Idet du mottar vitnemålet ditt etter flere år i høyere utdanning, er det absolutt grunn til å smile bredt. Men, med fare for å legge en demper på feiringen, det er nå den virkelige testen begynner: Du skal skaffe seg en jobb.

Ikke en vanlig deltidsjobb som du har klart å skaffe deg tidligere, men en jobb du skal skaffe deg ved å slå graden din i bordet. 

På den amerikanske karrierenettsiden newstoliveby.net har de listet opp noen harde fakta alle nyutdannede bør være klar over idet de begir seg ut i arbeidslivet.

 

10 ting du bør vite når du skal fra studier til arbeidsliv 

1. Et vitnemål er ingen garanti for at du faktisk får en jobb eller praksisplass etter studiene. Det er bare en av mange ting som kan gi deg innpass hos drømmearbeidsgiveren.  

2. I arbeidsgiveres øyne ser du ut som alle andre nyutdannede som plutselig trenger en fulltidsjobb. Med mindre jobbsøknaden og CV-en din er skreddersydd til stillingen, og lover at du vil levere akkurat det selskapet trenger.

3. Selv om graden din i seg selv er aldri så imponerende, vil den aldri kunne konkurrere med noens praktiske erfaring.

For å få drømmejobben trenger du å skaffe deg relevant erfaring – selv om det innebærer en praksisplass, deltidsjobb eller en faglig relevant jobb som er mer oppnåelig.

4. Etter nylig å ha skrevet en bachelor- eller masteroppgave, må du vende deg av med vanen om å skrive flerfoldige sider for å få frem alt du har på hjertet.

Når du skal skrive jobbsøknader gjelder det å være kortfattet og gå rett på sak. Det samme gjelder CV-en din, som bør begrenses til én eller maks to sider. 

5. «Vitnemålet ditt er ... en tillatelse til å innrømme ovenfor deg selv hvor mye du fortsatt har å lære.» Den profilerte astrofysikeren og programlederen Neil deGrasse Tyson ga dette rådet i sin tale til de nyutdannede ved Rice University i 2013. 

6. Du er ikke bundet til å bli i din første jobb i hele karrieren. Ikke tenk for mye på om den første jobben er perfekt og alt du drømte om at den skulle være.

Hvis jobben kan føre deg ett steg videre på veien mot drømmejobben, så gjør det beste ut av situasjonen og husk at de neste jobbene sannsynligvis bare blir bedre. 

7. Ikke la deg skremme av alle kravene som står oppført i stillingsannonsene. Kriteriene som etterspørres er satt opp for å sile ut de mest uaktuelle kandidatene.

Det er svært få søkere som ville oppfylt absolutt alle kriteriene, så du kan stille like sterkt (eller sterkere) enn resten av søkerne. 

8. Glem SMS, Twitter, Facebook og epost. Plukk opp telefonen og ring. Det er det voksne fortsatt gjør i den virkelige verden. Dette gjelder for øvrig om du skal henvende deg for å sjekke mulighetene for å få jobb, eller om du skal følge opp et jobbintervju

9. Du trenger ikke bosette deg i en av landets største byer for å få deg en relevant jobb. Hvis du sjekker mulighetene ute i distriktene kan du bli overrasket over hvor mange muligheter som finnes også der du minst ventet det.

Disse jobbene kan også være mer oppnåelige, siden det mest sannsynlig ikke er like mange om beinet som i storbyene.

10. Med nok forberedelser, selvtillit og pågangsmot kan du dra i land jobben du ønsker deg. For all del, vær stolt av graden din, men fra nå av avhenger karrieresuksessen av innsatsen din og ikke et stykke papir.