(StudentTorget.no): Enten du er ny på utdanningsstedet eller på jobben, er ofte planene om å få nye bekjentskaper tilstede. Istedenfor ender du opp med stotring og rødming i samtale med en potensiell flørt, fyllekaraoke under Fadderuka eller med å fortelle en spøk som ikke faller i smak. Så hva gjør du når førsteinntrykket andre får av deg er totalt feil - kan man starte med blanke ark, eller kan du like så godt grave deg ned under dyna og bli der i evig tid?

Maria (21), en av pikene bak bloggen fempiker.com, har nettopp begynt på medieutdanning, og opplevde tidligere i høst alle nye studenters skrekk. Hun endte nemlig opp som det store samtaleemnet etter en litt vel fuktig Fadderuke.

- Jeg fikk to tips før jeg skulle flytte: 1. Vær med på det som er gøy, og 2. Ikke rot med noen under fadderuken. Jeg ble kjent med utrolig mange herlige folk, og nå er vi alle som en kjempestor kompisgjeng. Samtidig klarte jeg å rote med en fyr opptil flere ganger. Det gikk greit å rote med fyren, men det ble mye tull i ettertid som jeg gjerne kunne ha unngått. Mye unødvendig snakk og noen rykter. Fadderuken er jo kjent for masse fyll, så jeg har helt sikkert klart å gi fra meg et fantastisk førsteinntrykk av å være en høylytt, bråkete og hengedrita trønder. Jeg er jo ikke verken så vill eller høylytt – eller løs – som jeg kanskje ga inntrykk av, forteller hun.


Førsteinntrykket hjelper oss

Vi har alle vært i en situasjon hvor vi oppfattes feil, og at det føles helt grusomt er en underdrivelse med stor U. De fleste har nok et behov for å rette opp i det forvridde inntrykket, og jo snarere, jo bedre, skal vi tro Live Bressendorf Lindseth. Hun er kommunikasjonsrådgiver i Kondor AS og forfatter av blant annet Sats på førsteinntrykket. Her er vinnertipsene (2006) og Kroppsspråkets makt (2009).

- Dersom man helt bevisst vet at man har dummet seg ut, så be om unnskyldning. Si «beklager, folkens! Dette er ikke sånn jeg er, og jeg håper dere kan tilgi det». Om man i tillegg er åpen, smiler, prater og er interessert i de andre, vil disse være mer positivt stemt, sier hun.

Hun forklarer at førsteinntrykket er viktig, og kan brukes som et hjelpemiddel i tolkningen av personene rundt oss.

- Vi trenger å bestemme oss fort hvordan en person er, for å føle oss trygge i tilværelsen. Dette skjer ofte automatisk og ubevisst. Vi forholder oss til de ulike personene utfra hvordan vi har gjort oss refleksjoner og dannet inntrykk av dem, og vi legger opp væremåte og kommunikasjonstil ut fra førsteinntrykket vi danner oss, forteller Bressendorf Lindseth.


Reviderer førsteinntrykket

Noen ganger kan det føles som at man ikke har rukket å aktivt gjøre noe for å gi et inntrykk i det hele tatt, før man blir sett på med skråblikk. Kommunikasjonsrådgiveren kan fortelle at vi danner inntrykk i løpet av sekunder og minutter, og forklarer inntrykkdannelsen slik:

- Hvor lang tid det tar å danne seg et inntrykk av folk varierer litt i forhold til hvor god tid man synes man har. Dersom man går forbi noen på gaten, går det fort, mens i selskaper og arrangementer går det litt lenger tid. Det problematiske er at vi danner inntrykk av andre uten at vi vet på hvilket grunnlag vi gjør det. Vi assosierer følelser med det vi ser, og minner personen om noe positivt, opplever vi denne som positiv, og omvendt. Det er viktig å huske på at førsteinntrykket ikke alltid er riktig, understreker hun.

- Så det er mulig å gi et førsteinntrykk to ganger?

- Forestill deg at du som student har gjort en dårlig førsteinntrykk på dine medstudenter. Om du da møter opp ved en senere anledning for en faglig diskusjon og gjør det veldig bra, vil medstudentene tenke at denne personen var annerledes enn det de forestilte seg. De blir nysgjerrige og interessert i å sjekke førsteinntrykket nærmere. Fortsetter man da å være hyggelig og grei, er medstudentene åpne for å revidere førsteinntrykket. Så førsteinntrykket sitter ikke, forklarer Bressendorf Lindseth.


- Folk fortjener en sjanse til

Heller ikke Maria tror at førsteinntrykket nødvendigvis stemmer, og synes det er skummelt å tenke på at de første minuttene av et møte kan være avgjørende for deres interaksjon.

- De aller beste vennene jeg har er folk jeg i utgangspunktet tenkte at «hun/han tror jeg neppe jeg kommer til å prate så mye med». Det er godt å tenke på at du som regel har god tid på å rette det opp om det gikk skeis. Spesielt i den situasjonen mange er i nå som ny student på en ny plass. Folk fortjener faktisk som oftest en sjanse til.

Selv vil hun tørre å påstå at hun er flink til å ikke dømme folk.

- Man dømmer jo kanskje ubevisst, men jeg har tatt så mye feil såpass mange ganger at jeg ikke tenker på det. Jeg velger som regel å la tvilen komme til gode, og har fått mange positive overraskelser der, sier hun.

LES OGSÅ: Vinteraktiviteter i Oslo

- Ikke bli sur

Så hva gjør du hvis uhellet først er ute, og du enten framstår som dummere, frekkere eller flåsete enn det du egentlig er? Maria valgte å løse det hele med å se humoren i det.

- Jeg lo. Masse! Prata om det med venninnene mine. Lo enda mere. Prata med mannfolket, og lo av det med han også. Vi ble vel egentlig enige vi også om at «ja, shit happens». Ellers var jeg jo hyggelig med folk sånn generelt, og var også veldig åpen på det at jeg hadde gjort en feil. Det beste er å innrømme at man kanskje ikke alltid gjør så lure ting.


Ifølge Bessendorf Lindseth gjorde Maria det riktige ved å ikke bli sur og tenke at det var medstudentene som var dumme.

- Mest sannsynlig er du selv som har gjort noe, eller minner om noe som ikke var så bra. Da kan du ikke krangle eller bebreide andre, men du må heller ikke gjemme deg vekk. Da kan du risikere å bli ensom. Ha heller fokus utover; ikke vær så opptatt av deg selv, men vis heller interesse, vennlighet og smil og få øyekontakt med vedkommende. De fleste liker å bli sett, likt og respektert, sier hun.

Også Maria har tips til de som føler de har bæsjet på leggen, tråkket i salaten eller rett og slett bare gitt feil inntrykk:

- Le av det. Prat om det. Be om unnskyldning hvis det har såra noen. Ellers bare vær hyggelig og vær deg selv. Og for all del – minn deg selv på at alle gjør feil en gang iblant. Og hvis du har gjort et dårlig førsteinntrykk er det ikke noe krise – man har som regel plenty av tid for å gjøre opp for det. Og det viktigste er vel kanskje å være ærlig.