U kas utenlandsstudent gjør ferdig sin master i psykologi, ved universitetet i Waikato.

Vi tok en prat med Liv Marit Ahie, om hvordan hun har opplevd å studere på andre siden av kloden.

 

Utveksling i New Zealand

Navn: Liv Marit Ahie

Alder: 27 år

Studerer: Mastergrad i psykologi

Studiested: The University of Waikato, Hamilton

 

Liv søkte gjennom en norsk skole, og fikk mesteparten av hjelpen til å søke herfra. Men det er relativt lett å få hjelp til søknaden hvis man kontakter den skolen man vil gå på, og hun sier de kan tilby mye interessant informasjon om skolen og hvordan man søker seg inn.

Egentlig ville jeg veldig gjerne til USA, men utvekslings-avdelingen ved universitetet mitt rådet meg til å prøve Australia eller New Zealand siden de har enklere opptakskrav.

Siden jeg syntes at New Zealand hørtes eksotisk ut samtidig som at de har engelsk som offisielt språk, så bestemte jeg meg for å sette dette opp som mitt førstevalg, sier Liv.

 

 

Det er mye mer fokus på det praktiske arbeidet i studiene ved Waikato university, enn ved psykologistudiene i Norge.

Karakterer settes i løpet av hele skoleåret, og man jobber mer med gruppearbeid og i laboratorier, enn å sitte med egen-studier hjemme.

Mitt studium i psykologi har hele tiden vært preget av en praktisk tilnærming til teorien som vi leser, forteller Liv. Mye arbeid i laboratorier og til og med utenfor klasserommet.

Et av målene er at studentene skal føle seg sett og tatt vare på. Derfor føler man en nær kontakt med de fleste forelesere, for de er flinke til å tilby hjelp.

I år skriver hun på masteroppgaven sin, og dette innebærer mye selvstudier. Men hun har ukentlige møter med de to veilederne, og en åpen invitasjon til å stikke innom kontoret.


 

Sosiale dager med mye kaffedrikking

En vanlig dag på campus består ofte av å møte venner for lunsj og kaffe mellom klassetimene.

Mye av skolearbeidet er praktisk betont, så det åpner opp for et sosialt miljø på universitetet.

Skolearbeidet foregår oftest i skoletiden, så det åpner opp for mye sosial aktivitet på fritiden, som fellesmiddager, trening og å gå på rugby-kamper.

Det internasjonale studentmiljøet på University of Waikato er spennende og lett å bli integrert i. Universitetet har et team som har i oppgave å ta vare på sine internasjonale studenter.

 

Fakta

– New Zealand ligger sør for Australia og består av to store øyer: Nord-øya og sør-øya i tillegg til flere små øyer.

 

– Til sammen bor det om lag 4,4 millioner mennesker der.

 

– Wellington er hovedstaden i New Zealand, den ligger på nordøya.

 

– Waikato ligger også på nordøya og har om lag 145 000 innbyggere.

 

– New Zealand har til sammen åtte universiteter.

 

Liv forteller at de er utrolig flinke til å ta imot studentene hvert semester og til å organisere utflukter, som reiser til Auckland, besøk til en sauefarm, turer til Rotorua for eksremsport og mye mer.

Dersom man er med på disse aktivitetene blir man fort kjent med mange andre studenter fra hele verden, forklarer hun.

Liv forelsket seg i mer enn den grønne øya, da hun studerte på New Zealand.

Hun møtte en lokal "kiwi", og nå er de gift. Mye av hennes tid går kanskje ikke til «typiske» studentaktiviteter som å gå på den lokale puben og å henge med felles studenter, men også til å møte ektemannens familie, og reise rundt på øya.

 

 

Lang vei hjem

Det som er mest utfordrende med å studere på New Zealand er avstanden til Norge. Kanskje spesielt hvis man reiser ut for ett helt år eller mer, sier hun.

Avstanden fra Norge til New Zealand er lang, og det tar fort over 30 timer med fly å komme seg til Wellington, som er hovedstaden på New Zealand. Flybilletter kan være dyrt, men har man lån gjennom Lånekassen får man dekket deler av reiseutgiftene.

Liv Marit kan fortelle at klimaet på New Zealand kan være kaldt på vinterstid.

Selv om det er først de siste årene at standarden på isolering av hus har blitt høyere, kan det fortsatt være litt kjølig innendørs. Det er lurt å pakke med seg varme klær.

Ellers er boligprisene på bo-kollektiv alt fra 2000-4000 kroner måneden, og hvis man går sammen og spleier på matutgiftene, kan man slippe unna ganske billig på den utgiftsposten, sier Liv Marit.


 

Ville du anbefalt studieplassen til andre?

Ja. Kanskje mest på grunn av de snille menneskene som jobber og studerer der. Menneskene i Hamilton er også veldig vennlige. Kanskje fordi vi er litt «på landet».

Hun anbefaler alle som ønsker å studere i utlandet om å tenke over hva de ønsker å oppleve i landet man skal studere i. Er man aktiv og liker sport og natur, kan hun anbefale New Zealand på det varmeste.