(StudentTorget.no):

Per i dag er det rundt 25 000 menn som jobber i IT-bransjen i Norge, til sammenligning er det 6000 kvinner. 

For å få mer fokus på at IT slett ikke er en bransje bare for menn, besvare noen spørsmål om hva man kan jobbe med om man velger et yrke innenfor IT-bransjen og hvordan utdanningsmulighetene er, inviterte Høgskolen i Østfold i samarbeid med IT-konsulentselskapet Capgemini til en jentekveld på Verdensspeilet i Fredrikstad tirsdag.

Målet for kvelden var å avlive noen myter om IT-bransjen, og at jentene fra de videregående skolene i Fredrikstad som kvelden var arrangert for, skulle gå hjem med en større forståelse for IT-mulighetene som finnes.

Fem jenter som alle studerer forskjellige IT-fag ved Høgskolen i Østfold var til stede på inspirasjonskvelden for å prate om sin studiehverdag og de forskjellige utdanningene de har valgt. Vi tok en prat med de før de skulle opp på scenen å prate til jentene. 

 

Mange muligheter

 


JENTER SOM STUDERER IT: Lise Haug, Unni Thran og Jahnne Feldt Hansen er alle studenter ved IT-avdelingen til Høgskolen i Østfold. Tirsdag prøvde de å inspirere jenter fra de videregående skolene i Fredrikstad til å velge en IT-utdanning.

- IT er ikke IT, sier de omtrent i kor, når vi ber dem forklare hva de studerer. For det viser seg at det er mange greiner innenfor IT-faget, og valgmulighetene er store. 

Jahnne Feldt Hansen (24) studerer digital medieproduksjon, mens Aslaug Jøssang (23) er på tredjeåret på dataingeniørlinja. Lise Haugen (23) er enste jente i klassen på IT og ledelse, mens Unni Trahn (19) og Sofie Olsen (22) har valgt seg informatikk. 

Jahnne som studerer digital medieproduksjon forteller at det er litt jevnere fordeling mellom kjønnene på hennes linje enn på de andre. 

- Det er nok kanskje den utdanningen som høres minst skummel ut. Vi er innom veldig mye, som for eksempel radio, film, grafisk design, webprogrammering, spillprogrammering og 3D-modellering. Studiumet passer for deg som vil lære å designe og produsere innhold for digitale medier. Vi jobber ut i fra en idé, og er innom alle prosessene fram til vi står der med det ferdige produktet, sier hun. 

 

Bratt læringskurve

- Hva slags egenskaper bør man ha for å studere digital medieproduksjon?

- Det er en fordel av man er kreativ, men man trenger innen spesielle forkunnskaper. Det er anbefalt at vi bruker Mac, og det hadde jeg aldri brukt før. Jeg visste nesten ikke hvordan man skrudde den på, sier hun, og legger til at hun også fikk prøve seg på mange nye programmer da hun startet på studiumet.

- Jeg har bare brukt Paint tidligere, og da jeg startet her skulle vi bruke program som Photoshop, Indesign og Illustrator. Jeg hadde så mange ideer, men fikk de ikke inn på datamaskinen, men det er bare å prøve seg fram så går det bra. Jeg har hatt en bratt læringskurve, forteller 24-åringen som kan tenke seg å jobbe innenfor radio. 

 

Mange gutter

Lise er den eneste jenta i sin klasse på IT og ledelse, men syns ikke det gjør noe. 

- Det er et godt miljø. I fare for å fornærme noen av jentene, syns jeg nesten at gutter er enklere å jobbe med enn jenter. Det er mindre konflikter og de er mer samarbeidsvillige, sier hun.

- Jeg syns jeg blir godt tatt vare på, det er ikke sånn at du havner utenfor. Vi er over ungdomsskole- og videregåendestadiet nå, legger dataingeniørstudent Aslaug til.

 


STUDENTER: Aslaug Jøssang går tredjeåret på dataingeniør, mens Sofie Olsen studerer informatikk. På informasjonskvelden til Høgskolen i Østfold og Capgemini fortalte de om sin studiehverdag. 

- Hvis man kommer rett fra videregående kan det at det er veldig få jenter her komme som et sjokk. Men jeg føler at vi som går på IT er en eneste stor familie, alle kjenner alle, og vi har veldig god kontakt med foreleserne. Det er ikke noe venteliste for å komme å snakke med dem, sier Unni, som selv tok til på informatikkstudiene rett etter videregående. 

- Valgte dere utdanninger innenfor IT fordi det er enkelt å få jobb?

- Jeg tenkte ikke på det i det hele tatt, men jeg begynte å tenke at dette antagelig var et fornuftlig valg etterpå. Men jeg tenker også at man må velge noe man interesserer seg for. Jeg visste ikke hva jeg skulle bli, og tenkte at jeg kunne jobbe med hva som helst, så kom jeg over denne muligheten, og tenkte at det virket kult, sier Aslaug.

 

Populære jenter

Jenter er populære i IT-bransjen. Ofte er de ekstra populære fordi mange har egenskaper som trengs sårt i bransjen. 

- Jeg har fått høre at vi har et fortrinn som jenter fordi vi er ofte mer strukturerte, forteller Lise.

Hun visste ikke noe om faget hun startet på da hun valgte IT og ledelse.

- Jeg hadde ingen forkunnskaper, men jeg var nysgjerrig, så fant jeg ut at det var veldig morsomt. Hvor kult er det ikke å kunne lage sin egen web-side, spør hun retorisk.

Sofie er enig: 

- Det var en helt ny verden som åpnet seg, det er så utrolig mye man kan gjøre, sier hun, og forteller at de lærer utrolig mye forskjellig. 

- Vi har blant annet et fag som heter sikkerhet og hacking, vi lærer oss ikke å hacke, men vi må lære hackerne å kjenne for å kunne lage sikkerhetssystemer.

 

IT-KONSULENTER: Veronica Magnussen (t.v) og Henriette Hellstrøm fortalte om sin hverdag som IT-konsulenter i Capgemini.  

Aslaug forteller at hun har hatt mange aha-opplevelser etter at hun tok til på dataingeniørstudiene. 

-  Jeg trodde jeg kunne å bruke en PC, men det kunne jeg ikke. Jeg kunne bare bittelitt, som å bruke en nettleser, se på bilder, spille musikk. Vi har ganske mange utfordringer å løse på studiet, og når vi greier det blir det full jubel.

Unni vil gjerne berolige jenter som syns fagene de har høres utforståelig ut. 

¨- Hvis du søker opp studiet og ikke helt vet hva fagene er, så gjør ikke det noe, man trenger ikke noe forkunnskap, man lærer alt.

 

IT og matlaging

- Jeg leste en artikkel om at informatikk var et jentefag allerede fra 60-åra. Det har med at man må være strukturert og tålmodig, og man må prøve og feile mye. Det er akkurat som å planlegge middagen, sier Sofia, og legger til: 

-Du må ikke lese hele oppskriften med det samme og konkuldere med at dette greier du ikke å lage, men du må følge den nøye fra topp til tå. Dette er perfekt så lenge du liker å løse problemer. 

De forteller også om et bra og sosialt studiemiljø.

- IT-avdelingen er nok en av de mest sosiale avdelingene, selv om du ikke skulle tro det. Vi har fått midler til å arrangere jentekvelder, for eksempel bli kjent-kvelder og foredrag. Vi planlegger også sushikurs og forsvarskurs, sier Jahnne.

 

- Sitter ikke og programmerer for oss selv 

Jentene var ikke de eneste som skulle fortelle om sin hverdag på inspirasjonskvelden.

Henriette Hellstrøm og Veronica Magnussen er IT-konsuelter i Capgemini. De fortalte litt om sin arbeidshverdag og prøvde også å avlive noen myter.

 


UNDERHOLDNING: Da LidoLido entret scenen og sang hiten «Different» ble det jubel.

- Man må være lærevillig og ha lyst til å lære nye ting. Det er absolutt ikke slik at vi sitter ved en pult og programmerer for oss selv hele dagen. Ofte er vi del av et prosjekt, hvor vi samarbeider med hverandre, kommunikasjon er viktig, sier Magnussen.

Hellstrøm gikk inn i yrket fordi hun ønsket å hjelpe andre. 

- Jeg hadde egentlig en plan om å bli sykepleier, jeg er veldig glad i å hjelpe folk. Det jeg imidlertid ikke tenkte på var at et sykehus er fullt av syke mennesker, så da fant jeg ut at jeg ville prøve noe annet. Vi hjelper andre mennesker ved at vi lager nye ting og sørger for at de fungerer. Det er en god følelse, sier hun.

 

- Jenter og IT er hot

Etter mye snakking fra både studenter, nyutdannede og noen som også har vært i bransjen en stund var det klart for underholdning, noe mange nok hadde gledet seg til. 

Stjerneskuddet LidoLido entret scenen til stor jubel. Han var også klar på at han syns at jenter og IT er en god kombinasjon.

-  Jenter som jobber med IT er hot!, proklamerte 19-åringen.

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser