Kunstfagskole gir innføring i ulike teknikker, kan hjelpe deg å utvikle et eget uttrykk og gi deg kompetanse til videre kunststudier, eller andre kreative utdanninger.

For å komme inn på kunstfagskole, må du presentere eget kunstarbeid og i de fleste tilfeller vise til generell studiekompetanse.

 

 

Kunstfagskole som forskole

Vigdis Dagdatter Øien, faglig leder for Verket Kunstfagskole i Trondheim, forteller at fagskolen tilbyr et intensivt og praktisk studium med integrering av kunsthistorie og teori, hvor kursene og studiene tilrettelegges den enkelte kunstners behov og interesse.

Vi har et variert faglig tilbud, hvor førsteåret har et bredt fokus og innføring i mange ulike kunstteknikker. Andreåret er lagt opp til fordypning, eget uttrykk og egne ideer, sier Øien.

Øien forteller at studentene har ulike kunstneriske evner og interesser, og alle er velkomne på fagskolen. Det er størst interesse for 2D, som tegning og maling, men også en del spesialiseringer i 3D, innen for eksempel skulptur.

Det er mange av våre studenter som bruker studiene her som en forskole og som søker seg videre til Kunstakademiet. De aller fleste er kreative i hodet og ønsker å jobbe som kunstnere. Men studentene har mye å bidra med i andre sammenhenger også, kan Øien fortelle.

Man kan også bruke kompetansen sin fra kunstfagskolen til å komme inn på videre studier ved for eksempel arkitekthøgskolen, film-, foto- og animasjonsstudier, studier i kunsthistorie og noen velger seg også til lærerhøyskolen med spesialisering i forming.

 

 

Einar Granums Kunstfagskole

Kaja Dullerud Stig (20) går i første klasse ved Einar Granums Kunstfagskole i Oslo.

Kunstutdanningen på Einar Granum er en toårig fagutdanning som, på linje med Verket, gir et godt teknisk grunnlag innen mange forskjellige retninger og teknikker.

Det første året har vi både akryl og akvarellmaling, mye tegning, grafikk, modellering og også kunsthistorie. Noen av kursene legger derimot mest vekt på det kreative, det er ganske selvstendig, forteller Kaja, som har holdt på med kunst hele livet. 

 

 

Kommer alltid til å holde på med noe kreativt

– På gymnaset, studerte jeg musikk. Så flyttet jeg til København og gikk på folkehøyskole. Der hadde jeg flest kunstfag, men også dans og animasjon.

Kaja forteller at hun i liten grad lar seg styre av arbeidsmarkedet med tanke på hva hun vil studere.

– Jeg kommer alltid til å holde på med noe kreativt, men jeg vet ikke om jeg skal utdanne meg til kunstner. Det er klesdesign jeg har mest lyst til å gjøre, ellers hadde det blitt tekstilkunst tror jeg.

Selv om Kaja vet det kan være vanskelig å klare seg som kunstner, har hun ingen back-up utover kunsten og håper at hun ikke vil trenge det.

– Det er jo vanskelig å klare seg både som kunstner og designer, det er verken trygt eller økonomisk. Men for meg er det viktig å gjøre det jeg har lyst til!

 

HER KAN DU TA KUNSTUTDANNING:

Kunstfagskoler i Norge:

Einar Granums Kunstfagskole: Toårig fagskoleutdanning i kunstfag. Opptakskrav: Egne kunstarbeid og godkjent førsteår for å komme inn på andreåret. For videre kunststudier kreves generell studiekompetanse.

Fabrikken Asker Kunstfagskole: Toårig fagutdanning innen visuelle kunstfag. Opptakskrav: Egne kunstarbeid og generell studiekompetanse.

Kunstskolen i Rogaland: Toårig fagskole i kunstfag. Opptakskrav: Tre egne kunstverk og generell studiekompetanse.

Nordlands kunst- og filmfagskole: Toårig fagskole i kunstfag. Opptakskrav: Egne kunstverk og generell studiekompetanse.

Verket Kunstarena: Toårig kunstfagutdanning i Trondheim. Opptakskrav: Fem egne kunstverk og generell studiekompetanse.

Ålesund Kunstfagskole: Toårig fagskoleutdanning innen visuelle kunstfag og design. Opptakskrav: Egne kunstverk og generell studiekompetanse.

 

Kunstskole i Norge:

Nydalen Kunstskole: Toårig billedkunstutdanning på deltid. Opptakskrav: Pålagt innføringskurs.

 

Kunsthøyskoler i Norge:

Kunsthøyskolen i Bergen: Tilbyr bachelor- og masterstudier i kunstfag.

Kunsthøyskolen i Oslo: Tilbyr bachelor- og masterstudier i kunstfag, med spesialområder innen metall- og smykkekunst, keramisk kunst, grafisk kunst og tekstil kunst.

Kunstakademiet i Trondheim: Tilbyr bachelor- og masterstudier i billedkunst.

NISS (Nordisk institutt for scene og studio): Tilbyr toårig høyskolestudium, med fordypninger innen billedkunst, foto og illustrasjon. Studiet er landets første private kunsthøyskole.