Studenter er i stor fare for å bli pensjonstapere, sier forbrukerøkonom.

Ifølge den nye pensjonsreformen som trådde i kraft 1. januar 2011, teller hver opptjente krone. Studenter som ikke jobber under studiene, blir dermed de store taperne.

- Ifølge den nye pensjonsreformen skal alle år telle likt. Det vil si at jo flere år du har vært i arbeid, desto høyere livsvarig pensjon får du, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB Nor til Aftenposten.no.

Hun er bekymret for at studentene ikke oppfatter hvor risikabelt det er å holde seg utenfor arbeidslivet. Tall fra SSB viser at det har blitt færre yrkesaktive i alderen 15-24 år; fra 2. kvartal i 2010 til 2. kvartal i 2011 sank andelen med tre prosentpoeng. Samtidig er stadig flere over 25 i utdanning.

- Utfordringen for de unge er at vi blir eldre og eldre, og at den oppsparte pensjonen derfor må fordeles over flere år. Er du for eksempel 30 år (gjennomsnittsinntekt 400000 kroner pr. år) når du starter din yrkeskarrière og har hatt liten eller ingen inntjening i studietiden, vil du sitte igjen med rundt 150000 i pensjon fra folketrygden. Det er vanskelig for mange unge å tenke på pensjon i ung alder, og derfor har både foreldre og skole et ansvar om å formidle hvor viktig det er med for eksempel sommer- eller deltidsjobb. Alle monner drar, sier Sandmæl til avisen.


Også leder Kim Kantardjiev i Norsk Studentorganisasjon mener den nye pensjonsreformen er uheldig for studentene og deres økonomiske situasjon.

- Det er problematisk at den nye pensjonsreformen gjør det mindre attraktivt å studere. Vi har i veldig mange år jobbet for at man også skal få pensjon for utdanning. Nå er det likevel slik at man ikke har hatt politisk vilje til å gjøre studier til en pensjonssak, og det ser heller ikke ut som om det kommer noen store pensjonsreformer den nærmeste tiden. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke vil fortsette å kjempe for denne saken. Heltidsstudenten er ikke og bør ikke erklæres død, sier Kantardjiev.

LES OGSÅ: Stabilt lave fastrenter i Lånekassen

Han mener, som Sandmæl, at studentene gjør lurt i å ha en deltidsjobb utenom studiene.

- Det er ikke noe problem om studenter jobber om somrene og noe deltid. Problemet blir når man blir tvunget til å jobbe også i perioder som ikke er gunstige for studentene, mener Kantardjiev.

Pengevett for studenter

Ikke ta opp mer studielån enn du trenger, husk lån skal tilbakebetales med renter. I tillegg spiser det av lånebeløpet til bolig.


Ha oversikt over pengebruken. Bruk SMS-varslinger fra nettbanken, eller sjekk nett/mobilbanken med jevne mellomrom.

Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for hvor mye du skal bruke på mat, klær osv., og følg budsjettet ditt.

LES OGSÅ: Strømsparing - Slik kan du spare strøm

Sett av penger for å komme deg inn på boligmarkedet. Har du inntekt, spar i BSU.

Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke, vent på salg og lag en ønskeliste.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: