Hvordan kom du fram til at det var til Madrid du ville dra?

Jeg ville lære meg flytende spansk, og hadde lenge tenkt på å dra til Spania på utveksling.

Jeg var på påskeferie i Madrid og likte byen godt.

Senere fikk jeg tips om universitetet Carlos III i Madrid (UC3M), fra en studievenninne fra NTNU, og dro derfor til Madrid på utveksling i 2009/2010.

Etterpå ville jeg ta en master, og jeg hadde hørt veldig mye bra om IE Business School i Madrid og valgte derfor å ta masteren der.

 

Utveksling til Spania

Navn: Siri Mette Fridén

Alder: 25 år

Utdanning og studiested:

Master: Corporate Communication, IE Business School, i Madrid i 2012/2013.

Bachelor: Statsvitenskap, fra NTNU Trondheim, med ett år utveksling til Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), i 2009/2010.

 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Masteren i Corporate Communication er en master i PR og strategisk kommunikasjon.

Som student, lærer du både praktiske og teoretiske ferdigheter innenfor kommunikasjon og medierelasjoner, samt strategi, ledelse og analyse.

Man er gjennom flere ulike fag i hele kommunikasjonsspekteret; PR, digitalkommunikasjon, krisekommunikasjon og omdømmehåndtering, stakeholder management, merkevarebygging, reklame, strategi, intern- og ekstern kommunikasjon og myndighetskontakt (public affairs).

Det er en ypperlig master, både for folk som har jobbet noen år og for folk som kommer rett fra bachelorgrad.

Undervisningsformen består av forelesninger, essayskriving og individuelle eksamener, mye gruppearbeid, presentasjoner, løsning av caser og diverse workshop. Det er også egne foredrag rettet mot karriere og forberedelser til jobbsøknader, intervjutrening og CV-skriving, samt «team-building»-aktiviteter for å bli bedre kjent med klassen.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen til UC3M gikk veldig greit, da jeg søkte via NTNUs internasjonale kontor. De hjalp meg med å oversende nødvendig dokumentasjon.

Med IE Business School, var det litt annerledes. Jeg hadde hørt mye bra om skolen, og tok selv direkte kontakt med opptaktskontoret (Admission Office) og forhørte meg litt om søknadsprosessen.

Det er ingen formelle søknadsfrister, men jeg anbefaler å søke i mai, hvis du skal begynne på grad i oktober.

Noen studier krever diverse opptaksprøver eller engelsk språktest.

På min Master in Corporate Communication, måtte jeg levere søknadsbrev, vitnemål fra bachelorgraden, CV, tre essay, TOEFL engelsk språktest, to anbefalingsbrev (fra tidligere professor eller arbeidsgiver), samt et personlig intervju på skolen.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

I Spania er undervisningen mye mer praktisk rettet. Jeg syns dette gjorde at man fikk mer ut av forelesningene, fordi det var mye mer aktiv deltakelse, gruppearbeid og fremføringer. Det gjør at man bruker pensumet aktivt og ikke bare sitter alene på lesesalen og tvinger seg gjennom bøkene.

Masteren på IE var også veldig praktisk rettet, og vi hadde mange caser som fikk oss til å tenke kritisk og finne løsninger på reelle utfordringer fra næringslivet.


 

Hvordan er en vanlig dag i Madrid?

En dag i Madrid er helt fantastisk. Som regel skinner sola, gatene er fulle av folk og liv, og man kan kose seg ved å besøke kaféer, restauranter og små koselige butikker.

Et besøk i parken Retiro er veldig hyggelig og anbefales.

Det er alltid mye som skjer i Madrid – byen som aldri sover.

I tillegg, ligger byen midt i Spania, noe som gjør det enkelt å reise til andre byer herfra.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

I Madrid, er det et veldig fint studiemiljø og man kommer lett i kontakt med folk fra hele verden. Hvis man ikke snakker spansk, kan det være litt vanskeligere å bli kjent med spanjoler i starten.

Madrid er en ganske stor by, så hvis man heller foretrekker mindre studiesteder, kan Salamanca eller Granada anbefales.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, reiser jeg mye rundt til andre byer i Spania, eller så koser jeg meg i Madrid. Treffer venner, drar ut og spiser god mat og tapas, danser salsa, drar på utstillinger, teater, museum, eller drar til Retiro-parken.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?

Det mest utfordrende er helt klart språket, dersom man velger å ta alle fagene på spansk. Det er også mange skoler som tilbyr engelsk undervisning eller tilrettelegging for internasjonale studenter.

Dersom man tar alt på spansk, anbefaler jeg å ta språkundervisning ved siden av, for å lære språket raskest mulig. Noen professorer bruker ikke powerpoint i forelesningene, og da kan det være vanskelig å henge med i timen, dersom man ikke skjønner mye av språket.

Et tips, er å spørre medstudenter om hjelp og om du får lov til å se på vedkommendes notater fra forelesning.

Ofte er eksamen basert på det som blir sagt i forelesningen.

Madrid er generelt en by det er veldig lett å finne frem i, og jeg har alltid følt meg veldig trygg i byen. Likevel må man være obs på lommetyver, spesielt på metroen.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene i Madrid?

Leiepris på rom i leilighet ligger på ca. 400-500 €, men du kan finne både billigere og dyrere leiligheter, alt etter beliggenhet, størrelse og standard.

Mat og drikke er billigere enn i Norge.

Med stipend og lån fra Lånekassen lever du veldig bra i Madrid.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler virkelig IE Business School på masternivå, og UC3M på bachelornivå eller utveksling.

Hopp i det – Madrid er en kjempefin by som er lett å like!

Mitt beste tips er å lære seg lokalspråket så fort som mulig, man får så mye mer ut av studielivet og blir ordentlig godt kjent med kulturen.