(StudentTorget.no):

Utdanningsinstitusjonen Noroff har fått den anerkjente professoren Dr. Iain Sutherland med på laget når de til høsten starter opp med høyskolestudier innen digital etterforskning.
 
Behovet for kompetanse på området har økt kraftig de seneste årene i takt med stadig nye kommunikasjonskanaler. Sutherland skal nå utdanne dyktige digitale etterforskere.
 
- Studentene vil få en grundig opplæring i metodene politiet bruker i etterforskning av digital kriminalitet. De vil få en innsikt i hvordan man avdekker misbruk av datasystemer, sier Sutherland til NTB.
 
 

Økende behov for digitale etterforskere

 


DIGITAL SPORHUND: Iain Sutherland er hentet fra Wales for å utdanne norske studenter til digitale etterforskere.

Bedrifter og andre virksomheter må forholde seg til stadig flere kanaler for datatrafikk. Utover tradisjonelle datamaskiner er smarttelefoner, spillkonsoller, fjernsyn med nettilgang og lesebrett dagligdagse arbeidsverktøy for mange.
 
Konsekvensen av den voldsomme teknologiutviklingen er at mange næringslivsaktører sliter med å følge med i timen når det gjelder IT-sikkerhet. Samtidig blir elektroniske spor stadig viktigere for politiet i etterforskningssammenheng.
 
- Det er pur unge mennesker som vil ta denne utdanningen. De ser at det er behov for denne type kompetanse også langt utenfor politiets rekker. Det er ganske mange muligheter for folk med denne utdanningen. Store firma i Norge vil være interessert, og det vil også være et marked for å kunne gi råd som konsulenter, sier rektor ved Noroff, Harald Holt.
 
 

Sporhund med god luktesans

 
Dr. Iain Sutherland har i en årrekke vært opptatt av hvordan folk etterlater digitale spor. Selv om du sletter alt av innhold på hardisken vil Sutherland finne frem dine gamle dokumenter.
 
Han forklarer at selv om dokumentet er slettet, blir det værende på harddisken. Det eneste som har skjedd er at plassen dokumentet opptok er blitt market som ledig. 
 
De siste fem årene har Sutherland stått i spissen for et internasjonalt forskningsprosjekt som analyserer innholdet i brukte hardisker. 
 
I 300 harddisker som ble kjøpt på nett fant Sutherland overraskende mange sensitive dataer.
 
Prosedyrene for bakke-til luft-rakettsystemet THAAD som ble brukt til å skyte ned Scud-raketter i Irak dukket opp i en disk. Den samme disken inneholdt også byggetegninger, samt en oversikt over personnumre til ansatte hos Lockheed Martin, som hadde levert rakettsystemet.
En harddisk fra Frankrike inneholdt nettverksdata og sikkerhetslogger fra den tyske ambassaden i Paris.
Sutherland fikk også full tilgang til pasientjournaler, røntgenbilder og vaktlister ved to britiske sykehus.
 
 
Så da er det kanskje behov for flere digitale etterforskere?
 

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser