Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Det begynte med at jeg var i militæret og ikke visste hva jeg skulle studere det neste året.

Jeg og en kompis, som også var i militæret og var usikker, begynte å snakke om hva vi kunne gjøre og fant ut at det var greit med et friår. Et friår med reising og opplevelser.

Noen uker etter, begynte vi og se på mulige steder vi kunne dra til.

Vi hadde hørt om venner og bekjente som dro på semesterstudier i utlandet, spesielt til Bali, og som sa at det var veldig gøy. Da vi søkte opp slike studier fant vi flere alternativer, men siden både jeg og Sindre er interessert i historie endte vi opp med Kulturakademiet i Roma.

Vi var begge enige om at dersom vi skulle dra på et slikt opplegg skulle vi ha noe igjen for det i form av studiepoeng eller lignende. Så da var Roma perfekt for oss.

 

Utveksling til Italia

Navn: Magnus Killi

Alder: 21

Utdanning: Exphil, exfac og idéhistorie

Studiested: Kulturakademiet Roma, i Italia

 

Fortell litt om studiet og undervisningen:

Skolen, som egentlig er et hotell, ligger i sjarmerende Trastevere.

Jeg dro fra Bergen til Oslo tidlig på morgenen den dagen vi skulle reise, slik at jeg kunne være med på fellesreisen ned til Roma. Dette var mitt første møte med mine nye medstudenter.

Studentlivet i Roma er veldig spennende fordi det er så utrolig mye man kan gjøre i byen.

Skolen arrangerte også en del utflukter og turer til andre steder i landet som for eksempel Venezia og Firenze. Dette var to turer som var veldig morsomme og jeg sitter igjen med mange gode minner.

Forskjellen på å studere i Roma og for eksempel i Oslo eller Bergen, er først og fremst at det er i utlandet og litt mer spennende enn nabobyen eller byen du har vokst opp i.

Undervisningen foregikk som oftest i et seminarrom på hotellet, men om det var skikkelig fint vær gikk vi av og til ned på Tiber-øyen og hadde forelesningen ute.

En annen ting som er ulikt hjemme, er at i Roma er man kanskje 30 stk. i klassen og man får dermed en tettere oppfølging enn man kanskje får på universiteter eller høyskoler hjemme.

Det som jeg selv synes var det som var mest annerledes, var at vi traff foreleserne og Selma, vår kontaktperson og alt-mulig-dame, hele tiden: på fridagene, på den lokale kaffebaren, på aperitivo, i tillegg til at vi noen ganger var på byen sammen. Dette gjorde at vi fikk et annerledes forhold til foreleserne enn man vanligvis får på høyskolen eller universitetet.

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var veldig enkel og forståelig. Man går inn på hjemmesiden og trykker på ”Søk nå!”-knappen og deretter fyller man inn det som man blir bedt om.

Noen dager senere får man svar på søknaden og litt info om videre steg i prosessen.

Etter man har betalt depositumet har man krav på studieplassen og da gjenstår bare å betale den resterende summen før man er klar for å reise!

Hvis man er flere som søker sammen, kan man skrive inn at man ønsker å bo i samme leilighet. Dette er ikke nødvendig, da man stort sett blir godt kjent med alle studentene!


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået i Italia er lavere enn hjemme og som student er dette perfekt.

I tillegg, så finnes det restauranter som ikke er dyre og maten er grei. Man kan også kombinere middag og en kveld på byen, ved å gå på et sted hvor de serverer aperitivo (et glass med drikke og en smårettsbuffét som man kan spise så mye man vil fra).

Vi hadde leilighet inkludert i studieavgiften, så jeg vet ikke hvordan leieprisene er der.

 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Leiligheten som jeg bodde i ligger i Trastevere og var omringet av koselige smågater som man kunne rusle i, spise på de koselige gaterestaurantene eller kjøpe seg en is og sitte på piazzaene og se på det yrende livet.

I tillegg, har Roma et enormt tilbud av museer, utstillinger og monumenter som absolutt er verdt et besøk!

For de som ønsker å trene, finnes det treningssentre rundt om i byen, eller eventuelt kan man gå opp i de mange parkene i byen.

 

Hva er det beste med å studere i Roma?

Det sosiale livet i Roma var bra da vi stort sett var med hverandre hver dag og fant på ting sammen. Enten en og en leilighet eller flere leiligheter sammen.

Vi var ofte på aperitivo sammen, hadde middagsbesøk eller gikk i parken og slappet av.

For de fotballinteresserte, er det muligheter for å dra til Olympiastadion og se Totti og resten av A.S. Roma spille kamp.


 

Hvordan er livet i Roma ulikt fra det i Norge?

Det er lett å komme seg rundt i Italia og har man en ledig helg kan man dra til andre steder.

Vi var en gjeng som dro til Sorrento litt utenfor Napoli og besøkte småbyer langs Amalfi-kysten (ANBEFALES!).

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Italia?

Det mest utfordrende med å studere i Italia må være språket, da ikke alle italienere kan snakke engelsk. Dette gikk veldig greit for oss, fordi vår kontaktperson i Roma, Selma, fikset som regel de problemene som vi møtte på.

 

Hvordan er en vanlig dag i Roma?

Man står opp rundt kl. 9 og gjør seg klar til skolen som begynner 10.15.

Første forelesning varer til 11, og etter en kort pause fortsetter andre forelesning der den forrige sluttet og varer til ca. klokken 12.

Noen dager har man dobbeltøkter, hvor man har for eksempel forelesning fra 10.15-13.00 og seminar fra 13.30-15.00.

Når skoledagen er over, drar man hjem til leiligheten og slapper av.

På kvelden, var vi ofte ute og spiste, hadde middagsbesøk eller var ute på byen.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale Kulturakademiet i Roma for de som ikke helt vet hva de vil studere, og som ønsker å ta et friår, men samtidig sitte igjen med noe annet, i tillegg til gode minner og opplevelser.

Det er også mulig for studenter å ta et utvekslingsår med kulturstudier.


 

Studerer du i utlandet? Vi ønsker å komme i kontakt med norske utenlandsstudenter som ønsker å dele sine erfaringer! Klikk her for å se hva du kan bidra med.