(StudentTorget.no):

Det viser en forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1. Blant hele befolkningen har 4 av 10 så godt som kuttet ut bruken av kontanter når de handler. Bare 8% av nordmenn svarer at de foretrekker å betale med kontanter.

Som om ikke det var nok, svarer halvparten av de spurte at de sjelden eller aldri tar ut kontanter i butikk eller minibank.

Statistikk fra Norges Bank bekrefter at kortbruken øker, mens bruk av kontanter blir mindre og mindre vanlig. Videre har den gjennomsnittlige verdien av hver enkelt transaksjon falt år for år gjennom hele 2000-tallet. Dette tyder på at vi benytter kortet til stadig flere småkjøp, der vi kanskje tidligere gjorde opp for oss med kontanter.

- Kontanter er helt klart på vikende front, og de unge går foran. Denne trenden tror jeg bare blir sterkere fremover, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Kort på topp

Det tradisjonelle bankkortet er nordmenns suverent mest brukte betalingskort. 68% benytter foretrekker å dra bankkortet opp av lomma når de skal handle. 13% vil helst bruke kredittkort, 8% kontanter, mens knapt 2% bruker mobilen.

- Mobilbetaling er kommet for å bli, og selv om det foreløpig er lite utbredt, vil dette markedet vokse etterhvert som stadig flere tar i bruk apper og andre løsninger for straksbetaling. Vipps har over 2,2 millioner brukere i Norge i dag. Det er stor grunn til å tro at mobilbetaling vil vokse på bekostning av kontanter, sier Gundersen.

 

Selv om forskyningen i retning av korthandel gir mindre rom for økonomisk kriminalitet, for ikke å snakke om at den gjør shoppingrunden både raskere og mer smidig, finnes det også grunn til bekymring. En vanlig innvending er at økende bruk av betalingskort rammer personvernet, fordi kortbruk og digital betaling i langt større grad kan spores av en tredjepart. Derfor er det fortsatt mange som motsetter seg innføringen av et kontantfritt samfunn, som regjeringen har signalisert at den ønsker å arbeide i retning av.

- Et påtvunget kontantfritt samfunn er kontroversielt og ligger nok et godt stykke fram i tid. Men kanskje vi vil se at befolkningen selv slutter helt med kontanter før myndighetene vedtar å fjerne dem, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Studenttilbud fra LensWay.

Lensway gir 15 % studentrabatt på alle linser og solbrillerI tillegg får du nå også solbrille fra det trendy merket Norr med på kjøpet (verdi 495,-) dersom du handler linser for minst 750 kroner. 

Les mer og handle her


Sjekk også ut disse studentrabattene:


- 8-10 % rabatt på Mac
- 15 % rabatt i butikk hos Vero Moda, se oversikt butikker
- Få Dagbladet pluss i 12 måneder for 1 krone uten noen forpliktelser
- IF Skadeforsikring - Norges billigste forsikring for studenter 18-25 år
- Norges billigste mobilabonnement for 3GB og 10GB
- Nelly.com gir 10 % rabatt
- Zalando.no gir 10 % rabatt
- Proteinfabrikken gir 15 % rabatt
- Nytelse.no gir 20 % rabatt
- Junkyard.no gir 10 % rabatt (gjelder også nedsatte varer)
- Les DN digitalt i fire uker for 1 krone
- Dustin Home hjemmeelektronikk med egne studentpriser