(StudentTorget.no):

Den siste helgen i mars går festivalen Lyden av Musikkhøgskolen av stabelen, med en drøss konserter og musikalske happenings spredd utover hovedstadens mange kriker og kroker. 

Alt fra strykere, blåsere, pianister, gitarister, harpister og sangere til komponister, dirigenter, jazzmusikere og folkemusikere vil være å finne på byens scener – både ute og inne. Målet er at hele Oslo skal få inn Lyden av Musikkhøgskolen under festivaldagene.

– Det er første gang vi vil fylle Oslo med Lyden av Musikkhøgskolen i så bred skala, forteller prosjektleder Gunnar Flagstad. - Vi inviterer til alle slags konserter - fra den sarteste soloopptreden til fullt symfoniorkester.

 

Flagstad foreteller at musikken skal spilles på arenaer som Operaen, Sentralen, Kulturkirken Jakob, Universitetsbiblioteket og selvsagt i Musikkhøgskolens egne lokaler. Som om ikke det var nok, beveger studentene seg også ut i det offentlige rom med sine musikalske talenter.

– Vi trekker også ut på gatene, til sentrale T-banestasjoner og Sentralstasjonen. Dette blir et drømmescenario – for oss og for publikum fordi det er nærmest ubegrenset med artister å velge mellom, og en enorm sjangerbredde, fortsetter han.

Vil nå bredt ut

Flagstad forteller at tanken bak festivalen er å nå folk der de er, og at en av målgruppene for festivalen er de blant oss som kanskje ikke er del av det typiske publikummet i den klassiske musikkens konsertsaler.

– Vi vil gjerne oppsøke folk der de er.  Ved å spille på T-banen, Oslo S og ute i gatene, treffer vi mange som ellers ikke ville blitt eksponert for musikken vi spiller. Min erfaring er at folk som trodde de ikke likte for eksempel klassisk musikk, kan få et skikkelig kick av å høre nettopp denne musikken når de får servert den live. Når vi nå først skulle lage en festival, tenkte vi derfor at det ville være viktig å ikke bare spille inne i etablerte konsertsaler, for etablerte konsertgjengere, men også for naboen i blokka, tanta til en kompis, bikkja til kjærsten osv. Kort oppsummert kan vi vel si at vi ønsker å bygge ned terskelen til såkalt seriøs kunstmusikk, sier Flagstad til StudentTorget.

 

Flagstad ser frem til å spre Musikkhøgskolens toner ut til befolkningen. Festivalen har et omfattende program i løpet av helgen, og Flagstad har også et konserttips i ermet for byens musikkinteresserte studenter.

– Jeg skulle tro at veldig mange i studenthopen vil ha glede av Steve Reich: Music for 18 Musicians. Dette ikoniske verket spilles på UB på Blindern fredag 24/3, kl. 12.15, og på Jernbanetorget T-banestasjon ved Vaterlandspassasjen lørdag 25/3, kl. 12 og 14. Music for 18 Musicians spiltes også på Øyafestivalen i sommer med stor suksess, sier Flagstad, som også anbefaler Jazzpunkensemblet på Scene 2 søndag 26/3 kl. 13.00, og «Sonisk hage» på fredag kveld (24/3) i Kulturkirken Jakob.

Åpningskonserten, Ikoniske verker fra det 20. århundre, skjer på Musikkhøgskolen 23. mars. Festivalen kulminerer i en hel dag i Operaen søndag 26. mars, hvor alle arealer og scener tas i bruk. Avslutningskonserten på Operaens hovedscene vil presentere skolen i hele sin bredde. Konserten ledes av Wolfgang Plagge. 

– Når denne forestillingen avslutter festivalen, ønsker vi at Lyden av Musikkhøgskolen har gitt publikum musikalske gåsehudopplevelser, avslutter Gunnar Flagstad.