D et mest vesentlige for meg, var muligheten til å være på forskjellige steder og i forskjellige land i løpet av masteren.

Jeg tok bachelorgraden min i Storbritannia, og var da på utveksling i Tyskland i ett år. Jeg stortrives med nye inntrykk fra nye steder, forteller Jonas Guldahl.

 

Utveksling til Spania

Navn: Jonas Guldahl

Alder: 25 år

Utdanning: Master in Management

Studiested: ESCP Europe, Madrid

 

ESCP er verdens eldste markedsføringsskole med avdelinger i Paris, London, Berlin, Madrid og Turin.

Gjennom skolen, får Jonas mulighet til å flytte på seg underveis i studieløpet, og vervet i ANSAs landsstyre passer derfor utmerket for den reiseglade trønderen.

 

Kan ikke sammenlignes

Jonas har, som stadig flere andre, sett fordelene ved å ta hele studiet i utlandet. Han kan derfor ikke sammenligne Spania med Norge, men forteller derimot at det er store forskjeller på undervisningen i Storbritannia og Spania.

Mens britiske forelesere har mye fokus på åpen dialog mellom professorene og studentene i forelesningene, er spansk undervisning mer fokusert på pugging og lite felles diskusjon.

Oppsummert, er det to helt forskjellige måter å tilnærme seg undervisning på, og det er styrker og svakheter ved begge. I noen fag er pugging viktigst, mens i andre fag er de konstruktive diskusjonene det som gir mest læring.

 

 

Sene middager

Utover selve studiene, er jo livet som natt og dag – bokstavelig talt.

Det meste i Madrid skjer om natten, mens man i Storbritannia og Norge sverger veldig til å nyte de få timene med dagslys.

Jonas har måtte legge fra seg de norske middagsvanene etter at han flyttet sørover til Spania.

En vanlig dag for ham, betyr som regel forelesninger frem til lunsjtider, og tilbake til campus, hvor forelesningene kan holde på frem til halv ni om kvelden. Det er derfor ikke uvanlig at middagen blir servert rundt klokken 23 på kvelden, i kjent spansk tradisjon.

Det fantastiske med Madrid, er at «jo senere, jo bedre» er regelen som rår, og man har fortsatt mangfoldige timer på å treffe venner og kjente selv klokken ni på kvelden.


 

Hvordan er studentmiljøet i Madrid?

Vår campus er ganske lite, det er kun et par hundre elever til enhver tid.

Den store fordelen med dette, er at alle blir kjent med alle.

Det føles litt mer som en liten landsby, enn den enorme byen Madrid faktisk er, spesielt sammenliknet med universitetet i Exeter i England, hvor vi var nærmere 20 000 studenter.

Prisene i Madrid er ikke noe å si på, og gjør det mulig til å kunne være sosial og gå ut for å spise tre-fire ganger i uken.

Leieprisene i Spania er, ifølge Jonas, kanskje noen av de billigste i Vest-Europa, og man finner hybler til en brøkdel av prisene hjemme i Norge.

Madrid må være en av Vest-Europas billigste hovedsteder. Man kan leie en hybel for alt fra 1500 kroner i måneden og oppover – selv om man kanskje må ofre oppvaskmaskin i denne prisklassen.

Selv om pengene går langt i Spania, anbefaler han likevel å spare opp litt hjemme i Norge for å supplere studiestøtten i løpet av tiden man er der.

Man bruker mye mer penger på opplevelser enn ting, og man får utrolig mye igjen for det.

 

 

Landsleder

Det går med mye tid til ANSA, forteller han.

Jonas har vært landsleder i ANSA Spanias landsstyre siden i fjor høst, og bruker dermed mye av tiden, utenfor forelesningene, på å jobbe for studenters ve og vel i Spania.

Mye av tiden hans går blant annet til å svare på henvendelser fra nordmenn som vurderer å studere i Spania, men også til å bedre vilkårene for norske studenter i utlandet generelt.

Gjennom sitt verv, får han også mulighetene til å se ganske mye av studielandet gjennom alle aktivitetene de arrangerer for de norske studentene.

I år har vi, for eksempel, arrangert Kick-Off i Barcelona, landsmøte, julehelg i Madrid og årstur til Tarifa - det skjer mye!


 

Fakta om Spania (i 2014)

Hovedstad: Madrid

Antall norske studenter: Cirka 450. Hvor 200 ANSA-medlemmer.

Mest populære studier: Språk- og kulturstudier, økonomi og administrasjon og statvitenskap.

Nasjonaldag: 12. oktober

Valuta: 1 Euro = ca. 8,33 NOK

 

Anbefaler Spania og ESCP

Søknadsprosessen til studiet gjennom ESCP, kan sammenlignes litt med en jobbsøkerprosess. Han måtte gjennom papirsøknader, IQ-tester og en rekke intervjuer, før han fikk svar på om han kom inn eller ikke.

Omtrent en måned senere fikk jeg en epost med gode nyheter, og resultatet var en glad trønder-gutt, sier Jonas.

Selv om søknadsprosessen var tøff, angrer han absolutt ikke på at han valgte å studere gjennom ESCP, og anbefaler andre å studere der, hvis man ønsker å oppleve flere land i løpet av studietiden.

Hans beste tips, er å finne et studie som gir gode karrieremuligheter, men legger ikke skjul på at det er like viktig å nyte friheten man har som student.

Jeg tror det beste tipset jeg kunne ha fått da jeg skulle søke på master, ville ha vært at det selvfølgelig er viktig å velge et universitet og en utdanning som gir deg gode muligheter for fast jobb, men det aller beste er om du kan kombinere det med et fantastisk liv utenfor studiene.

Det finnes et liv utenfor lesesalen, og det skal også helst nytes.

Jonas anbefaler potensielle Spania-studenter til å ta en tur innom ANSA Spanias nettside, hvis man ønsker informasjon til hvordan søke seg til studiene. Facebook-siden er også et godt tips, hvis man ønsker å stifte noen bekjentskaper før man reiser nedover.