I talia bugner over av kunst og kultur, og et studieopphold her er omtrent som å leve i et museum.

Her får du alt fra strand til ski, fra landsbygd til storby, mote, design – ja, Italia har til og med et ordtak for å beskrive livsstilen sin – la dolce vita.

Et søtt liv på mange måter, men dessverre har Italia også et svært komplisert system når det gjelder omtrent det meste.

Men fortvil ikke, her viser vi deg hvordan du på enkelt vis kommer deg fornøyd og blid gjennom alt fra valg av studiested, søkeprosessen, opp til studielivet i Italia.

 

Italia

Hovedstad: Roma

Totale innbyggertall: Ca. 60.4 millioner mennesker

Areal: Ca. 301 340 km²

Offisielt språk: Italiensk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Studentbyene

Ønsker du en genuin Italiensk opplevelse, er studentbyene Pisa og Bologna perfekte. Det er her italienerne selv drar og det oser av tilbud for studenter.

For en opplevelse mer lik den italienske illusjonen, er Firenze og Roma perfekte. Her får du historie, museer, kulturtilbud i hvert et smug i tillegg til storbyfølelsen.

De fleste, utenlandske som italienere selv, ender likevel opp i Milano.

Historisk sett er det også slik landet er delt opp – industrien blomstret i nord, mens det var jordbruk som gjaldt i sør. Oppfatningen blant norditalienere, er derfor at de er de moderne, mens italienere fra sør er late. Den diskusjonen egner seg bedre på den lokale baren i Italia, men en forskjell mellom byene er allikevel merkbar.

Milano kan sammenlignes med andre storbyer i Europa hvor de fleste også snakker engelsk, mens Roma, Firenze, Bologna og Pisa er mer tradisjonelle, både når det kommer til holdninger, språk og til dagligdagse ting som take away-kaffe, som du skal lete lenge etter for å finne her.

 

 

Språk

Italienerne er stolte av språket sitt og det meste av kommunikasjon til utdanning foregår derfor på italiensk. Husk at fransk og spansk slekter til det italienske, og at du derfor med disse språkene allerede har et forsprang for å lære deg italiensk.

De fleste skoler har også et språkutvekslingsprogram hvor du kan bli kjent med en italiener og utveksle for eksempel engelsk og italiensk.

Dersom engelsk er viktig for deg, er det to amerikanske universiteter i Roma som har all undervisning på engelsk.

I Milano, finnes Nuova Accademia di Belle Arti (NABA) og Istituto Europeo di Design (IED), som også tilbyr studier innen design, medier og mote på engelsk.

 

 

Studiesteder

Det er mange statlige studiesteder i Italia, i tillegg til en rekke private universiteter som også er statlig godkjente.

Skal du studere noe kreativt er det ofte ved høgskoler, Accademie, du vil finne det beste utvalget. Et populært valg er Nuova Accademia di Belle Arti.

Universitá Luigi Bocconi er populært om du ønsker å studere business, og Politecnico di Milano for tekniske fag.

For en helhetlig oversikt over alle studiesteder i Italia, se Studievalg.no eller MIUR, som er den italienske søkemotoren for bachelor- og masterstudier.

 

 

Utdanningssystemet

Det italienske universitetssystemet er, som det norske, delt inn i tre ledd.

Den første syklusen heter laurea triennale og er en treårig utdannelse som krever videregående utdanning. Denne graden kan sammenlignes med bachelor.

Videre er laurea magistrale som en mastergrad du enten tar sammenhengende i fem til seks år, eller som en toårig oppfølgning av laurea triennale, bachelorgraden.

Doktorgrad, PhD, kalles dottorato di ricerca, og er som oftest en treårig forskerutdanning som krever bestått mastergrad.

De fleste universitetskursene forgår på italiensk, men flere universiteter tilbyr nå atskillige kurs også på engelsk.

Skoleåret er delt inn i to semestre. Det første begynner i september eller oktober og går til februar. Deretter følger vårsemesteret som går til juli.

Merk deg at de fleste utdanninger i Italia har opptak en gang i året og begynner ved vårsemesteret.

Søknadsfristene ved studiesteder i Italia er sene. Universitetene har gjerne innskrivningsperiode fra juli til september.

Søker du derimot på kunsthøyskoler eller engelske skoler kan søknadsfristen være tidligere, fra januar til april. Du søker på ett lærested av gangen.

 

 

Søknadsprosessen steg-for-seg

Søknad og dokumenter

Søknadsfrister er vanligvis fra mars til september. Søker du derimot på kunsthøyskoler eller engelske skoler kan søknadsfristen være tidligere, fra januar til april.

Ved enkelte studiesteder kan lønne seg og forhåndsinnskrive seg, preiscrizione. Kontakt skolen i perioden mai til juni og forhør deg om dette. Hvis dette ikke er tilfellet, gjelder vanlig innskrivning som skjer i etterkant av opptaks- og språkprøver.

Ved innskrivningen ber du om papirer til domanda d’iscrizione ved opptakskontoret på studiestedet.

Du trenger:

- Vitnemål fra videregående skole på norsk og italiensk med apostillestempel (fås hos Fylkesmannen).

- Dichiarazióne di valore, som er en beskrivelse av det norske skole- og karaktersystemet. Dette fås fra konsulatavdelingen ved den Italienske ambassade i Oslo. Her må man ta med originalt vitnemål fra din siste oppnådde grad med apostillestempel, og kontanter.

- Eksamenspapirer eller karakterutskrifter fra høyere utdanning, dersom du har dette med apostillestempel. Det kan du få hos Fylkesmannen.

- 1-2 signerte passfoto

- Kopi av pass

- Ligningsattest

- Kvittering på betalt studieavgift

- For mastergrader må du også sende ved motivasjonsbrev og anbefalingsbrev

Forhør deg med studiestedet om det er behov for andre papirer.

Husk at alle papirer må være rettmessig godkjent av det italienske ambassadepersonellet eller Kulturinstituttet i Oslo.

Andre mulige dokumenter som behøves:

- Gyldig pass

- Europeisk helsetrygdkort ved NAV Trygd. Les mer om dette på helsenorge.

- Dersom du skal oppholde deg over lengre tid i Italia, kan det lønne seg å skrive deg inn ved kommunens folkeregister, Ufficio dell’Anagrafe. Her krever de å se at du er økonomisk uavhengig, så ta med et bevis fra Lånekassen for å vise månedlige bidrag eller en erklæring fra banken for å vise dette.

- Italiensk personnummer kan være nødvendig, spesielt ved registrering hos de statlige universitetene. Les mer på codicefiscale.com.

- De fleste norske bankkort for studenter har gode ordninger for bruk utenlands, kontakt banken din for å høre hvilke ordninger de opererer med. Ønsker du å opprette en italiensk bankkonto kontakter du Agenzia delle Entrate i kommunen der du bor for å få tildelt en type personnummer, Codice Fiscale.


 

Språktester

Enkelte studiesteder krever bevis av språktester. Dette kan tas ved det italienske kulturinstitutt i Oslo eller hos et av språkuniversitetene for utlendinger i Perugia eller Sienna i Italia.

De mest kjente språktestene som godkjennes hos de fleste utdanningsinstitusjoner i Italia er CILS (Certificazione de Italiano come Lingua Straniera), CELI (Certificazione de conoscenza della Lingua Italiana) og PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri).

Skal du studere på engelsk, må du derimot ta en engelsk språktest. Her er TOEFL (Test of English as a Foreign Language) og IELTS (International English Language Testing System) de mest brukte.

Husk at du har krav på et tilretteleggingssemester, dersom utdanningen din foregår på et fremmedspråk og er støttet av Lånekassen. Dersom du kun ønsker et mindre språkkurs, kan du også få dette støttet av Lånekassen dersom det varer i minimum fire uker og har 15 undervisningstimer i uken.

 

Opptaksprøver

Ved italienske studiesteder skiller man mellom nasjonale og lokale opptaksprøver.

Nasjonale opptaksprøver gjelder spesielt for populære studieretninger som medisin og arkitektstudier. Den varer i to timer hvor du må besvare 80 spørsmål med fem svaralternativer per spørsmål.

Det finnes flere bøker hos italienske bokhandlere som er spesialisert på øving til disse testene. For å registrere deg for en slik test går du inn hos Universitaly.it.

Kunstshøyskoler og andre private skoler kan holde egne opptaksprøver kalt lokale opptaksprøver. Kontakt studiestedet for informasjon om dette.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Italia:

Studievalg.no

MUIR

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk)

IELTS-test (engelsk)

CELI-, PLIDA- eller CILS-tester (italiaensk)

 

Bolig:

Airbnb

Couchsurfing.com

Easystanza.it

Kijiji.it

Subito.it.

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Legatsiden

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

Den italienske ambassaden i Norge

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

NOKUT

 

 

Prisnivå og boligforhold

Stipender

Du kan få støtte av Lånekassen for å studere i Italia dersom studiet fører frem til en offentlig godkjent grad og gir studiepoeng.

Dersom studiestedet er privat, må du også forhøre deg om det er godkjent av italienske utdanningsmyndigheten MIUR for å kunne motta støtte av Lånekassen.

Du kan også få støtte til utveksling, corsi singoli.

Det finnes mange legater og stipender du kan søke på, i tillegg til Lånekassen. Flere av skolene i Italia er private og man kan oppleve problemer med at de ikke er offisielt støttet eller gir en full grad. Skulle dette være tilfellet, kan det være lurt å sjekke om utdanningen din er dekket av andre ordninger som private stipender eller legater.


 

Valutakurs

Noe av det første du bør øve deg på når du flytter til Italia er å tenke i valutakurser. Disse kan nemlig variere, og dersom du skal betale store utgifter kan også de små endringene ha stor betydning.

Lånekassen overfører lån og stipend bare to ganger i året for utenlandsstudenter.

Det du bør passe på er overføringstidspunktet i forbindelse med valutakursen. Ettersom beløpet er stort, vil også differansen spille en viktig faktor. Er kursen høy, kan det for eksempel lønne seg å vente med å overføre penger til den italienske kontoen din til kursen er lavere.

Dette er allikevel vanskelig å forutse, ingen vet hvor lang tid slike endringer kan ta.

 

 

Prisnivå

Prisnivå avhenger veldig av hva du skal kjøpe inn. De fleste ting er noe billigere i Italia enn i Norge, men om det er snakk om at det er et hakk billigere eller om prisen er halvert varierer.
Generelt spiller livsstilen din en viktig faktor for hvor rimelig du opplever Italia.

Man kan lære mye av italienerne som jo visst har eksklusive vaner i både klær og mat, men ofte velger smarte alternativer.

De lager ofte mat fra bunnen, handler inn ukentlig ved de store matbutikkene utenfor sentrum, handler klær på outlet-sentre utenfor sentrum, og er stamgjester på baren og restauranten og derfor mottar «vennepriser».

Studenttilbudene varierer for de ulike byene, men generelt har alle matbutikker gode fordelskort. Forhør deg med skolen din for andre lønnsomme avtaler.


 

Leiemarkedet i Italia

Ofte har studiesteder som tar inn internasjonale studenter egne leieavtaler du kan benytte deg av. Gjør allikevel en egen research før du sier ja til dette.

Disse leilighetene kan være noe overpriset, da du også betaler for sikkerheten ved at studiestedet ordner med leiekontrakten din. Leilighetene har også en tendens til å ligge litt utenfor sentrum.

Det er vanlig for italienerne å bo hjemme hos foreldrene til studietiden er over, eller utenfor byen på grunn av de høye boligprisene.

Leien kan i enkelte byer, som Roma, Firenze og Milano, ligne den i Oslo, dersom man ønsker god standard. Enklere standard, eller rom man deler med en annen, er alternativer om man ønsker å spare inn penger på bolig.

Boligmarkedet varierer fra by til by slik som i Norge, men generelt er det enkelt å finne leilighet eller rom i bokollektiv på kort varsel.

Avisene legger ut boligannonser under appartamenti da affitare, mens det internasjonale boligmagasinet Villa & Casali og det amerikanske nettstedet Craigslist har boligannonser også på engelsk.

Merk deg at prisene ofte er høyere for nettsteder og i aviser som er oversatt til engelsk. Her er utleierne bevisste på at det er turister og utenlandske personer som søker. Derfor vet de at de kan ta en høyere pris enn ellers.

Det kan derfor lønne seg å få litt hjelp eller lære seg noen enkle gloser og bruke nettsidene italienerne bruker: Easystanza.it, Kijiji.it og Subito.it.

Leiemarkedet går hurtig og du kan oppleve å finne en leilighet og flytte inn i den samme dag.

Er du spontan kan en idé være å bo den første uken på hostell mens du leter etter leilighet.

En annen enkel og grei mulighet, er å finne rom for en periode på Airbnb.

Nettstedet Couchsurfing.org er også svært populært i Italia og kan, i tillegg til billig overnatting, fungere som et sosialt nettverk, da de ofte har flere arrangementer, utflukter og lignende.

Husk at italienerne seg i mellom, ikke er sjenerte med å prute på prisene, også når det kommer til husleie.

Merk deg også at ikke alle utleiere er like nøye med kontrakter.

Som internasjonal student kan det være lurt å stå på kravene dine fra første stund – det er sjelden du som kommer godt ut av situasjonen dersom du står uten kontrakt.

Normale vilkår er å betale et depositum som tilsvarer en måneds leie og at du da også har en måneds oppsigelsestid. Sørg for at begge parter er klar over dette, samt at en måned også gjelder for utleier dersom utkastelse blir aktuelt.

Det er også vanlig å betale husleien kontant. Sørg for å få en slags kvittering på dette eller krev at du skal betale gjennom banken, slik har du bevis på at leien er betalt.

Prisen på strøm, vann og andre faste utgifter kan variere sterkt, da klimaet endrer seg drastisk fra sommer til vinter. Avtal en makspris på dette på forhånd, eller operer med en husleie som også inkluderer dette.

 

 

Italiensk kultur

Den italienske kulturen er gjestfri, og man kan ofte oppleve å kommunisere godt med ukjente mennesker selv om man ikke kan språket. Artikulasjon, smil og engasjement driver samtalene og kan oppleves direkte, men samtidig befriende sammenlignet med den mer tilbakeholdne, norske kulturen.

Mat og drikke, fotball og politikk, kunst og kultur, er samtaleemner italienere flest sjeldent går lei og ikke minst har mange sterke meninger om.

Italia har en tradisjonsrik kultur og det er med stolthet de tviholder på sine kulturelle finesser, som det italienske kjøkkenet, barene, betalingsmåter – ja, det finnes nesten en italiensk måte å gjøre det meste på – fra å vaske gulvet til å poste brev.

Dette er det som gjør Italia til sitt sjarmerende jeg, men kan også oppleves som frustrerende og gammeldags i lengden.

Som effektiv nordmann, kan det være lurt å øve seg på å telle til ti, trekke pusten og nyte livet, ikke tenke for mye på verken fortid eller fremtid.

La famiglia italiana, den italienske familien, er en sterk institusjon i samfunnet, og fordommene våre, om italienske menn som bor hjemme hos mor til de har giftet seg, er fremdeles en realitet.

Dette har allikevel også en positiv bieffekt ved at det skaper sterke og tradisjonelle bånd som binder familien, venner og samfunnet sammen.

Kanskje er det også av denne grunn at de fleste italienere velger å studere nære hjemstedet sitt.

