(StudentTorget.no):

Et rundt stativ spekket med skinnskjørt spinner som en karusell. Det samme gjør Jenny. Jernbanetorgets Uff-butikk saumfares i et imponerende tempo. 
 
– Jeg går inn med et utgangspunkt - ser etter et stoff, en kvalitet eller en farge. Da blir det enklere å finne frem i kaoset. 
 
Jenny vet hva hun prater om. Et nagledekorert skinnskjørt som klistrer seg til en veldefinert bakdel vitner om det. Opprinnelig fra det runde stativet som fortsatt snurrer. Med en kostymedesigner til mor etablerte hun tidlig en interesse som ble fulgt opp av motedesign-studier i København. Mye har skjedd siden da. Jenny har gjort suksess i flere retninger.
 
– Jeg vil være trygg på det valget jeg tar til slutt. Da må jeg prøve ting fullt ut. Jeg blir veldig lei meg hvis jeg blir voksen og tenker at jeg egentlig skulle gjort noe jeg eliminerte fordi jeg følte jeg måtte gå i ett spor, forteller hun ivrig.

 GJENBRUK: Jenny besøker stadig bruktbutikker på jakt etter stoff eller klær som hun kan sy om.

It-jenta som fronter TV Norges høstsatsning, Fritt fall, kommer nå med boken Sy om, der temaet ligger i tittelen. Det siste halvåret har altså hovedsaklig bestått av ekstremsport og sying. En god kombinasjon ifølge henne selv. 
 
– Å sy er som meditasjon for meg. Under innspillingen i Alta satt jeg og sydde mens jeg preppet meg opp til hoppet jeg skulle gjøre.
 
 

Jennys skole

 
– Jeg liker å tenke at hvis jeg gjør denne jobben bra, kan neste jobb bli enda større, enda kulere og vanskeligere. Hun løfter blikket fra en mørk dressjakke og tilføyer: 
 
– Jeg plukker fag, kan du si, og jobbene jeg utfører er som eksamnene mine. Dette er jo min skole på en måte.
 
– Hvilken jobb har du lært mest av?
 
– Tweet4tweet var ikke verdens største suksess, men ekstremt lærerikt. Vi så fallhøyden og vi hadde ikke noe annet valg enn å bare falle, men jeg synes det var et kjempe-kick å komme med noe som var litt annerledes. Vi gjorde det ikke for pengene, seerne eller fordi det var gunstig, men fordi man startet fra skratsj - en gjeng som aldri hadde laget noe før. 
 
Jenny angrer ikke, selv om kritikerne muligens mener hun burde det. 
 
– Jeg synes jo tweet4tweet var bra, så jeg så bare på det som noe jeg hadde godt av. Å kjenne litt på at det er en brutal verden. Vi fikk mye bedre terningkast på Fangene på fortet, men da gikk jeg bare inn, fikk noen kort og holdt på. Selv om det var lange dager og alt det der, så er det mye morsommere når man har jobbet ut noe fra bunnen av på egenhånd.
 CV

Jenny Ebbing Skavlan

Født: 3. juni 1986
 
- Debuterte med filmen Jakten på nyresteinen som åtteåring, og har siden vært med i filmer som Død snø, Tomme Tønner 1 og 2, Fatso og Hjelp, vi er i filmbransjen. 
 
- Ble kjent etter å ha vært med i en reklame for Grandiosa i 2007.
 
- Har vært med i Skal vi danse og Pop og råkk, og har vært programleder for Fangene på fortet, Masterchef og Tweet4tweet.
 
- Har også hatt tre kolleksjoner for Bik Bok. 
 
Aktuell med: 
 
Fritt fall på TV-Norge, og gir ut redesign-boka Sy om.
 
– Den var kul! Utbryter Jenny. Hun har spottet en stripete linbukse. 
 
Den muntre jenta virker så sikker. Sikker på at buksa blir perfekt med et par sting i livet. Sikker på at det hun gjør er riktig for henne.
 
– Nå liker jeg at ting er vanskelige, men en eller annen gang kommer jeg sikkert til å lene meg tilbake og kjøre litt mer planke. Jeg er ikke ferdig med film eller TV eller mote enda. Men det er ikke flere ting enn det heller. Det er ikke sånn at jeg i tillegg skal bli kokk eller prøve å lage musikk.
 
 

Høyt tempo

 
Med Sy om skal Jenny lære deg å forbedre og fornye bruktklær og ditt eget skapskrot. Det er vanskelig å holde følge med henne, der hun spretter rundt mellom slitne dressjakker, syntetiske bluser og nuppete ullgensere. Hun er veltrent. Kanskje det er derfor alt skjer med så mye kraft? Kanskje det er den såkalte shoppingbasillen som har satt inn støtet? Eller bare er hun sånn?
 
– Jeg har alltid vært litt eksplosiv av meg, smiler Jenny.
 
Det betyr visst ikke at hun aldri går tom for energi.
 
– Jeg kan også ligge på sofaen og tenke: Jeg orker ikke være energisk på TV i morgen. Man blir sliten av å være på hele tiden.
 
– Hvordan karer du deg opp gang på gang?

 ALLSIDIG: Jenny har lært mye av en spennende og variert karriere, men aner ikke hvor hun er om ti år.

– Jeg tror jeg har et eller annet i meg som dytter meg litt. Når jeg lagde Fritt fall og skulle hoppe ned en 70 meters-bakke - som er så bratt at du går fra null til 90 km/t på to sekunder - vet jeg at jeg kommer til å gjøre det. Jeg sitter på bommen og venter på grønt lys for å kjøre ned, og planen min er egentlig å sitte i tre kvarter å nøle. Men i det øyeblikket det grønne lyset kommer så bare slipper jeg. Det var kroppen som slapp, ikke jeg. Jeg har veldig lyst til å imponere folk. Der og da, først og fremst TV-crewet mitt og gutta som hadde lært meg å hoppe. Jeg skal tøffe meg. Sånn sett kan jeg nok være litt dumdristig. 
 
– Jeg får kick av å føle mestring, legger hun til. 
 
 

Si ja!

 
For mange har ordet nerver en ubehagelig klang over seg. Ikke for Jenny.
 
– Jeg har kanskje blitt litt junkie på nerver. Folk tror nerver er en dum ting, men jeg har opplevd nerver som et av de beste hjelpemidlene jeg har.  
 
– Hvordan da?
 
– For eksempel på vei inn til en filmaudition, når jeg har vært så nervøs at jeg kjenner kroppen reagere - jeg kaldsvetter og får hukommelsestap nærmest. Det er jo en utrolig sterk følelse å være dritnærvøs, og hvis du bare klarer å omforme det til den følelsen du skal vise på en audition eller en energi du skal levere ut ved en fremførelse - det har jeg begynt å lære meg. 
 
– Hvordan lærer man seg det?
 
– Bare ikke vær redd for å være nervøs. Hvis du er nervøs tenk: Ok, nå reagerer kroppen fysisk på noe jeg skal gjøre og det er en bra ting. Det er ikke behagelig, men ikke prøv å skyv det vekk. 
 
Jenny både fremstår og omtaler seg selv som et ja-menneske. Hun mener det er lurt å være litt yes-man om man vil opp og frem.
 TRE SPØRSMÅL:

 

1. Hva er den største lærepengen du har fått?
 
Det er ikke noe poeng i å uttale seg i saker hvor man ikke har nok kunnskap og engasjement.
 
2. Hva er det beste rådet du har fått?
 
Ikke takk ja til ting fordi du ikke tror det kommer et kulere tilbud. Ha litt is i magen og tør å si nei.
 
3. Hva ville du fortalt ditt 20-årige selv?
 
Noter ned onelinerene dine, det kommer til å komme noe som heter Twitter.
 
 
– Jeg passer veldig på å takke ja til ting jeg egentlig ikke har lyst til. Når jeg først står der så vet jeg at jeg har lyst til å gi. Selv om det siste du vil når du ligger på sofaen en søndagskveld, er å stå å gjøgle i tre kvarter på en eller annet event. Man må ha litt kontakt med sitt eget hue og vite at man takler det som kommer. Folk er ganske flinke til å bare backe ut eller ikke gidde. Det letteste er å si nei til ting - og det går jo fint dét. Du kommer bare ikke like langt, sier hun. 
 
Hun kommer ut av prøverommet med et oppbrettet skinnskjørt. Rødt. Allerede neste formiddag ligger resultatet av Jennys omsying på Instagram med 855 likes. Veien fra Grandiosa-reklamen til redesign-boka har tatt mange svinger. Og flere skal det visst bli.
 
– Spør meg om hvor jeg tror jeg er om 10 år - dét spørsmålet får jeg av alle journalister, sier Jenny.
 
– OK. Jenny Skavlan, hvor er du om 10 år?
 
– Da spør jeg tilbake: Hvor er jeg om 10 år? 
 
Hun tilføyer:
 
– Jeg aner nemlig ikke.
 
 
 

Denne saken ble først publisert i Campus #3 2012.