må en by ha minst 250 000 innbyggere, og minst to universiteter.

Montreal huser blant annet det prestitsjefylte McGill-universitetet, og blir ofte regnet som en av de beste stedene i verden å bo i globale undersøkelser, noe byens studenter tilsynelatende nikker anerkjennede til. Undersøkelsen trekker også frem Montreals ry som en spennende kulturby, samt dens multikulturelle atmosfære.

Selv om Canada stakk av med seieren i denne omgang, er undersøkelsen likevel godt nytt for de britiske universitetene. Tross frykten for konsekvensene av Brexit, har London klatret to plasser og havner på tredjeplass. Den skotske hovedstaden Edinburgh havner på 18. plass, mens industribyen Manchester i nordøst klokker inn på 23. plass. Mye av årsaken til denne forbedringen ligger paradoksalt nok i svekkingen av pundet, som har gjort byene billigere å bo i for studenter.

For de som kunne tenke seg å oppfylle kunnskapsministerens drøm om flere norske studenter i Tyskland, kan det være verdt å merke seg at tyske byer nærmer seg toppen. Berlin klatrer til en sjetteplass mens ølbyen Munich kan vise til en niendeplass. Er du blant dem som likevel syns Tyskland blir litt for nært gamlelandet, kan du jo for eksempel reise til sørkoreanske Seoul, som havner på fjerdeplass.

Den eneste norske representanten i kåringen er Oslo, som klorer seg fast på på en delt 53. plass, sammen med våre svenske naboer i Gøteborg. Dette er en forbedring på syv plasser fra samme tid i fjor. Universitetet i Oslo og Handelshøyskolen BI blir trukket frem som to anerkjente læresteder, men Tigerstaden skårer høyest i attraktivitets-kategorien, hvor den havner på topp tretti blant de hundre byene i undersøkelsen.

For de som holder markagrensen hellig, kan det nevnes at undersøkelsen fremholder mulighetene for å gå på skitur i umiddelbar nærhet til byen, som en av Oslos unike særegenheter. 

Verdens 20 beste studentbyer i 2017

1. Montreal
2. Paris
3. London
4. Seoul
5. Melbourne
6. Berlin
7. Tokyo
8. Boston
9. München
10. Vancouver
11. Hong Kong
12. Toronto
13. Sydney
14. Singapore
15. Zürich
16. Wien
17. Kyoto-Osaka-Kobe (Keihanshin)
18. Edinburgh
19. New York
20. Brisbane

20 % rabatt på menger av pensum

Adlibris gir 20 % rabatt på menger av pensum (Gjelder ikke fastprisede bøker utgitt i 2018)
Pensumgaranti - Finner du ikke pensumboka? Få gavekort Les om pensumgarantien

Registrer deg som studentkunde og få alle fordelene med å være Adlibris studentkunde:
- Alltid fri frakt
- Alltid maks rabatt og lave priser
- Mulighet til å dele opp betalingen
- Velg blant Norges og Nordens største bokutvalg
- Billig studiemateriale


Register deg som studentkunde


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser