Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Da jeg fant ut at jeg ville dra på utveksling, bestemte jeg meg kjapt for to kriterier: Jeg ville ikke reise til et engelskspråklig land, og jeg ville være i Europa.

Jeg vurderte lenge både Italia og Østerrike, men bestemte meg for at jeg ville til Spania, mye på grunn av språket som jeg hadde et sterkt ønske om å lære. Bedre klima og en anderledes kultur spilte selvfølgelig også en rolle i valget.

Skolen jeg studerte ved i Trondheim samarbeider med 3-4 universiteter i Spania, og jeg snakket mye med studenter som tidligere hadde benyttet seg av disse avtalene. Jeg hørte mye bra om skolen i Madrid og siden jeg hadde veldig lyst til å prøve å bo i en storby, ble valget enkelt.

Madrid har også en genial beliggenhet midt i landet, noe som gjør det veldig enkelt å reise omtrent hvor du vil i Spania og landene rundt.

Kombinasjonen av disse faktorene, gjorde at jeg endte opp i Spania og Madrid.

 

Utveksling til Spania

Navn: Hilde Seim

Alder: 24

Studie: Arkitekt

Studiested: Universidad de Politecnica de Madrid (UPM), Madrid, Spania

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Skolen i Madrid er mye større enn skolen i Trondheim. På NTNU er vi rundt 80 studenter på hvert årstrinn, mens her er vi 4000 – 5000 arkitektstudenter til sammen.

Det gjør at vi har utrolig mange fag å velge mellom, og at det er et veldig høyt antall utvekslingsstudenter på skolen.

Det er disse jeg har fått best kontakt med, vi er jo i samme situasjon og vi føler en slags tilhørighet til hverandre.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

All undervisning foregår selvfølgelig på spansk, noe som til tider kan være litt utfordrende for meg, som ikke kunne så mye spansk før jeg flyttet hit.

Heldigvis er de fleste spanske studentene behjelpelige med å oversette og svare på spørsmål, bare man tør spørre.

Spanjolene har et helt annet forhold til klokka enn oss nordmenn og det skjer ofte at professoren kommer en halvtime for sent til forelesning.

Det er mange flere forelesninger og mer lekser enn vi hadde i Norge, og dette fører til at skolearbeid tar mye mer tid enn jeg er vant til.

Studiene i Madrid består av flere fag med færre studiepoeng, og Spania har sitt eget studiepoengsystem som ikke er det samme som i resten av Europa. Dette gjør det vanskelig å gjennomføre et fullt studium her nede, noe som kan være lurt å tenke på når man vurderer å dra på utveksling.

Når det er sagt, er jeg veldig fornøyd med fagene jeg tar og det er morsomt å se arkitekturfaget fra en litt annen vinkel.

Mange av foreleserne er veldig flinke, og det finnes et mye større utvalg av fag, noe som selvfølgelig gjør det enda mer spennende.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Siden skolen i Trondheim hadde en avtale med UPM, var søknadsprosessen veldig enkel.

Jeg snakket med internasjonal seksjon på skolen, og etter å ha fylt ut de nødvendige papirene, ordnet de resten.

UPM har mange studenter som ønsker å utveksle til NTNU, så jeg visste at det var gode sjanser for å komme inn. Jeg fikk til og med akseptbrevet før jeg hadde sendt inn alle papirene.

 

Hvordan er prisnivået der?

All mat og drikke er merkbart mye billigere enn hjemme. Man kan gå ut å ta et par glass vin uten å bli ruinert, noe man fort blir vant til.

Tjenester som frisør og skomaker er også ganske billig og en billett på metroen koster kun 1 euro.

Ellers er kostnader for strøm, internett og mobiltelefon omtrent som i Norge.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Madrid sies å være Spanias dyreste by å bo i, og prisnivået er nesten som i Trondheim. Jeg betaler rundt 3800,- NOK, men da er alt inkludert.

 

Hva gjør man i fritiden?

Madrid er jo hovedstaden i Spania, og på kulturfronten finnes det et hav av muligheter. Alt fra tyrefekting og fotball i verdensklasse, til opera og en drøss av kunstmuseer.

Byen har også flere svært godt velholdte parker, som er fine å dra til.

Det meste av sosiale samlinger skjer utenfor hjemmet, så flere ganger i uken møtes studentene ute for et glass vin eller lignende.

I helgene reiser vi på helgeturer eller dagsturer, da det finnes mange fine reisemål også veldig nærme byen.


 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Muligheten til reise mye, og selvfølgelig det å lære språket, setter jeg utrolig stor pris på.

Selvfølgelig er det også deilig med varmere klima enn i Norge, selv om det også her blir kjøligere når høsten og vinteren kommer. Men etter jeg kom hit, har det nesten ikke regnet, noe jeg kommer til å savne når jeg flytter tilbake til Norge.

I tillegg er Madrid en veldig bra by å bo i.

Det er alltid liv i gatene, på en helt annen måte enn vi ser i Norge.

Selvfølgelig har dette litt med klimaet å gjøre, men også det at spanjolene har en helt annen bystruktur enn i Norge.

Man bor mye tettere og dette har sine fordeler på mange måter, blant annet ved at butikker og annet er mye nærmere, og metroen fungerer kjempebra.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?

Siden skolen er veldig stor, er det ikke kapasitet til at alle studentene har sin egen arbeidsplass slik vi har på skolene i Norge.

Det blir derfor veldig mye jobbing alene hjemme på rommet, og jeg savner klassemiljøet og tegnesalen fra NTNU.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Spania?

Lær deg så mye spansk som mulig før du reiser. Selv om man lærer mye når man først er her, er det alltid en fordel å kunne en del på forhånd. Man kommer så mye lenger med å kunne de innfødtes språk.