De som ikke bor i storbyene, pendler ofte inn til byen for å studere. Slik holdes nærområder intakte – og italienere tar ofte stolthet i byen eller regionen de kommer fra.

Slik lokal tilknytning gjelder også i byene hvor piazzaen, torget, sammen med den lokale kaffebaren, il bar, fungerer som samfunnets møteplass – ofte daglig.

Italienerne er stolte av språket sitt, i tillegg til å ha medier preget av dubbing og oversettelse til italiensk.

Dette gjør det vanskelig noen steder å kommunisere på engelsk, men desto lettere å lære seg italiensk. Noe de ofte blir veldig glade for at man gjør.
Italienske mattradisjoner

Italienerne har en svært tradisjonell måte å innta dagens måltider på.

Dagen starter du med en cappuccino og en dolce, en søt kake, hos din lokale bar, før du haster deg videre.

De fleste skoler og arbeidsplasser har fra en til to timer lunsjpause, gjerne mellom 12-15.

Da kan også butikker være stengt, men restauranter og barer holder åpent. Måltidet skal nemlig helst være varmt, en såkalt primi piatti. Det sies at dersom man har spist en panini, en sandwich, til lunsj, regnes ikke dette som et måltid.

Middagen spises sent, helst mellom 20:00 og 22:00.

Flere går også ut og spiser på kvelden. En studentvennlig måte å gjøre dette på er gjennom aperitivoen, som de fleste barer serverer mellom klokken 19:00 og 21:00. Her kjøper man en drink, gjerne en spritz, og kan for den prisen forsyne seg fritt av en buffet som står på barbenken. Flere barer tar stolthet i dette og disker opp med den ene middagsretten etter den andre.

Espresso er tillat hele dagen, men cappuccino eller kaffe latte drikkes kun før lunsj. Dette er fordi det blir sett på som et måltid i seg selv og ikke er egnet sammen med de større måltidene senere på dagen.

Dette er bare en av mange finurligheter det er typisk at man har med seg hjem etter et studieopphold i Italia.

 

 

Praktisk info - Til dagen du flytter

Husk at du må ha en egen reiseforsikring for studieopphold i utlandet. Ansa har gode ordninger på dette. En annen mulighet er å få det gjennom foreldre som iblant kan ha gode ordninger gjennom banken sin eller arbeidsplassen.

Det italienske internettsystemet er ofte ustabilt, og det kan anbefales å skaffe seg et italiensk telefonabonnement, som dermed gjør det enkelt og rimelig å bruke internett når og hvor du vil.

Operatører som Wind og Vodafone har også gode betingelser for internasjonale studenter som gjør at du også kan ringe til Norge for en rimelig sum.

Du bør vurdere hvorvidt du skal gå til anskaffelse av en italiensk bankkonto. De fleste norske banker har gode vilkår for studentbankkortene sine, men forhør deg om du vil bli belastet for å bruke kortet ditt i utlandet, samt hvilke gebyrer de har for uttak i Italia.

Videre bør du sjekke om det er mer gunstig å betale, blant annet husleie, fra en italiensk konto, eller om det holder med din norske. Banken din vil hjelpe deg med dette.
Generelt holder det med norsk bankkort i Italia, da det kan både være tidkrevende å opprette og vanskeligheter med å avslutte en bankkonto i Italia.

Den italienske timelønnen er lav sammenlignet med den norske, og svært få norske studenter velger å jobbe på siden av studiene i Italia.

En mulighet kan være jobb gjennom skolen eller andre engelskspråklige studiesteder, som kan ha en noe høyere lønn.

Det er også populært med privat engelskundervisning for barn og voksne.

Mange italienske familier ønsker seg også en engelsktalende barnevakt for barna sine. Det finnes kurs og flere firmaer som driver med dette. Det amerikanske nettstedet Craigslist.org har også en egen seksjon med stillingsannonser for en del italienske byer på engelsk.