(StudentTorget.no): 

– Jeg visste at det var et bra sted å surfe, men ikke at det var så bra, sier studenten Thomas Øia.
 
Han er en av mange studenter i Stavanger som har funnet seg til rette på Jærens bølger. Jæren er vidstrakt og åpent med sin 60 km lange kystlinje med sand- og steinstrender. Her er det fine surfemuligheter med utfordrende forhold for både nybegynnere og viderekomne. 
 
 

Surfer seg gjennom vinteren

 
Thomas studerer Petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger. Det var her han kom inn på det han ville studere, og surfing viste seg å bli en fin bonus.
 
Surfeforholdene på Jæren er best om vinteren, og kulden stopper ikke de mest ivrige, som Thomas. Han anbefaler å ha en drakt på minimum 5 mm tykkelse om vinteren, men det kommer an på kvaliteten.

 


SURFEETIKETTE:  Thomas Øia forteller at det finnes noen uskrevne regler som må overholdes ute på bølgene. (Foto: Helene Andås)

 
– Vinteren er det beste, men også det kaldeste! Man må ha en bra drakt, sier han. 
 
Selv om forholdene er best om vinteren, betyr ikke dette at man kan ha faste treningstider. Forholdene er varierende og en surfetur blir ofte planlagt dagen før eller samme dag. For å få oversikt følger surferne med på magicseaweed.com, der man får info om det er gode bølger egnet for surfing. 
 
– Surfing tar litt tid, men det er det samme som å trene eller spille fotball, det tar også tid. Men det er sånn at du går ut når det er bra bølger, og det kan også være i undervisningstid.
 
Det å være student kombinert med en uforutsigbar hobby påvirker studiene, men de fleste har funnet en god balansegang.
 

LES OGSÅ: Slik brygger du ditt eget øl

 

Et voksende surfemiljø

 
– Jeg bodde i Stavanger et par år før jeg begynte å studere her, sier Mads Busvold.
 
Han kom til byen for å surfe, men da det ble på tide å starte på studiene fant han en passende linje på UiS som gjorde at han kunne bli værende. Surfemiljøet har bare vokst siden han kom til Stavanger.
 
– Surfemiljøet er blitt ganske stort. Hvis du spør folk rundt her på skolen har de fleste et forhold til surfing, mange som har prøvd å surfe litt. Men det er ofte de samme personene som er ute. 
 
For det er gode muligheter for at nybegynnere og nysgjerrige kan prøve en dag ute i bølgene uten at det koster skjorta. Surfschool.no leier ut alt utstyret man trenger for bare 220 kroner dagen.
 
Andre ting som har vært bra for surfemiljøet, er en surfeklubb som heter Jæren Boardriders. De arrangerer noen konkurranser i løpet av året og det er et fint samlingspunkt for surfere.
 
– Jeg har vært med i Jæren Boardriders sine konkurranser, men det var som nybegynner. Jeg hadde ikke så mye å stille opp med, men jeg gjorde det fordi det var gøy, forteller Mads.
 

SE VIDEO: Adrian «Storm» Nybø er student og norgesmester i wrestling

 

Etikette på bølgene

 


HAR EGEN SURFEVAN: Mads Busvold har ordnet sovesplass i bilen i tilfelle det meldes om fine sufeforhold tidlig neste morgen. (Foto: Helene Andås)

 
For Thomas er det nok med internkonkurranser mellom kompiser. Dersom det bare er han og kompiser som er ute, så tuller de litt mer enn vanlig.
 
– Vi går på samme bølge, og dytter hverandre under, ler han.
 
Det er alltid en konkurranse om å ta de fineste bølgene, spesielt dersom det er mange mennesker på samme spot, men da må man passe på at man har førsterett på bølgen. Det er også gøy dersom en kompis får en bra bølge, forteller Thomas.
 
Er det mange mennesker på samme surfespot er det forventet en viss oppførsel for at alle skal være fornøyd og trygg. Man bør lære seg hvem som har førsterett på en bølge og hvem som har vikeplikt før man drar ut for å surfe i ukjent farvann.
 
– Det er mye «små regler». Er det en svær lineup bør du sette deg inn i hvem som har førsterett. Når jeg begynte hadde jeg ikke peiling. Du får kjeft om du står i veien, sier Thomas. 
 
Det er den som ligger nærmest peaken som får bølgen, og ligger man i veien bør man lære seg å dukke. 
 

BILDESERIE: Billig innredning for studentboligen

 

Utnytter mulighetene

 
For de studentene som ønsker å komme seg raskt mellom skole og surf må man ha tilgang til bil. 
 
– Man kan dra ut med venner, men om du vil holde på må du ha egen bil. Det går en del penger i bom og diesel.
 
Mads har selv sin egen kassebil som han har tilpasset surfelivet. Han har bygd en kasse som han sover på når det trengs. Også han har fikset egne gardiner. Dersom det er meldt gode forhold tidlig neste morgen hender det at han kjører ut på kvelden og overnatter i bilen.
 
– Du drar ut når det er gode forhold, selv om du kan gå glipp av litt undervisning. Du vil ha med deg de beste dagene!
 

LES OGSÅ: Håkon er student og randonee-utøver på toppnivå