Hvordan kom du fram til at det var til Roma du ville dra?

Jeg var på utdanningsmesse i Sandefjord, hvor jeg egentlig skulle høre på et foredrag fra NTNU. Dette var senere på ettermiddagen og mens jeg ventet, oppdaget jeg Kulturakademiets ”stand” og lyttet til deres presentasjon. Det hele virket veldig gøy og passet bra for meg siden jeg ikke helt visste hva jeg ville gjøre etter videregående.

Dette var et fint alternativ til et friår, en slags ”oppvarming” til senere universitetsstudier.

I tillegg hadde jeg et halvt år før studiestart, hvor jeg kunne jobbe og tjene penger til oppholdet.

 

Utveksling til Italia

Navn: Stina Bang Synnes

Alder: 20 år

Utdanning: Ex. phil, Ex. fac og idéhistorie

Studiested: Kulturakademiet Roma

 

Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?

Jeg trives veldig godt på skolen. Studentmiljøet ved Kulturakademiet er kjempebra.

Fordelen ved denne skolen er at de fleste reiser alene og alle er på et nytt sted. Man er ikke trygg på alt og alle stiller likt. Dermed er det også lett å bli kjent med hverandre.

Det virker som om de studentene som velger å reise til Roma er ganske like med tanke på interesser og verdier. De ønsker å oppleve byen og kulturen.

Det er ikke bare den sosiale biten som står i fokus, men også det å få nye impulser intellektuelt sett.

Man er sammen bare i tre måneder og ønsker å gjøre det beste ut av oppholdet.

Alle her har vært veldig inkluderende fra første dag. Er det noen medstudenter som finner på noe, gir de beskjed om dette f.eks over facebook eller når man møtes på gaten, og da kan de som har lyst henge seg på.

Miljøet oppleves ikke som ”klikkete” og i friminuttene kan man sette seg med hvem som helst – man føler seg velkommen overalt. Alle kan være seg selv og det godtas at vi er forskjellige.

Selv er jeg en utadvendt person og har sjelden problemer med å komme i kontakt med andre, men også de som i utgangspunktet er mer innadvendte ser ut til å ha det fint.

En vokser veldig som person når man tar del i et slikt opplegg, særlig når man bor i kollektiv slikt som vi gjør.

Det er alltid mye å finne på i fritiden og jeg er sjelden alene.

Forleden dag var jeg alene hjemme i 45 minutter og det slo meg at det var lenge siden sist jeg hadde vært uten andre. Likevel er det rom for å trekke seg tilbake om man ønsker det.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg synes studiet er spennende.

Det er litt gøy at man ofte kommer til undervisningen, uten å ha forstått så mye av det man eventuelt måtte ha lest på forhånd, og så oppdager at man skjønner enda mindre etter forelesningen.

Ikke fordi undervisningen er dårlig, men fordi man i filosofien oppdager at man ikke kan ta noen sannheter for gitt og kan stille spørsmål ved det meste.

Forholdet til lærerne er veldig bra. Vi er ikke så mange i timene og det gjør at overgangen fra videregående skole er mindre hard.

Det er ikke skummelt å stille spørsmål under forelesningene og undervisningen er veldig god. Man velger selv hvor aktiv man vil være og man må også selv ta ansvar for egen læring.

Det lønner seg å komme forberedt til undervisningen, særlig i Ex. phil.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var veldig enkel. Det lå et søknadsskjema på Kulturakademiets nettside som jeg fylte ut og litt senere fikk jeg positivt svar på søknaden min.

Denne beskjeden fikk jeg i en mattetime, hvor jeg allerede hadde fått et godt resultat på en matteprøve, så dette ble en bra dag!

Jeg fikk tidlig mye informasjon fra Kulturakademiet om hva som måtte ordnes før avreise og vi fikk tilsendt sjekklister omkring det praktiske vi skulle gjøre, så dette var veldig oversiktlig.

Ellers var det aldri vanskelig å få kontakt med administrasjonen og jeg fikk alltid svar på forespørsler i løpet av kort tid.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Mye er så billig i Roma at det nesten er farlig!

