(StudentTorget.no): 

En rapport utført av TNS Gallup på oppdrag for Nordea viser at nordmenn har fått uforutsette utgifter på til sammen 24 milliarder kroner. 

En uforutsett utgift vil si at du må betale en eller flere regninger som du ikke hadde forventet. For eksempel om PC-en eller mobiltelefonen din bli ødelagt, og du må kjøpe ny, eller om du får tannverk og må avlegge tannlegen et besøk. 

Hele 82 prosent av de mellom 18 og 25 år oppgir i undersøkelsen at de har fått seg en overraskelse på utgiftssiden, mot 66 prosent av befolkningen generelt. I gjennomsnitt har de mellom 18 og 25 år hatt 8 500 kroner i uforutsette utgifter, mens 27 prosent av denne gruppen har hatt utgifter på over 10.000 kroner. Utgifter på bil, sykkel eller motorsykkel topper listen, mens tannlege- og elektronikkutgifter ligger hakk i hæl. 

- Jeg setter spørsmålstegn ved at så mange oppgir at de har blitt overrasket over utgiftene sine, og lurer på om de har tenkt igjennom hva det koster å klare seg selv og bli voksen, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe til StudentTorget. 

 

 


SPAR OPP RESERVEPENGER: Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea råder alle til å opprette en reservekonto for utforutsette utgifter. 

Opprett en bufferkonto 

Hun råder alle til å sette av en viss sum med penger for å ha i bakhånd, om du skulle få en utgift du ikke hadde regnet med. 


- Den forsikringen du har mot uforutsette utgifter er den klassiske bufferen, hvor du oppretter en egen konto med reservepenger. Tommelfingerregelen er at du skal ha minimum en netto-månedsinntekt på denne kontoen. For en student er det gjerne den summen du mottar fra Lånekassen i tillegg til inntektene fra en eventuell deltidsjobb. Hvis du ikke har en slik konto kan du spare med jevnlige trekk fra brukskontoen din, sier Warloe. 

Eier du for eksempel boligen din selv, kan det være smart å sette av en større buffer, dersom noe skulle skje eller bli ødelagt. Som boligeier er du selv ansvarlig for å for eksempel kjøpe nytt kjøleskap om dette skulle gå i stykker, i motsetning til om du leier en leilighet som har hvitevarer inkludert. 

- Har du ting i din tilværelse som gjør at det kreves en større buffer, som for eksempel om du eier din egen bolig, bil eller moped, er det smart å spare mer penger, sier hun videre.

LES OGSÅ: Studere utenlands? Her kan du spare penger!

 

Hold buffer- og sparekonto atskilt 

Forbrukerøkonomen råder deg til ikke å blande sammen bufferkontoen med sparekontoen. 


- Mange har bare en brukskonto, og klarer ikke å skille bufferpengene fra den. Ofte har man også en sparekonto, hvor man setter av penger til bolig eller andre større ting. En spare- og bufferkonto bør ikke vær en og samme konto, for å forhindre at sparemålet ditt ikke smuldrer bort, sier hun videre.

Når pengene på bufferkontoen er brukt opp, er det viktig å fylle på igjen. En regning kommer sjelden alene. 

- Om det kommer en stor regning som tar mye av bufferen din, kan det være vanskelig å komme opp på det nivået du var på. Et råd er å sette opp et autotrekk over til bufferkontoen, slik at du sikrer at noe blir satt til side hver måned. Ellers gjelder det å utnytte periodene hvor det gjerne kommer ekstra penger inn. Slik som nå når feriepengene snart er på vei, under sommerjobbingen eller ved semesterstart.

Følgene av ikke å ha spart opp penger til uforutsette utgifter kan bli store. 

- Konsekvensen av ikke å ha bufferkonto er å ta opp forbrukslån eller bruke kredittkort. Om du vil unngå det, er bufferen løsningen. Kredittkort er en reserveløsning som kun bør brukes hvis du vet du vil ha inntekt til å tilbakebetale gjelden i relativt nær framtid.


- Hva tror du grunnen er til at så mange unge oppgir at de har uforutsette utgifter?

Jeg tror det har med erfaring å gjøre. Som ung har man litt mindre kjennskap til hva som kan dukke opp av uforutsette utgifter, i tillegg til at man ofte har dårligere råd.

LES OGSÅ: Gavene du kan gi kjæresten på Valentine’s Day

 

Se framover

Forbrukerøkonomens råd er blant annet å tenke ekstra godt igjennom hva slags utgifter du kan få i starten av semesteret, det gir deg mulighet til å sette av ekstra penger. 

- Det kan lønne seg å tenke igjennom hvilke regninger du forventer framover. Gjør dette til en vane, for eksempel ved semesterstart, da får man også en ekstra slump penger, hvor man kan sette over noe til bufferkontoen. Tenk igjennom hva du trenger til utstyr og materiell i studiesammenheng, til tannlegebesøk og bosituasjon.

Det å passe ekstra godt på sakene sine, kan også forhindre store regninger. 

- Et annet tips er dette med forsiktighet. Ha et bedre grep om tingene dine, pass på PCen, mobilen og (skole)vesken din slik at det ikke blir stjålet. Sørg også for at du har innbo- og løsøreforsikring eller sjekk med forsikringsselskapet om du er dekket av foreldrene dine sin forsikring. 

 
 
SLIK UNNGÅR DU UVENTEDE UTGIFTER: 
  • Opprett en bufferkonto. Denne kontoen bør være atskilt fra bruks- og sparekontoen.
     
  • En bufferkonto bør inneholde minst en månedslønn. Før studenter tilsvarer dette summen av det månedlige bidraget fra Lånekassen i tillegg til inntekt fra en eventuell deltidsjobb.
     
  • Har du ikke mulighet til å sette av en så stor sum på en gang, oppretter du et automatisk trekk fra brukskontoen din.
     
  • Planlegg framover. Sett deg ned ved semesterstart å se framover. Tenk på hvilke utgifter du kan få. Ved semesterstart har du også gjerne litt mer inntekt, i og med at du får en større sum fra Lånekassen enn ellers i året, i tillegg til at du kanskje har tjent penger på sommerjobb. Sett av penger til bufferkontoen.
     
  • Ikke ta opp forbrukslån for å betale ned gjelden din.
     
  • Kredittkort er kun en reserveløsning som ikke bør brukes med mindre du vet at får inn penger på kontoen relativt snart.
     
  • Pass godt på sakene dine.
     
  • Sjekk forsikringsordningen din. Alle bør ha en innbo- og løsøreforsikring, men er du folkeregistrert på samme adresse som dine foreldre kan det være at du er dekket av deres forsikring, men dette må du undersøke. De ulike forsikringsselskapene har ulik ordning. Noen dekker kun de to første årene du bor borte på grunn av studier. 
 
Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: