(StudentTorget.no):

I løpet av tre dager møtte over 13000 nåværende og kommende studenter opp på utdanningsmessen i Oslo Spektrum, med et håp om å bli litt klokere på det nært forestående studievalget.
 
Blant de mange standene kunne man også finne representanter fra et bredt spekter av de utenlandske studiestedene. StudentTorget tok runden for å finne ut hva de norske studentene ville vite om utdanning i utlandet.
 
Selv om mange av de samme spørsmålene gikk igjen var det også noen av de potensielle studentene som hadde mer spesifikke spørsmål.
 
- Det var akkurat en student innom som lurte på hvilken del av London universitetet i Krakow ligger, forteller representanten fra Jagiellonian University i Krakow, Polen. 
 
 

- Prisen teller lite

 

STUDIER I DANMARK: Christian Vrist forteller at VIA University College utgjør fem faghøyskoler i Gyllandsområdet.

 

Flere av de utenlandske representantene forteller at de norske studentene er flinke til å stille spørsmål, og er over gjennomsnittet interessert i de mange mulighetene som finnes i utlandet. Mange trekker også frem at nordmenn utgjør en stor del av de internasjonale studentene.

De gode betingelsene fra Lånekassen får mye av æren for at de finner mange kommende studenter på utdanningsmessene i Norge. Svært få forteller at spørsmål om studieavgiften kommer opp i samtalene. 
 
- Det virker ikke som om det økonomiske er et viktig kriterium for nordmenn. De fleste har allerede satt seg inn i hva de kan få i støtte fra Lånekassen, samtidig som de fleste skolene opererer med noenlunde samme prisnivå, avhengig av studier selvfølgelig, sier Claire Ballard fra det engelske University of Reading.   
 
Selv om utenlandsstudier vanligvis fører til noe høyere studielån, finnes det også gratis alternativer. Christian Vrist ved VIA University College i Danmark forteller at han passer på å trekke frem at skolen er offentlig, og at det derfor ikke koster noe ekstra å studere der. 
 
- Og studiene er også dekket av Lånekassen, i tillegg til at man kan få støtte gjennom Erasmus-programmet, sier han.
 
Erasmus-programmet er et utvekslingsprogram for studenter innen EU-området og EØS-området, som har som målsetting å gjøre Europa til et attraktivt område for høyere utdanning. Studenter kan få støtte til å studere i et annet land enn hjemlandet, og bidraget til norske studenter har de siste årene vært på 1500 kroner i måneden, i tillegg til utenlandsstøtten fra Lånekassen. 
 

LES OGSÅ: Rekordmange norske studenter i utlandet

 

Studiene i fokus

 

STUDIENE TELLER MEST: Amanda Barton ved University of Sussex mener de norske studentene har riktige prioriteringer når de skal velge studier og studiested.

 

Mange trekker også frem at de norske studentene er opptatt av at skolen og studiet skal ha et godt rykte. Representantene har måttet svare på alt fra hvilke studier skolen er mest kjent for, til hvordan skolen har kommet ut på de internasjonale rankinglistene. 

Claire Ballard ved University of Reading merker at skolens internasjonale anerkjennelse også er godt kjent blant de norske studentene.
 
- University of Reading er ranket blant de en prosent beste av universitetene på verdensbasis. Vi er et globalt universitet med et anerkjent rykte innen blant annet undervisning, forskning og forretningsvirksomhet. Og det virker det som at mange er klar over i utgangspunktet.
 
Hun forteller at dette også tiltrekker seg mange ambisiøse unge nordmenn, og er imponert over nivået på de norske studentene de har på skolen. 
 
- De norske studentene er mest opptatt av undergraduate courses innen business, eiendomsmegling og psykologi. Og generelt er det mange som er interesserte i de mange vitenskapelige studieretningene, noe vi også er spesielt godt kjent for. 
 
Amanda Barton fra University of Sussex forteller at de norske studentene har hatt overraskende god kunnskap om forskning og de akademiske programmene ved universitetene. Hun mener dette vitner om at de fleste har riktige prioriteringer i forhold til valg av studier. 
 
- Til tross for at universitetet ligger i utkanten av det populære sommerparadiset Brighton, er det selve studiene som er det store trekkplasteret, forteller hun. 
 
Mange er spesielt opptatt av den veletablerte og anerkjente filmlinjen ved universitetet, og mange av spørsmålene har dreid seg rundt dette. 
 
Det at byen også kalles «London by the sea», og er kjent for en unormalt lav snittalder, kan i følge Amanda Barton være det siste store plusset som gjør at mange har skolen som en favoritt. 
 

LES OGSÅ: - Et herlig liv jeg aldri ville vært foruten

 

Livet utenfor campus

 

EKSOTISK: Katrine og Simen ved Global Studies kan friste med messens kanskje mest innbydende skolelokaler. 

 

Det er ikke bare skolenes faglige kvalifikasjoner som avgjør hvor de norske studentene ønsker å studere. Det er ikke til å legge skjul på at mange er like tørste på nye opplevelser og det spennende livet utenfor Norge, som på selve studiene. De mer sentrale eller eksotiske studiestedene merker at livet utenfor campus også er en stor motivasjon for de norske studentene. 

Det er tydelig hvilke skoler som har stor tiltrekningskraft på dem som er ute etter et spennende og eksotisk studiested, og det er representantene også svært bevisste på. Mange av standsene var like mye et utstillingsvindu for omgivelsene som det faglige tilbudet.
 
Noen som dro stor nytte av dette, men som også kunne tilby et unikt studie var Katrine Solhaug og Simen Julner ved Global Studies. Med solbrun hud, en innbydende hengekøye og bilder av skolen på stranden med turkist vann ble det svært fristende å legge studiene til Siem Reap i Kambodsja. 
 
- Mange er opptatt av å få en spennende opplevelse, forteller de. 
 
Noen har også henvendt seg med et konkret ønske om å bli ingeniør i et varmt land. Men hos Global Studies er det reiseliv som står i sentrum. I samarbeid med Norsk Hotellhøgskole og universitetet i Stavanger byr de på muligheten til å ta første semester av en bachelor i reiselivsledelse i det som minner mer om paradis enn et traurig universitetscampus.
 
- Det er også mange som benytter anledningen til å backpacke videre etter semesteret, så det er en bra mulighet til å komme seg ut i verden, forteller Simen Julner. 
 
For noen var det tydeligvis også andre ting enn det rent faglige som hadde innvirkning på valg av studiested i utlandet. Det var vanskelig å ikke overhøre en entusiastisk ung mann som nettopp hadde blitt informert om studiemulighetene i England:
 
- Så du hu jeg snakka med eller? Jeg skal søke der ass! 

LES OGSÅ: - Hvorfor skal jeg skrape på døra i Norge?