Likevel endte vi opp med å bruke 50 euro (418 kroner) på frokost første dagen, fordi vi handlet på en liten kolonialhandel hvor de hadde så mange deilige ferskvarer, men hvor prisnivået ligger litt høyere enn på et vanlig supermarked.

Det er mulig vi ble litt lurt, men vi skjønte i alle fall fort at det var best å dra til et supermarked når vi skulle gjøre større innkjøp.

Dersom man holder seg unna de store turistplassene, kan man spise mye billigere enn på de mest kjente stedene.

Vi kjenner til en restaurant hvor vi kan få en pizza Margherita for tre euro (25 kroner) og hvor vi i grunnen kunne ha spist hver dag.

Ellers er det mange steder som har gode bonustilbud på enkelte ukedager, hvor man f.eks kan få en billig øl eller annet.

Husleien er del av en totalpris man betaler for oppholdet.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

På fritiden spiser vi is!

Alle i leiligheten vår liker å trene, så det går jo en del tid til det. Vi har meldt oss inn på et treningssenter ved Campo dei Fiori, hvor de hadde studentrabatt.

Ellers liker vi å ligge og lese eller sole oss i den fine parken ”Villa Doria Pamphili”, som ligger i nærheten av der hvor vi bor.

Vi går også mye ut og spiser. Særlig liker vi å ta en såkalt ”aperitivo.” Dette er et genialt konsept hvor man kan bestille et glass drikke og deretter forsyne seg fritt av en stående buffet med småmat. Dette skulle man innført også i Norge.

Det er i tillegg en del sosiale programmer i regi av skolen, som utflukter til ulike steder og monumenter eller annet som det er gøy å være med på. Det er morsomt å lære litt om byen man bor i, selv om det ofte er vanskelig å ta innover seg hva som faktisk har vært og som har funnet sted på de ulike stedene vi besøker.

Det er uansett alltid sosialt å være med på utfluktene.


 

Hva er det beste med å studere i Roma?

Det beste med å studere i Roma er den gode stemningen og atmosfæren i byen.

Vi bor i nærheten av en gammel bro som heter ”Ponte Sisto”, hvor det alltid er mye mennesker. En gang var vi der på natten, når det ikke var noen andre på broen, og det var veldig stemingsfullt.

I ferieuken, dro vi en tur til Sorrento og Pompei og da vi kom tilbake til Roma, slo det oss hvor vennlig byen er og hvor fint det var å være her igjen.

Mange forestiller seg at Roma er en skummel by, med tanke på kriminalitet og slikt, men jeg føler meg trygg her.

Folk er så hyggelige og italienerne er åpne mennesker. Dessuten er de ikke så selvhøytidelige.

Jeg opplever det ikke som om jeg er langt hjemmefra. Når jeg reiser tilbake til Norge, vil det ikke bli som om å komme hjem fra et utenlandsopphold fordi jeg føler meg så vel her.

Vi er flere som daglig sier at vi kommer til å ende opp i Roma, eller i alle fall dra tilbake hit også senere i livet.

Jeg anbefaler Roma for alle.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Italia?

Forutenom at det er litt vanskelig å finne riktig og bra vaskemiddel, kommer jeg ikke på noe som er negativt eller vanskelig med å studere her. Altså, jeg vet hva som går til hvitvask og farget vask, så jeg får vasket klærne mine.

Det hender også at man savner noen matvarer fra Norge, men i delikatessebutikker som ”Castroni” kan man finne mye.


 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Italia?

Mitt tips er at, hvis du har litt lyst til å reise til Roma og studere her, så gjør det!

Dette er et kjempebra alternativ til et vanlig friår og det er lettere å komme tilbake til vanlig skole når man har studert på denne måten. Dette gir en myk overgang til høyere utdanning og kan også være et bra tilbud for de som ikke nødvendigvis ønsker å fortsette å studere.

Det er uansett gøy å reise og å oppleve en ny kultur.

Ellers er det viktig i Italia å smile, takke og å si ”vær så snill”. Folk her er imøtekommende og det er ikke uvanlig å hilse på fremmede. Det hele er veldig koselig.

Man må også huske på å gå over veien, ikke løpe. Det er kun turister som løper over veien.

Og ikke minst må man passe på å drikke mye god vin, for det fins det mye av i Italia.