Hvordan kom du fram til at det var til Barcelona du ville dra?

Jeg hadde aldri vært i Barcelona da jeg bestemte meg for å søke utveksling dit.

Etter videregående bodde jeg i Granada, der jeg gikk på språkskole, og jeg ønsket å legge utvekslingsåret til Spania for å utvikle språket videre.

I tillegg, var 2010 et veldig spennende år for den spanske økonomien, og det var en gylden mulighet for meg som samfunnsøkonomistudent å studere finanskrisen på nært hold.

 

Utveksling til Spania

Navn: Kristine Reinlie

Alder: 25

Utdanning: Samfunnsøkonomi

Studiested: Universitat Autónoma de Barcelona, Spania

 

Valget falt på Barcelona, fordi jeg hadde hørt mye positivt om byen, og fordi Universitetet i Bergen hadde avtaler med flere universiteter i byen med et bredt fagtilbud.

Jeg er veldig glad for at jeg valgte Barcelona. Jeg har vært der flere ganger i året etter at jeg kom hjem, og jeg har fått flere gode venner å dra på besøk til, både der og andre steder i verden.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

I motsetning til i Norge, er mye av undervisningen obligatorisk og det er i større grad kontinuerlig evalueringer i form av gruppearbeid, presentasjoner og mindre tester.

I Spania er du ikke et hemmelig studentnummer. Du må være aktiv i timene og skrive navn på alt du leverer.

Mitt inntrykk er at det er en mer detaljorientert faglig tilnærming i Spania, mens i Norge gjelder det å trekke de store linjene på større eksamener.

I tillegg, er fagene i Spania ofte mindre enn hjemme, og gir lite uttelling i form av studiepoeng. Du vil derfor som regel ha flere fag i løpet av et semester enn hjemme.


 

Hvordan er en vanlig dag i Barcelona?

De aller fleste dager i Barcelona våkner man til solskinn og bylarm.

Jeg bodde sentralt i byen, mens universitetet lå et stykke utenfor sentrum. Kollektivtrafikken i Barcelona er helt fantastisk, så det var ikke et problem.

På skolen hadde jeg venner fra mange land, og fordi det var et stykke å dra dit tilbrakte jeg ofte mye tid der.

Campusområdet er stort med flere spisesteder, biblioteker og store gressplener; perfekt for pauser i solen.

Dagene ble ofte avsluttet med tapas og Erasmus-party, men kanskje oftest med trening og skolearbeid.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Det kryr av internasjonale studenter i Barcelona, og det er mye opplegg for utvekslingsstudenter. Dette gjør at det er lett å få nye venner, både på universitetet og på Erasmus- arrangementer, for studenter på tvers av universitetene i byen.

UAB er et stort campus-universitet, med mange kafeer og flere arrangementer.

I tillegg, er det mye gruppearbeid og mindre klasser, så det er lett å bli kjent med andre studenter. Det veldig lærerikt å jobbe sammen med studenter med enn annen bakgrunn, som har en annen tilnærming til faget enn deg.

Jeg var også aktiv i ANSA og ble på denne måten kjent med flere norske studenter i Spania. Vi hadde blant annet en fantastisk 17.mai-feiring i Barcelona og en kjempefin tur til Bilbao og San Sebastian.

 

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Fordi jeg dro på utveksling gjennom Erasmus- programmet, og Universitetet i Bergen hadde en eksisterende avtale med universitetet i Barcelona, var søknadsprosessen lettvint.

Jeg trengte kun å søke direkte til fakultetet hjemme.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Barcelona?

Universitat Autónoma de Barcelona betyr Det uavhengige Universitetet i Barcelona, og du vil møte mange der som ønsker å skille Cataluña fra Spania.

Dette betyr også at det er mange som kjemper for mer undervisning på katalansk.

Jeg opplevde at en del av de fagene jeg hadde sett meg ut på forhånd hadde undervisning på katalansk, uten at dette var oppgitt.

I tillegg, tok jeg et fag på engelsk, der foreleseren bestemte seg for å gå over til katalansk midtveis i semesteret.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået i Barcelona er lavere enn i Norge, og du kan leve godt på studielånet der nede.

Allikevel er fristelsene mange, og det blir for til at man spiser og drikker mye mer ute enn det man gjør hjemme. Men det er også noe av det beste med å bo der!

Leieprisene i Barcelona er ganske mye høyere enn i resten av Spania, men du kan finne et rom i et kollektiv til langt lavere pris enn i norske studentbyer. Standarden er generelt litt lavere enn hjemme, men er du villig til å betale det samme som i Norge får du mer for pengene.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Undervisningen var gjennomgående god, og foreleserne ved universitetet var dyktige og engasjerte.

Jeg tok flere forskjellige fag innenfor økonomi, administrasjon, språk og kultur.

Felles for alle fagene var at undervisningen var veldig dynamisk og studentene var alltid delaktige i form av presentasjoner og diskusjoner. Det var ofte små evalueringer, men også noen større arbeider som gikk over hele semesteret.

Det meste av innleveringer og undervisning var obligatorisk, og man må derfor ta i et tak fra dag en.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

På den varme tiden av året, er det fantastisk å tilbringe tid på stranden eller i en av de mange parkene i byen. Og man kan bruke flere år på å oppdage nye kafeer, barer og restauranter.

Om kvelden, kan man vandre fra bar til bar i Born, eller sette seg på en plaza i Gracia.

Det er lett å komme seg rundt i Spania, og jeg benyttet sjansen til å besøke flere andre byer i helgene.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Det vil være en stor fordel å kunne spansk eller katalansk på forhånd, men engelskkunnskapene er stort sett gode i Barcelona og det er en del fag som går på engelsk på UAB.

Av økonomiske fag på bachelornivå, var det for det meste innføringsfag som gikk på engelsk da jeg var der, så jeg vil anbefale å undersøke nøye på forhånd hvilke fag som er aktuelle for deg.

Mitt aller største råd, er å melde seg på spanskkurs. Det er virkelig en gylden mulighet å lære seg språket når du er der, og det går overraskende fort.

Når du kan språket, kommer du også mye nærmere på kulturen og det åpner en verden av muligheter senere.