(StudentTorget.no):

Det Oslo-baserte bandet Phone Joan er for tiden aktuell med plata ”Turning Pages”, og etter å ha fått hjelp av sin amerikanske produsentvenn er lydbildet til det 70-tallsinnspirerte rockebandet nå større enn noensinne.

- Det var han som trigget innstillingen til at det er lov med masse klang og svære trommer, sier Elisabeth Nesset (31), bandets trommis.  
 

Erfaren produsent

”Turning Pages” er det tredje albumet i rekken for bandet som startet opp i 2008, og denne gangen har de altså fått med seg den Grammy-vinnende produsenten Vance Powell. Han har tidligere jobbet med artister som Jack White, Kings of Leon og Seasick Steve.

Samarbeidet med Powell startet egentlig allerede i 2011 da han bidro på bandets andre album, ”+4791799466”. Den gangen var det bandets gitarist Rikard Haugen som tok mot til seg og sendte en e-post til Powell og spurte om han ville mikse albumet deres.

- Historien sier at han hørte på det i 20 sekunder før han ville Skype med Rikard. Da var det midt på natta, og Rikard satt i underbuksa i senga si og Skypet med Vance Powell. De ble enige om at han skulle mikse albumet på én betingelse, at han fikk spille inn den neste plata, forteller Elisabeth.


PHONE JOAN: Fra venstre: Rikard Haugen (gitar, vokal), Elisabeth Nesset (trommer), Carina Moen (leadvokal og keys) og Randi Gudmundsen (bass, vokal). (Foto: Sundel Perry) 

Å spille inn plate i USA var en ny opplevelse for bandet. Der kom de hver morgen til et studio hvor alt var ferdig rigget og linet opp, en luksus de ikke var vant med hjemmefra. De lange arbeidsdagene var imidlertid litt uvant for de norske musikerne.  


- Vi er vant til å være i studio i kanskje seks til åtte timer og så er du helt pumpa, men det var det ikke snakk om der, der holder du på i tolv timer helst. Når vi ga oss litt tidlig de første dagene så de litt rart på oss, sier Carina Moen (32) på leadvokal og keys.

Tredjealbumet ble spilt inn i løpet av 17 intense julidager i Nashville. Det ble derfor lite tid til sightseeing i den legendariske musikkbyen.

- Vi hadde bare en fridag og den dagen klarte vi ikke å gjøre så veldig mye. Da måtte vi bare ta igjen litt søvn og slappe av, sier Randi Gudmundsen (29) på bass og vokal.
 

LES OGSÅ: 40 funfacts om skjegg og annen moro

 

Veldig ulike

Bandnavnet Phone Joan ble til ved en tilfeldighet, så tilfeldig at det, ifølge Carina, var en rhyming dictionary involvert.

- Vi gjorde jo litt ut av navnet etter hvert. Vi tok litt tak i navnet Joan og skapte en karakter ut av det, men bandnavnet kom først, forteller Carina.

- Joan ble en litt sånn samlende ting for oss på det første og det andre albumet, legger Elisabeth til.

En veldig sprikende musikksmak (fra rock til R&B) har til tider gjort det vanskelig for bandet å bli enige om det musikalske utrykket. Karakteren Joan ble dermed et slags samlingspunkt for bandet. På det siste albumet var imidlertid ikke behovet for Joan like stort.

- På den siste plata bestemte vi oss for at vi ikke trengte henne lenger, sier Elisabeth, og legger til:

- Vi bestemte oss for at nå skal alt være lov, alle forslag skal testes før det forkastes, ingenting er dumt.

Å ha en så erfaren produsent som Powell til å styre spakene gjorde også at det denne gangen var lettere å stagge de opphetede diskusjonene.

- Det å ha en person som sier ja eller nei når det blir voldsomme diskusjoner, det tror jeg var sunt for oss, forteller Carina. 
 


Kombinerer jobb og band


Utdannet innenfor musikk: Bandets tre kvinnelige medlemmer underviser i musikk når de ikke er på turné med Phone Joan.

De tre kvinnelige bandmedlemmene har alle utdannelse i ”Utøvende musikk – rytmisk” fra Universitetet i Agder, og underviser i musikk når de ikke er på farten med Phone Joan.


- Hvordan er det å kombinere band og jobb?

- Hvis du har gode arbeidsgivere så går det veldig bra, og jeg synes det å undervise er en veldig bra ting for det utøvende også. Det er en veldig god kombinasjon, du får mye igjen for det, sier Carina som mener det bare har vært positivt å ha en utdanning ved siden av musikkarrieren.

- Har dere noen tips til andre som har lyst til å satse på musikk?

- Man må være forberedt på at det er hardt arbeid hele tiden. Hvis man er klar for det så er det liksom bare å kjøre på, og ikke la seg sette ut av de nedturene som kommer med jevne mellomrom, sier Elisabeth.

Hun mener det i tillegg er viktig å ta vare på det nettverket man får når man studerer musikk også etter at man har fullført studiene. I musikkbransjen er det som oftest gjennom egne kontakter man får mulighetene, ikke gjennom LinkedIn, påpeker trommeslageren. 

- Hadde det ikke vært for at vi gikk på skole sammen, så hadde vi ikke vært noe band, avslutter Elisabeth.


I løpet av våren spiller Phone Joan blant annet i Sandvika, Moss, Drammen og Lillehammer. I sommer kan du også se dem på festivalene Midnattsrocken, Rootsfestivalen i Brønnøysund, Månefestivalen og Utkantfestivalen.