Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Etter å ha fullført bachelorgrad i japansk språk og kultur ved Universitetet i Oslo, hvor jeg hadde vært på utveksling to ganger til landsbygda i Japan.

 

Utveksling i Japan

Navn: Kristoffer Bolsø

Alder: 25 år

Utdanning: Marine Policy

Studiested: Tokyo University of Marine Science and Technology (TUMSAT/Tokyo Kaiyou Daigaku), Japan

 

Med en fasinasjon av svære bygninger, fikk jeg ikke nok av Tokyo de gangene jeg var der på dagsturer, og var ganske målretta på å dra tilbake til Japan etter at jeg returnerte til Norge for å starte nye studier.

Å forstå seg på Japansk kultur og språk er tidkrevende, og med et mål å skaffe seg en jobb innenfor markedsføring av norske eksportprodukter, var det den største motivasjonen min til å dra hit.

Videre ønsker jeg å søke internship i Tokyo for å lære om japansk business-kultur.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Japan og i Norge?

I Japan betyr oppmøte alt. Du skal ikke komme for sent, du skal heller ikke gå tidlig fra timen.

Det er ingen pensumbok, det er i tilfellet svært sjeldent.

Som regel stiller du ikke spørsmål til foreleser, men kan heller skrive kommentar på en lapp du får utdelt i slutten av timen, og lærer vil besvare spørsmålet ditt i neste uke i løpet av timen.

Ett emne er to credits, og varer i 1,5 time i strekk. Du skal ta minimum syv emner i løpet av et semester.

Emnene er likevel ikke like tunge som i Norge; på eksamen får du lov å ta med notater på prøver som varer i en times tid.

I noen emner er det viktig å levere rapporter/lekser til foreleser. På en måte kan det føles litt ut som norsk videregående skole.

For en nordmann, kan det virke som lærerne kan ta deg for å være umoden og uselvstendig, men i Japan har personer som er en rang over deg et ansvar å ta vare på deg. Du får et mye nærere forhold til professorene på universiteter i Japan enn i Norge, og det er ikke uvanlig å spise/drikke ute med dem etter skoletid.

 

 

Hvordan er en vanlig dag i Tokyo?

Ja, hva er egentlig en vanlig dag i Tokyo? Det er alt hva du gjør det til selv.

For min del er skoledagene varierende, noen dager er jeg ferdig klokka 12, andre dager har jeg skole fra 10:00-18:00. Utover det går mye av tiden til å studere og oversette notatene jeg har.

På kveldene spiser jeg gjerne ute, treffer venner i andre bydeler i Tokyo, drar på konserter, treningssenter og lignende.

I tillegg har jeg også en deltidsjobb på et hotell som resepsjonist et par ganger i uka.

Tokyo er en enorm by, og selv om jeg har vært her i snart et halvt år, har jeg ikke fått utforska nok. Jeg er veldig glad i å prate japansk, snakke om kulturforskjeller, og benytter enhver anledning til å kommunisere med japanere!

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Jeg tar frie emner innenfor linja «Marine Policy»; det er alt fra internasjonal lov, ledelse av fiskeribedrifter, markedsføring av mat, forståelse av det japanske samfunn til marin handelsindustri – alle emner justert til forståelse/problemer innenfor akvakultur.

De fleste emnene er ganske generelle og lett forklarte, i tillegg er de relatert med hverandre.

I Norge tar ofte forelesere det gitt at man har forkunnskaper til emnet som blir undervist, mens i Japan så starter de fra scratch.

Det som blir sagt og undervist i timen blir ikke lastet opp på noe nett-plattform som Fronter eller Luvit. Det er tavleundervisning, videoer og utdeling av handouts i timen, som etter min mening er mye mer effektivt enn powerpoint.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg er den første norske studenten ved dette universitetet, både UiN og TUMSAT var svært behjelpelige på å få meg på utveksling dit.

Jeg gjorde for det meste hele søknadsprosessen selv, alt på japansk. Det var likevel en ganske lett og kort prosess, i forhold til tidligere erfaring med andre japanske universiteter.

Når det gjelder de som søker på bachelor-nivå, må man være på et flytende nivå i japansk for å kunne ta emnene som tilbys her.

Mastergrad og PhD-program har de på engelsk.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Du er litt «ut» om du er en person som prioriterer andre ting over skole/studier her. De fleste studentene er interesserte i hva de studerer, og svært kunnskapsrike. De er opptatte av å lære, ikke kaste bort tid på sosiale medier.

Engelsknivået deres er høyere enn tidligere japanske universitet jeg har vært utvekslingsstudent på, hvor det for så vidt var «kult» å skulke timene for å røyke eller være fyllesyk.

Mange deltar i «klubb-aktiviteter» etter timene, som fotball, roing, dykking, japansk kampsport, sjødyr-klubber osv. Deltar du i klubbene drar man ofte ut og spiser eller drikker sammen – det er for det meste slik japanerne på universitet sosialiserer med hverandre.

Festekulturen er for så vidt litt forskjellig fra Norge; man drar ikke særlig på klubb i helgene, men kan heller dra på karaoke eller «izakaya» (spise- og drikke-steder), eller ha hjemmefester – gjerne på hverdager.

Universitetets studenter er, som japanere flest, opptatte av å respektere de som går trinnet over seg, og av den grunn unngår studenter å sosialisere seg med andre enn de som går på sitt eget trinn.

De som går trinnet over føler seg pliktig til å spandere alkohol og mat til de som går trinnet under, for å vise at de bryr seg og tar vare på de som går trinnet under.

De som går trinnet under må passe på å bruke korrekt høflighets-japansk til de over, for å vise respekt.

I tillegg, om studenter på samme trinn drikker og spiser sammen, uavhengig av hvor mye en spiser og drikker, splitter man regninga likt. I Norge bryr vi oss mer om dette, og kan bruke lang tid på å fordele regninga likt etter hvor mye hver enkelt har spist eller drukket.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Nå bor jeg på universitetets studenthus, som koster 6000 kroner i semesteret. Dette er vanvittig billig for å bo i et rikmannsstrøk i Tokyo, og til og med japanerne gaper av forskrekkelse.

Jeg har likevel bodd i kollektiv med 18 andre mens jeg gikk på språkskole før jeg starta på universitetet, og det kosta rundt 5000kr i måneden. Det var ganske sentralt, kun 15 minutter med sykkel til språkskolen.

Om man vil bo bra og billig, må man belage seg på å bo minst en time med tog utenfor Tokyo. Likevel, om du drar på utveksling til TUMSAT er du garantert billig leilighet, enten på eller i nærheten av campus.

Ellers er mat generelt billig her, cirka halvparten av hva det koster i Norge. Klær og merker ligger noe under prisnivået i Norge, og utvalget er grenseløst. CD’er og DVD’er er dyrt her, fordi Japan er et av de landene hvor det fortsatt selges. Anbefaler derfor bruktbutikker, fordi standarden er ganske god på produktene og du er miljøvennlig!

Det er dyrt å reise innenlands til den standarden vi er vant til i Norge, men for å reise med tog/buss inne i storbyene koster ikke mer enn en 10-20 kroner en vei.

Utvalg og varianter av alkohol og røyk er mangt og billig, og selges 24 timer i døgnet på lokale små-kiosker (konbinis som 7/11).


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Japan?

Dette er tredje gang jeg er på utveksling i Japan, så jeg har nok ikke hatt samme typer utfordringer som en første-gangs utvekslingsstudent. Jeg kan heller si at inntrykket mitt av Japan, japanere og Japan som samfunn endres hver gang jeg er på utveksling her. Det er tidkrevende å forstå kulturen.

Mange nordmenn har inntrykk av at japanere ikke kan tenke selv og ikke har egne meninger, det er et tema som er ganske komplekst, for japanere selv også.

Japanere skjuler sine intensjoner til fordel for harmoni i en gruppe, noe som kan være utfordrende for oss nordmenn å forstå.

Likevel er det beundringsverdig den utholdenheten japanere har i ukomfortable situasjoner, noe nordmenn kan ha nytte å av å erfare.

 

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole?

Universitetet har master- og PhD-muligheter for studenter innenfor akvakultur og teknologi på engelsk.

Du får en unik mulighet til å bo i et av Japans dyreste strøk, ganske billig og sentralt.

Jeg anbefaler tidligere Japan-studier studenter å prøve ett år utveksling, fordi du får mulighet til å videreutvikle språkkunnskapene ytterligere på et avansert nivå.

Utfordringen kan være det å sosialisere seg med japanere på skolen, siden de fleste ikke tørr å snakke engelsk, selv om de har bedre forståelse enn en gjennomsnittlig japaner. De fleste vil snakke med utlendinger, men der må du stå på selv og slenge janteloven vekk!

Min anbefaling er at du undersøker flere universiteter i Japan og finner det universitetet/studiet som passer deg og dine akademiske interesser. For akvakultur og marinesektoren, er dette Japans beste universitet.