(StudentTorget.no):

For de fleste studenter er studielånet den viktigste inntektskilden for å dekke alminnelige utgifter til livsopphold. Men dersom du jobber fulltid eller har oppsparte midler som gjør at du ikke er avhengig av studielånet – så bør likevel benytte deg av det, i følge Dag Jørgen Hveem, som er høyskolelektor og ekspert i privatøkonomi ved Handelshøyskolen BI.
 
Hveem forklarer at studielånet har markedets beste utlånsrente på lån uten sikkerhet, og det derfor kan være smart å bruke det til investeringer eller som egenkapital til boligkjøp.
 
– Studielånet er svært gunstig. Det renteberegnes ikke i studietiden, mens studenten får innskuddsrenter på tilsvarende beløp. (…) Skulle det vise seg at man ikke trenger pengene, er det bare å innfri lånet når man er ferdig med studiene, sier Hveem til DinSide.no.
 
 

Flere muligheter

Avhengig av størrelsen på studielånet og avkastningen på sparekontoen, kan du tjene 15 000 – 20 000 kroner i løpet av fem års studier. Dersom man følger normal studieprogresjon vil også 40 prosent av studielånet bli gjort om til stipend.
 
Spareavtale i aksjefond kan også være et alternativ dersom du er komfortabel med en høyere risiko. 
 
– For noen vil dette være aktuelt, kanskje med litt av midlene. Som grunnlag for en slik plassering bør man gjennom en egnethetsvurdering i banken sin. Da er det viktig å være oppriktig overfor banken og flagge eventuell usikkerhet angående hvilken risiko man tåler eller ønsker, og hvilken tidshorisont man har, sier Hveem.
 
Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren anbefaler alle som har inntekt om å sette deler av studielånet inn på en BSU-konto. Dette lønner seg vel å merke kun hvis man skatter minst 4 000 kroner i året.
 
– Dersom studenten jobber, anbefaler jeg BSU på det sterkeste. Da får de 20 prosent av sparebeløpet på opp til 20 000 kroner tilbake i form av redusert skatt. I realiteten bidrar staten med 4000 kroner i form av redusert skatt, sier Bergo til DinSide.no.
 

LES OGSÅ: Slik bruker du pengene fra Lånekassen smart

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser