(StudentTorget.no):

Påsken er kjent som en tid for familiehygge og tradisjoner, og en etterlengtet avkobling fra en stressende studiehverdag venter. Enten du skal tilbringe påsken på fjellet, hjemme eller i utlandet – en god bok hører med.

 

StudentTorget har tatt en prat med fem norske forfattere om hvilken påskelektyre de vil anbefale til leselystne studenter.

 

Frode Grytten

Frode Grytten debuterte som forfatter i 1983, og fikk sitt store gjennombrudd med romanen Bikubesong i 1999, som han også fikk Brageprisen for. Han sies å være en av de mest markante novelleforfatterne i Norge, men har også lykkes som journalist, essayist, lyriker og barnebokforfatter. Grytten skriver for det meste på nynorsk, og fikk i 2007 Nynorsk litteraturpris for novellesamlingen Rom ved havet, rom i byen. Hans nyeste verk er novellesamlingen Menn som ingen treng (2016).

 

Til StudentTorget har Grytten valgt tre bøker som representerer hver sin sjanger, og i så måte hans eget forfatterskap.

 

Påskeparaden av Richard Yates

Ikkje handlar det om påske, og ikkje er det særlig oppløftande. Men ei drivande god bok er det, glasklar prosa om liva til dei ulykkelige søstrene Grimes. Yates burde ha vore kredittert som manusforfattar på tv-serien Mad Men, nesten alt har dei rappa frå den avdøde forfattaren. Bare les og sjå.


 

Verden finnes ikke på kartet av Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness

Ambisiøs og suveren antologi. 34 poetar frå heile verda. Gjendikta til norsk. Betre påskelektyre får ein ikkje, her er dikt for heile påskeferien, for heile sommarferien, for neste sommarferie, for resten av sommarferiane dine, ja, for ditt neste liv også.

 

Walk the Blue Fields av Claire Keegan

Irsk novelleforfattar som er i starten av sitt forfattarskap. Vakre og vitale og sterke historier. Ho skriv enkelt og involverande, reint og inkluderande. Ser så enkelt ut, er så vanskelig å få til. Fryd. Les. Nyt.

 

LES OGSÅ: Fem spennende kakao-oppskrifter til påsken

 

Heidi Linde

 

Kongsvingerjenta Heidi Linde debuterte som barnebokforfatter i 1998, men det var med suksessromanen Under bordet (2002) at Linde virkelig ble et navn i forfatterverdenen. Og det har ikke manglet på superlativer fra anmelderne. Senere har hun skrevet romanene Nu, jävlar (2011), Agnes i senga (2012), Norsk sokkel (2015) og Talte dager (2017). Linde har blitt beskrevet som «en norsk Nick Hornby, en Jonathan Franzen, en kvinnelig Lars Saabye Christensen».


 

Linde tipser studentene om tre sterke, kvinnelige forfattere som man ikke kan unngå å la seg påvirke, underholde og røres av.

 

Historien om Fru Berg av Ingvild Rishøi

Etter den strålende debuten med La stå hadde jeg skyhøye forventninger til Ingvild Rishøis nye novellesamling – forventninger som så absolutt ble innfridd! Historien om fru Berg er rystende god lesning. Forfatteren skaper presise og komplekse karakterer som gjør veldig inntrykk og som jeg bærer med meg lenge etter at boka er lukket.

 

Humlefangeren av Janne Stigen Drangsholt

En av vårens debutanter legger handlingen til Tokyo der vi følger norske Rakel i ukjente omgivelser. Forfatteren, som er førsteamanuensis i britisk litteratur, skriver både sobert og kunnskapsrikt i følge Dagsavisen. Halvveis ut i boka er jeg særlig imponert over debutantens formuleringsevne. Dessuten er det deilig med en bok som introduserer leseren for et nytt land og en ukjent kultur. Dette er boka som både vil underholde deg - og samtidig lære deg noe nytt!


 

En dåre fri av Beate Grimsrud

En medrivende historie om en forfatter som lever med stemmer i hodet. Til tross for tung tematikk, er romanen tilgjengelig og ikke uten humor. Usentimental, rørende, smertefull og gripende – kort sagt en bok som er vanskelig å legge fra seg Og uten å ha lest alle de andre utfordrerne til Nordisk Råds Litteraturpris, tør jeg hevde at En dåre fri må være en svært sterk kandidat.

 

LES OGSÅ: Fastelavnsboller kan du spise når som helst!

 

Hans Olav Lahlum

 

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum er kanskje mest kjent for sine populære krimbøker, i tillegg til diverse biografier om politiske personer. Han debuterte med en bok om Oscar Torp (2007) og har også skrevet bok om livet til Haakon Lie (2009). Lahlum er selv politisk aktiv i SV, og en svoren sjakkentusiast.

 

I tillegg til én politisk bok, velger Lahlum bøker som omhandler det de fleste forbinder med påskelitteratur, nemlig krim.

 

– Jeg vil til de politiske interesserte anbefale som påskelektyre Frank Rossaviks nylig utgitte bok SV. Fra Kings Bay til Kongens bord. Til de som foretrekker krimpåske vil jeg anbefale to norske krimromaner: Chris Tvedts Dødens sirkel og Gunnar Staalesens Vi skal arve vinden.

 

LES OGSÅ: Her får studenter kulturoplevelser for en billig penge i Oslo

 

Linn Strømsborg

Linn Strømsborg debuterte i 2009 med boka Roskilde, som ble rost opp i skyene av norske anmeldere. Året etter kom også novellen Øya. Videre har hun skrevet romanene Du dør ikke (2016) og Furuset (2013). Tekstene hennes har blitt beskrevet som en vakker feel good-samling, og hun har definitivt funnet sin stemme i virrvarret av debutanter.


 

Strømsborg har valgt ut tre bøker for de som ikke er i humør til typisk påskekrim.

 

Yarden av Kristian Lundberg

En liten, tynn bok full av stor litteratur! Lundberg skriver om å være en av timearbeiderne på havna i Malmø, om ikke-eksisterende arbeiderrettigheter, om å dra på jobb når alle andre legger seg, om å prøve å beholde noe som likner et liv, noe menneskelig i den slitne kroppen. Viktig og utrolig vakkert om noe som er stygt.

 

En brøkdel av helheten av Steve Toltz

Denne boka er en heisatur mellom Australia, Thailand og Paris, den er full av eksentriske karakterer, humor, sorg og kjærlighet. Den er tjukk nok og innholdsrik nok til å holde deg opptatt hele påsken, og jeg lover det er verdt det.

 

Bli hvis du kan. Reis hvis du må. av Helga Flatland

Velfortjent vinner av debutantprisen og Ungdommens Kritikerpris. Dette er en rørende og velskrevet historie om tre gutter som drar til Afghanistan og aldri kommer tilbake. Det er en bok om de som blir igjen når noen blir borte, og det er en av de sterkeste bøkene jeg har lest i år. Et stort tema for en debutant som jeg gleder meg til å lese mer av.

 

LES OGSÅ: 10 filmklassikere du må få med deg

 

Mediefenomenet "Anonym"

 

«Anonym» er forfatteren bak den satiriske triologien Kongepudler, Kindereggeffekten og Klassekamerater, samt romanen Mordet på Anonym. Hele ideen om å være anonym startet i 2006, da en del forfattere var misfornøyde med medienes feilinteresse med tanke på privatliv og bøkene deres. Teoriene om hvem som gjemmer seg bak anonymiteten har vært mange, men kun et fåtall vet hans riktige identitet. 


 

Forfatteren anbefaler her tre alternativer til deg som søker litt spenning i påsken.

 

Rosens navn av Umberto Eco

Fantastisk spennende kriminalmysterium med bestialske mord i et benediktinerkloster i Nord-Italia i 1327. Morsom og lekende metaroman om litteratur med flere fortellinger som flettes inn i hverandre. Om bøker og bøkenes historie med referanser til vår tid. Om konflikten mellom sensur og kunnskapstørst, mellom skeptisk logikk og fanatisk religiøsitet, mellom humor og gravalvor. Om kampen mellom fornuftige bokelskere og idiotiske bokhatere som ikke bare vil brenne en bok, men alle bøker. En roman å grave seg ned i med ønske om ikke å bli funnet før påskeferien er over.

 

Døde menn går på ski av Knut Nærum

En parodi på krim, men samtidig en hyllest til den klassiske krimromanen, først og fremst til Andre Bjerke og hans Døde menn går i land og De dødes tjern. Utspekulert plot om ni venner som drar på hyttetur på fjellet. Før påsken er over, er fem av dem drept. Fortellingen er et lukket rom-(eller innesnødd hytte-) mysterium med både gjenferd, storm og merkelige forsvinninger. En spennende og morsom mordlek, der aktørene er totalt isolert fra omverdenen uten mobildekning. De har ikke en gang med seg en iPad.


 

Marsfioler av Philip Kerr

Første bind i forfatterens berømte Berlin Noir- trilogi med handling fra før, under og etter den andre verdenskrig. Forfatteren har gjort et imponerende researcharbeid og skildrer den tyske hovedstaden i detalj under forberedelsene til Olympiaden i 1936. Privatdetektiven Bernhard Günther skal oppklare et enkelt innbrudd, men etterforskningen fører ham inn i Tysklands nazimiljøer. Overbevisende plot, kjappe dialoger, høyt tempo, syrlige personkarakteristikker og skarp humor. Spennings- og historisk litteratur på høyeste nivå.

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge