(StudentTorget.no):

Blant de 70 prosentene av oss som er fornøyde med utdanningsvalget, er det lite forskjeller mellom ulike fagretninger. 44 prosent ville valgt samme utdanning i dag om de skulle valgt om igjen, viser en ny Work Life-undersøkelse fra ManpowerGroup.
 
Det er litt flere menn enn kvinner, og særlig de under 30 år, som ville valgt samme studier på nytt. Det klareste skillet er lengden – de som har lengst utdannelse, ville i stor grad valgt samme utdanning igjen.
 
- Dette henger nok sammen med at det er de som har de lengste studiene, som også har de mest gjennomtenkte utdanningsvalgene. Selv om bachelor ofte er tilstrekkelig, er etterspørselen etter mastergrad absolutt til stede. Antallet mastergradsstudenter er doblet på ti år og søknadstallene stiger stadig, sier Brath.
 

SE VIDEO: Ekspertens råd til valg av utdanning 

 

Friskmelder «mastersyken»

 
Mange mener det utdannes for mange med mastergrad i Norge, og at dette vil gjøre det vanskeligere å få seg jobb. En ny rapport fra NIFU viser imidlertid at frykten for at for mange tar mastergrad, er betydelig overdrevet.
 
- Det er ikke flere som melder at de har havnet i jobber som ikke er relevant for utdannelsen, rapporten viser tvert imot at graden av mistilpasning i arbeidslivet har gått ned 4,2 prosent på ti år. Dette viser at arbeidsmarkedet muligens er stort nok til å ta i mot det store antallet masterutdannede. Samtidig er det ikke nødvendigvis en master som skal til for å nå målet om drømmejobben, mener Brath.
 

LES OGSÅ: Spanskesyke og mastersyke i utdanningssystemet

 

- Se på arbeidsutsiktene

 
64 prosent mener at framtidige arbeidsutsikter var viktig for utdanningsvalget, og det er i særlig grad lærere, sykepleiere og økonomer som svarer dette.
 
- Dette er trygge yrker som det alltid vil være et behov for i landet vårt. Mange unge velger i dag en studieretning som gir en mer usikker fremtid på arbeidsmarkedet som journalistikk, film, eller utvikling og bistand. Norge har et kritisk underskudd av ingeniører, faglært arbeidskraft og pedagogisk personell så dette er eksempler på yrker som gir gode jobbmuligheter etter studiene.

Om undersøkelsen

 

Work Life-undersøkelsen omhandler befolkningens syn på arbeidslivet.

1900 respondenter svarte på undersøkelsen, som ble gjennomført våren 2014 av Opinion på vegne av ManpowerGroup.

 
 
69 prosent sier at utdanningsvalget de tok var gjennomtenkt, og 77 prosent mener at interesse for emnet var viktig da de valgte utdanning.
 
- I tillegg til at man helst skal interessere seg for det man studerer, er det lurt å se på hva samfunnet har behov for av arbeidskraft, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.
 
73 prosent sier også at de opplever utdanningen som relevant for arbeidet de har i dag. 
 
- Dersom man har studert noe man interesser seg for og får en jobb som er relevant for utdanningen, er det også større sjanse for at man trives i jobben sin, mener Brath.
 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser