(StudentTorget.no):

I årets Samordna opptak kunne man velge mellom hele 1321 ulike studier, fordelt på 46 norske universiteter og høyskoler. Antallet studier har økt med syv prosent i løpet av fem år, og søkertallene viser at flere har søkt høyere utdanning enn noen gang.
 
En undersøkelse fra Ipsos MMI viser derimot at fire av ti ender opp med å angre på studievalget sitt. Blant dem som ville valgt om igjen dersom de var 18 år, svarte ni prosent av de 3868 spurte at de heller ville valgt å bli ingeniør.
 
– Mye er skrevet om høyteknologi de siste årene, og man har fått inntrykk av det nesten er det eneste å satse på i Norge fremover. Man rives med av det som fremstilles som lure valg, og som alltid vil man jo være på vinnerlaget, sier Tom Hansen, markedsdirektør i Ipsos MMI til DN.no.
 
Leder Øyvind Berdal i Norsk studentorganisasjon (NSO) stiller også spørsmål ved om vi i det hele tatt trenger så mange studier å velge mellom.
 
– Sektoren har store utfordringer med frafall, og ambisjoner om å bli kanongode på utdannelse og forskning. For å gjøre noe med det må institusjonene se nøye over porteføljen sin, kartlegge hvor de er sterke, og konsentrere ressursene. Det vil også sikre bedre vilkår for studentene, og høyere kvalitet på utdannelsen, sier Berdal.
 
På oppdrag fra NSO har Sentio gjennomført en spørreundersøkelse blant 1000 tilfeldig utvalgte personer. 62 prosent av disse svarte at de tror det er vanskelig for unge i dag å gjøre et valg etter videregående skole.
 
- Undersøkelsen vår viser at folk mener det er vanskelig for de unge å ta et valg. Det krever at institusjonene må jobbe bedre med å spisse sin profil og få ut informasjon på forhånd, det må også bli en bedre rådgivingstjeneste i videregående skole, sier Berdal.
 
Resultatene av årets samordna opptak blir offentliggjort 20.juli.
 

LES OGSÅ: Disse bransjene vil trenge flere nyutdannede

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser