(StudentTorget.no):

Pia Schultz (22)  og Lene Meinich-Bache (21) er nettopp ferdige med sitt sjette semester i business og fysioterapi. Etter å ha studert i tre år har de opparbeidet seg gode studierutiner.

Men som så mange andre studenter, opplever Schultz og Meinich-Bache ofte at tiden blir knapp når det nærmer seg eksamen. Og selv om begrepet skippertaksstudent bærer med seg negative konnotasjoner, føler de at denne oppfatningen er litt feil.

 

Stress kan være positivt

- Stress er dumt hvis man blir lei seg av det, men av og til kan det få deg til å innse at du faktisk må skjerpe deg, sier Pia. Adrenalinet man får av stress kan skjerpe hjernen og få deg til å studere mer effektivt, mener hun.

 

 

Noen ganger kommer du inn i en flyt som inspirerer deg, og dette mener begge man bør utnytte seg av.

- Ikke gi deg selv om du føler at du har gjort nok for dagen når du virkelig liker det du leser, oppfordrer de begge ivrig. Videre hevder jentene at frisk luft er noe av det viktigste man kan unne seg mens man leser.

 

Gjør det komfortabelt

Studentene mener også at det er veldig viktig å ha det komfortabelt rundt seg når man jobber. Ta på behagelige klær, pass på å ha god plass rundt deg og tenn gjerne stearinlys mens du sitter og leser. Dette er bare noen av tipsene de gir.

- Hva hvis man «sitter fast»?

- Ta nok pauser! Gå og spis lunsj med noen på skolen og snakk om noe som ikke har med skole å gjøre, anbefaler Pia. Hun mener også at det kan være oppløftende å snakke med noen som sliter med det samme som deg.

- Musikk kan være motiverende, tipser Lene. - Hvis du sitter fast, sett på en motiverende gladsang! Musikk kan påvirke humøret i stor grad, og derfor også øke studiegleden.

Jentene er begge ferdige med eksamen, og forklarer at de er godt fornøyde med resultatet. Det er likevel mange som sitter midt i sin mest hektiske periode i disse dager, og til dere har vi samlet opp en rekke råd og tips som kan hjelpe deg i mål.


 

Her er våre tips til eksamensinnspurten

Lag en leseplan: Se gjennom forelesningsnotater og eventuell informasjon foreleserne har lagt ut og prøv å kartlegge hva som har vært fokus gjennom semesteret. Dersom du har dårlig tid, konsentrer deg om det som virker mest relevant.
Bestem deg så for hva du har tenkt å lese før du begynner å lese. Lag en leseplan der du setter opp hva du har tenkt å lese dag for dag. Sett deg oppnåelige mål. Dersom man setter seg for høye mål og ikke klarer å nå dem, kan man lett bli umotivert. Sett deg derfor lave mål til å begynne med, og øk heller litt etter hvert.

Skriv notater. Strukturér notatene dine etter tema, forfatter, årstall, eller hva som måtte passe deg best. Finn din egen metode og lag et system som gjør det lett å gå tilbake til.

Markeringstusj-system: Lag deg et fargekodesystem med markeringstusjer. Bestem deg på forhånd for forskjellige farger som representerer ulike viktighetsgrader eller eventuelt temaer i teksten. For eksempel kan blåfarge representere begrepsdefinisjoner, rosa; ekstra viktige poenger mens gul er generell viktighetsgrad. Husk at dersom du velger denne metoden må du være konsekvent med fargebruken. Ikke risiker at det blir et forvirringsmoment.

Test deg selv underveis: Finn ut hva du kan og ikke kan, og øv mer på det du ikke kan så godt. Se om du kan svare på gamle eksamensoppgaver eller test deg selv i problemstillingene som ble tatt opp på forelesningene. (Eksamensoppgaver er ofte tilgjengelige på skolens nettsider. Dersom du ikke finner dem, spør seminarlederen eller foreleseren din).

Formuler svaralternativer både skriftlig og muntlig. Dersom du får spørsmål på eksamen om noe du allerede har formulert, vil du mye lettere kunne svare på oppgaven.

Reflekter over stoffet: Sammenlign og finn kontraster mellom ulike deler av pensum. Se om det finnes sammenhenger mellom teori og praksis. Er det noe som kan knyttes opp mot hverandre? Kan du bruke erfaringer fra dagliglivet eller ting som skjer i samfunnet og politikken i dag? Hva er dagens diskurs for temaet du leser om? Still deg selv spørsmål som dette, og se om du finner forbindelser.

Ikke begrens deg selv til én metode, men varier måten du forbereder deg på. Delta på kollokvier, diskuter med andre i lunsjen, se over forelesningsnotater og les pensum.

Mens du leser: Pass på å drikke mye vann. Vann renser kroppen og holder hjernen klar. Samtidig har det en oppkvikkende effekt som gjør at du føler deg bedre.

Spis ofte. Det er lett å glemme å spise når man sitter og leser, og ofte føler man at man ikke har tid til å lage mat. Dette har imidlertid en motsatt effekt fordi man fortere blir sliten og hjernen jobber tregere. Vær derfor nøye med måltidene.

Ta pauser.  For å holde motivasjonen oppe er det viktig med små avbrekk. Ta korte pauser ofte istedenfor lange pauser.  Med en gang du blir umotivert eller merker at du er lite effektiv: ta en liten pause.

Husk å bevege deg. Når man sitter inne hele dagen, kan det være lurt å bevege seg i pausene. Da får du i gang blodsirkulasjonen, og hjernen jobber bedre. Samtidig vil du unngå stive ledd og muskler.

Unngå situasjoner som gjør deg tilgjengelig for fristelser. Dersom noen av vennene dine allerede er ferdige med eksamen, eller ikke bryr seg om å forberede seg; unngå disse vennene i eksamensperioden. Omgi deg i stedet med inspirerende personer som oppfordrer deg til lesing.

Skru av sosiale medier. Mobiltelefon, Facebook og Twitter er medier som tar opp mye tid i de fleste studenters hverdag. Skru av og legg bort både Laptop og mobil. Dersom du føler deg hjelpeløs uten mobil, kan du ta den med, men skru den av og legg den i sekken. Prøv å ta den opp bare når det er ytterst nødvendig.

Unn deg noe ekstra: Belønn deg selv. Dersom du har vært flink og føler at du har gjort mye på én dag; belønn deg selv skikkelig. Dra på kino, spis noe godt eller ta en kaffe med en god venn. Husk å belønne deg selv også mens du leser, ved for eksempel å unne deg sukkertøy eller ved å bytte ut traktekaffen med en kaffe Mocca.

Søvn. Mange glemmer at søvn faktisk er livsviktig også i eksamensperioden. Pass på å få minst 5 timers søvn hver natt, og husk at 8 timer er idealet. Husk at kaffe ikke er et substitutt for søvn og at du faktisk jobber mye mer effektivt dersom du er opplagt. Prioritér derfor heller å legge deg til normal tid og stå opp om morgenen, fremfor å sitte oppe hele natten.

Tren. Ikke slutt å trene selv om du snart har eksamen. Fysisk aktivitet gir deg masse energi, og du vil føle deg mye bedre. Dersom du føler at du ikke har tid til å trene; ta i det minste en kort løpetur eller et par sit-ups.

Ta vare på deg selv. Husk at kanskje det viktigste poenget av alle er at eksamensperioden ikke er en tid hvor livet står stille, men at du også i denne perioden må ta vare på deg selv. Dersom kropp og sinn har det godt, vil du også prestere bedre på selve eksamensdagen.