(StudentTorget.no):

For å kunne motta arbeidsledighetstrygd og lønnet svangerskapspermisjon må man ha hatt en inntekt på minst 123 000 kroner det siste året, eller omtrent 250 000 kroner over de tre siste årene.   
 
De som bruker flere år på utdanning faller gjennom dette sikkerhetsnettet hvis de ikke får seg jobb etter studiene. Derfor må de ofte ta til takke med sosialhjelp, som betyr både mindre penger og en belastende sosial stigma.
 
Etter hvert som stadig flere nordmenn tar høyere utdanning, vokser denne gruppen med unge voksne. Sårbarheten blir spesielt tydelig under finanskriser fordi det ofte er de ferskeste som må gå når bedriften skal stramme inn.
 
 

- Vi trodde dette funnet var en feil

 
Thomas Lorentzen ved Universitetet i Bergen har sammen med kolleger fra Høgskolen i Oslo og Akershus sett på data fra et nasjonalt register som inneholder alle nordmenn som var 18 år i 1993, og har tatt for seg førstegangsmottakere av sosialhjelp.
 
Her kom det frem at personer som kommer fra hjem med lavt utdannede foreldre som heller ikke tjener godt er mest utsatt for å havne på sosialhjelp.Dette var som forskerne forventet, men de fant også ut at kritiske livshendelser har lignende konsekvenser, uavhengig av hva slags sosioøkonomisk bakgrunn man har.
Kritiske livshendelser som når man får barn, skiller seg, mister jobben, eller andre begivenheter som kan medføre økonomiske tap.
 
I slike situasjoner er høyt utdannede unge like sårbare som ungdom fra arbeiderklassehjem.
 
- Vi trodde dette funnet var en feil, sier Lorentzen.
 
Forskerne hadde nemlig gått ut ifra at unge voksne fra lavere sosiale lag var mer økonomisk sårbare enn sine høyutdannede jevnaldrende. Effekten gikk derimot helt motsatt vei. Risikoen for å bli sosialklient blir lavere for de som kommer fra lavere sosiale lag, når de for eksempel blir arbeidsledige eller får barn.
 
Dette skyldes at unge voksne fra arbeiderklassehjem som regel begynner å jobbe flere år tidligere enn dem som tar høyere utdanning. Derfor blir de også bedre rustet mot vanskelige økonomiske tider senere i livet, siden de har tjent penger i stedet for å ta opp studielån.
 
De greier seg også bedre fordi arbeidserfaringen deres ofte gir dem rett til arbeidsledighetstrygd og svangerskapspermisjon.
 
Lorentzen legger til at høy utdannelse lønner seg nesten alltid på sikt, også i perioder med kritiske livshendelser, men i overgangsfasen fra ungdomstid og utdannelse til arbeidsliv er det annerledes.
 

LES OGSÅ: Lav arbeidsledighet blant nyutdannede

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser