(StudentTorget.no):

Hvis du synes trafikken flyter lettere og at det er færre mannlige kolleger på jobb på fredager, så har du sannsynligvis helt rett. Det er nemlig 165.000 færre menn på jobb på fredager enn det var for ti år siden, i følge tall fra tidsbruksundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå (SSB).
 
Og de som faktisk møter opp på fredager, går tidligere hjem. I gjennomsnitt kutter de som er på jobb fredager arbeidstiden med 40 minutter, skriver Finansavisen.
 
De som tar seg mest fri på fredager domineres av de yngste og de eldste arbeidstakerne, de med høyest utdannelse, ledere og småbarnsforeldre.
 
Også hos SAS merker man seg at stadig flere tar fredagsfri, og at flytrafikken er merkbart større på fredager enn ellers i uken.
 
- Fredagen er såvisst den nye lørdagen når det kommer til nordmenn på reise, sier informasjonskonsulent Monica Hovland i SAS til Finansavisen.
 
I tidsbruksundersøkelsen hvor tallene er hentet fra må deltakerne svare på hva de gjør helt ned til hvert tiende minutt.
 
Undersøkelsen viser også at den økte fritiden brukes både foran tv-skjermen og på helgturer til hytta og andre utfarter.
 
 

Fredagspilsen

 
Samtidig er også fredagspilsen blitt et stadig mer utbredt fenomen blant nordmenn. Fredagspilsen er en klar markering mellom hverdag og fritid, sier Sosialantropolog og professor ved Markedshøyskolen, Runar Døving til Fædrelandsvennen. 
 
– Fredagspilsen er et uttrykk for et ritual som markerer skillet mellom hverdag og helg. Vi går fra jobbsfæren til fritidssfæren. Det er pilsen som markerer skillet. Det er en vanlig skikk over hele verden, sier Døving. 
 
Han sammenligner fredagspilsen med utdrikningslag og russetiden, ved at alkoholen brukes som en del av et ritual som markerer en overgang. Han understreker også at det på samme måte er veldig vanlig med drikkepress i disse situasjonene.
 
– Jeg er ikke veldig imponert over selve institusjonen. Den finner sted på et tidspunkt som ekskluderer mange familiefolk og det vil være avholdsfolk og folk med religiøs overbevisning som dropper disse treffene. Hvis du ikke er med på det, mistenkeliggjør du fellesskapet, sier Døving.
 
På den annen side forklarer han at dette er et uformelt miljø hvor man reflekterer over jobben og blir kjent med hverandre på et annet nivå. 
 
- Fredagspilsen utvisker også forskjeller på arbeidsplasser. Sjefen og de ansatte blir plutselig likemenn. Det er for øvrig ofte slik at sjefene ikke er å finne rundt fredagspilsen, sier Døving til Fædrelandsvennen.
 

LES OGSÅ: Lykken er en fredagspils