Plutselig er studentlivet et tilbakelagt stadium, og du står på bar bakke på jakt etter jobb.

For å unngå å starte karrieren som arbeidsledig, bør du sørge for å legge et godt grunnlag for jobbsøkingen mens du ennå er student. 

 

Bachelor- og masteroppgaven

Finn ut om du kan skrive oppgaven din for et firma.

Dette er nyttig både for å knytte kontakte og for å lære mer om hvordan arbeidslivet fungerer. Tenk også på at temaet for oppgaven er av interesse for andre, og spesielt de du kan tenke deg å jobbe for senere.

Oppsøk relevante bedrifter på egen hånd. Lag prosjektskisser og argumenter for hvorfor du skal skrive oppgaven din i samarbeid med dem. Selg deg inn!

 

Deltidsjobb og internships

Prøv å finn deg en jobb som er relevant for utdanningen din. Bruk muligheten til å vise hva du er god for og til å få et godt innblikk i bedriften. Jobb hardt, vær positiv og engasjert.

Kom med egne meninger og innspill, men vær ydmyk. Ikke vær redd for utfordringer, og spør gjerne kollegene om råd. Knytt kontakter i forskjellige deler av bedriften.

Internships er en ypperlig mulighet til å få erfaring. 


 

Karakterer

Karakterer sier noe om både evner, kapasitet og ambisjoner.

Karakterene er spesielt viktige når man skal inn i yrkeslivet, der man bare har CV, søknad og attester eller vitnemål å forholde seg til. Betydningen av karakterer kommer selvfølgelig også an på hvilken bransje du vil inn i.  

LES OGSÅ: Slik finner du de gode gründer-idéene

 

Kontakter

Et godt nettverk er et sikkerhetsnett, og man kan ikke begynne med nettverksbygging den dagen man trenger det.

Vær sosial, utadvendt og interessert i andre. Men interessen må være genuin og ekte. Gir du mye, får du også noe tilbake. Relasjoner til studievenner er en selvfølge. Bli kjent med forskjellige typer mennesker, ikke bare de som er lik deg selv.

Like viktig er imidlertid kontakten med potensielle arbeidsgivere. Få en fot innenfor et miljø, enten det er gjennom sommerjobb, masteroppgaven eller karrieredager. 

LES OGSÅ: Karrrieredag HiOA

 

Karrieredager

Finn ut hvem som skal komme på karrieredagen.

Bestem deg deretter for hvem du vil snakke med, og bruk litt tid på å finne ut hva du vil oppnå med samtalen. Vet du det, blir det enklere å både ta kontakt med vedkommende og å nå frem med budskapet ditt.

Ikke alle liker å ta kontakt med andre, men ta sats og kom deg ut av komfortsonen. 


 

Sosiale medier

Sosiale medier som Facebook og Twitter kan også egne seg for å opprettholde og etablere kontakt.

Har studiestedet et alumni-nettverk, lønner det seg å være der også. De fleste som ansetter, vil ta et kjapt googlesøk på navnet ditt, og da bør de ikke finne noe som stiller deg i et uheldig lys.

LES OGSÅ: Petter Stordalen om veien til suksess

 

Engasjement

For din egen del er det viktig å engasjere seg i noe som er meningsfullt. Både engasjement og kapasitet er høyt verdsatt i arbeidslivet.

Er du engasjert i frivillig arbeid eller studentforeninger, skaffer du deg også nyttig erfaring, og du får en smakebit innenfor et felt du kanskje vil jobbe med senere.

Vis arbeidsgiver hva du har fått ut av engasjementet ditt. 

LES OGSÅ: De fem vanligste karrierefeilene

 

Praksis

Undersøkelser viser at de som har hatt praksis under utdanningen, lettere finner seg jobb etter studiene.

Du får muligheten til å knytte verdifulle kontakter og samtidig noe å putte på CV-en. I tillegg lærer du mer om arbeidslivet og vet mer om hva som møter deg senere.

Mange bedrifter samarbeider med universiteter og høyskoler om praksisordninger. Finn ut hvordan mulighetene er der du studerer.