(StudentTorget.no):

Kollokviegrupper er flott – hvis dere jobber med faget. Om din kollokviegruppe ikke kan holde seg til temaet, er det like greit å ta med en trippel espresso og gå på lesesalen alene! Det er store fordeler med å ha en god kollokviegruppe, for når du jobber med tre til fem medstudenter, får du varierte perspektiver og tilbakemeldinger.
 
Læringen blir mer variert, og sist, men ikke minst, vil gruppen bli en inspirasjonskilde.
 
 

Gruppemedlemmene

 
Kollokviegrupper har en tendens til å fungere best hvis medlemmene ikke er gode venner, i hvertfall ikke i utgangspunktet. En viss følelse av utilpasshet er et godt utgangspunkt for å holde seg til pensum. Om dere ikke har noe annet enn eksamensrelatert stoff til felles, kommer dere helt sikkert til å diskutere akkurat det.
 
Når da din dedikerte kollokviegruppe er dannet blir spørsmålet:  Hvor skal dere begynne? Bestem først hva målet med gruppen er. Er det bare en krampeaktig avslutning til kurset, eller er det et varig supplement til faget? Vil dere ha dype diskusjoner, eller skal dere bare fordele pensum? Tenk på hvilke røde tråder professoren prøver å trekke i timene.
 

Samarbeid

 
Så er det tid for delegering. Kan en person lage et sammendrag av kapittel åtte mens en annen tar for seg artiklene til kurset? Hvem har de beste forelesningsnotatene? Kan noen lage en liste over spørsmål som melder seg under forelesningene? Dette er en gyllen sjanse til å fremme dine egne og de andres egenskaper. Hvis du hater å ta notater, men elsker å analysere data, er det store sjanser for at noen føler det motsatte. Til slutt er det viktig at alle leser hjemme på egenhånd.
 
Et annet godt tips er å sette opp en møteplan, og virkelig holde seg til den. Gjentatte utsettelser er den beste måten å ødelegge selv de beste intensjoner. Avtal å møtes et sted hvor dere kan sitte uforstyrret så lenge dere vil. Rolige kafeer, biblioteket eller store lesesaler hvor det er lov å snakke er gode steder å sitte på. Å sitte utendørs anbefales ikke, det er både forstyrrende og virker for uformelt.
 

Skriv sammendrag

 
Når dere møtes, så start med å la hver og en snakke litt om det han eller hun har studert, og hvordan det gikk. Bestem dere så for en logisk rekkefølge å snakke nærmere om det dere har funnet ut. Et godt tips er å bevege seg mer fra det generelle, som forelesningsnotater og brede spørsmål, til det mer spesifikke som laboratorieresultater, spesielle kapitler og tekstanalyser. Det er smart å komme til gruppa med noen spørsmål hver, og gå hjem med noen flere som man skal finne svar på til neste gang. Om du skriver sammendrag av arbeidet ditt, er det ofte smart å skrive det ut og dele dem med dine gruppekamerater. Sammendrag som dette er veldig gode å bruke rett før eksamen, eller mens dere skriver en oppgave.  
 
Til slutt må man tenke på å prøve å forholde seg åpen og tålmodig. Alle må få en mulighet til å si noe og stille spørsmål. Forsøk å ikke ekskludere eller avvise noen synspunkt; upopulære meninger gir deg et nytt perspektiv på ting, som jo er hovedgrunnen til å være i kollokviegruppe. Prøv å sette pris på hverandres styrke, hjelp til med det du kan, og husk å være åpen for andres humor.
 
Alt i alt - det er jo bare skole, og hvem vet? Kanskje du også får en date med på kjøpet?
 

20 % rabatt på menger av pensum

Adlibris gir 20 % rabatt på menger av pensum (Gjelder ikke fastprisede bøker utgitt i 2018)
Pensumgaranti - Finner du ikke pensumboka? Få gavekort Les om pensumgarantien

Registrer deg som studentkunde og få alle fordelene med å være Adlibris studentkunde:
- Alltid fri frakt
- Alltid maks rabatt og lave priser
- Mulighet til å dele opp betalingen
- Velg blant Norges og Nordens største bokutvalg
- Billig studiemateriale


Register deg som studentkunde


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser