Hvordan kom du fram til at det var til University of Otago i New Zealand du ville dra?

Jeg tenkte på mange steder før jeg kom frem til New Zealand og University of Otago.

Jeg studerer reiseliv, og for meg var det da viktig å velge både et interessant land, og en skole med interessante fag.

 

Utveksling i New Zealand

Navn: Hege Broman Storrem

Alder: 22 år

Utdanning: Bachelor i reiselivsledelse

Studiested: University of Otago i New Zealand, på utveksling fra Høgskolen i Lillehammer

 

Jeg så på New Zealand som et eksotisk og spennende reisemål med sin råe natur og ryktet på seg for å være «real Middle Earth».

Jeg hadde også et sterkt ønske om å forbedre engelsken min, og å velge et sted som ikke er så vanlig.

Jeg angrer ikke et sekund!

 

Hva er den største forskjellen på å studere i New Zealand og i Norge?

I New Zealand har de et litt annerledes skolesystem enn vi er vant til i Norge.

Her teller alt arbeidet du gjør i løpet av et semester for den endelige karakteren din, noe som gjør at du må arbeide jevnere gjennom semesteret.

Det er heller ikke noe fast pensum i de fleste fag, så du må gjøre mye forskning selv ved å søke på nett og lete etter bøker på biblioteket.

Men alt i alt er det ganske likt Norge, og man klarer seg fint.

 

 

Hvordan er en vanlig dag på University of Otago?

En vanlig dag vil bestå av 2-3 forelesninger ala 50 min hver, før man har resten av dagen til egen disposisjon.

Jeg tar meg gjerne et tur til det flotte treningssenteret som er i regi av skolen, før jeg går hjem og jobber med litt skolearbeid.

På kveldene finner jeg gjerne på noe med mine "flat mates", som er de andre studentene jeg bor sammen med. Vi tar gjerne en tur på kino eller på en sosial quiz, hvis vi ikke går ut for å oppleve det supre utelivet i studentbyen Dunedin.

Det er alltid noe å ta seg til, selv om det bare er en rolig kveld i sofaen med en god film.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

University of Otago ligger i byen Dunedin som er en skikkelig studentby. Byen er mer eller mindre bygd rundt universitetet, og dette skaper et yrede studentliv.

De har flere organisasjoner som tilbyr aktiviteter og utfluktet i og rundt byen, og de har alle tenkelige hjelpetjenester for studentene.

Jeg elsker miljøet her, og man føler virkelig men er kommet til en plass som er tilrettelagt for studenter.

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen er ganske lang, men alt er på engelsk og godt forklart.

Det hele gjennomføres på nettsiden til University of Otago, både selve skolesøknaden og bolig.

Visumsøknaden er nok den mest kronglete, ettersom du må sende passet ditt til London, men også dette gikk knirkefritt for min del. Så lenge man starter i god tid (jeg startet i september for skolestart i februar) vil det meste ordne seg.

Skolen var også svært behjelpelig hvis vi lurte på noe, og de svarte raskt på mail.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i New Zealand?

Jeg kan ikke nekte for at det er langt hjem til Norge. New Zealand er det landet i verden som ligger lengst vekk fra Norge, og det gjorde at jeg ikke fikk besøk eller reist hjem i løpet av semesteret.

Jeg hadde ikke direkte hjemlengsel, men jeg syns det var leit at ingen fikk oppleve dette fantastiske landet sammen med meg.

Det er også et ganske dyrt land å leve i, selv om det er billigere enn i Norge.

De har også skolepenger som er dobbelt så dyrt for utvekslingsstudenter som for New Zealaendere. Heldigvis får man en god pott fra lånekassa til hjelp, men man trenger fortsatt å spare opp en del penger selv.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået ligger litt under norske priser, så alt er litt billigere, men etter å ha bodd her en stund blir dette også dyrt.

Leiligheten jeg bodde i søkte jeg på via skolen, og jeg valgte å betale for hele semesteret med en gang, sånn at da jeg kom ned var det kun mat og fritid jeg brukte penger på. Leieprisen ville vært på ca. 4000 NOK i måneden hadde jeg delt opp betalingen, og dette inkluderte strøm, TV og internett, så er ikke noe å klage på.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg tok fire fag da jeg var på New Zealand, ettersom hvert fag her er verdt 18 poeng, og for å få det godkjent i Norge måtte jeg ha 30 studiepoeng for et semester.

Høgskolen i Lillehammer forhåndsgodkjente de fagene jeg valgte å ta her nede. Tre av dem var linjerelaterte, mens det siste var et fag om New Zealands urbefolkning.

 

 

Hvert fag har to forelesninger i uka ala 50 min hver, og jeg var så heldig å ikke ha forelesninger på fredager, noe som gjorde at jeg alltid hadde langhelg.

Annenhver uke hadde vi noe som ble kalt for tutorials som likner seminar/undervisning i mindre grupper.

Undervisningen foregikk med ppt og en lærer som foreleste, mens tutorialene var mere diskusjons- og oppgavebasert.

I løpet av semesteret hadde vi to eller tre innleveringer i hvert fag i form av essayer eller oppgaver som telte en viss prosent av den endelige karakteren vår.

Slutteksamen telte 40-50 prosent av den endelige karakteren, og så lenge du holdt deg over 50 prosent, sto du faget.

Et veldig greit system, men det krever mer enn å bare lese til eksamen slik som hjemme.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg trener, går turer, henger med venner, går på cafe og er i byen. Hvis ikke har jeg kanskje en rolig dag hjemme, eller jobber med skolearbeid. Det blir også noen timer på biblioteket i uka.

Men New Zealand er jo et land som må oppleves, så det har blitt en del turer og utflukter både i nærområdet og andre steder på øya.

Helgene har gått med til vinturer, fjellturer, stranda, fester, markeder, shopping, naturopplevelser, sightseeing og masse annet gøy. Det er alltid noe å gjøre her, bare man kommer seg ut av sofaen! Aldri et kjedelig øyeblikk!

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale andre å reise til New Zealand å studere ved University of Otago. Jeg var kun på utveksling for ett semester, og det gikk alt for fort! Har du muligheten til å være her lenger, så gjør det, men alt er bedre enn ingenting.

Et lite tips, reis ned noen uker tidligere for å reise rundt på begge øyene.

Man innbiller seg alltid at man skal få gjort så mye mer i løpet av semesteret, men tida går fort. Det er lurt å legge på noen uker før skolestart bare til å kommer over jet-laget og for å få oppleve landet uten å tenke på at man må skrive en essay.

Jeg vil også anbefale å leie bil, og da også å planlegge hva man vil gjøre når man er her. Landet er stort, og det er mye å velge i.

Til slutt vil jeg bare si at hvis du vurderer å komme til New Zealand for å studere, ikke nøl, bare gjør det.

Du vil ikke angre ett sekund. Det er virkelig en opplevelse for livet!