K lokker, sjokolade, naturskjønne landskap og skiføre. Sveits gir mange assosiasjoner, men har du tenkt til å studere i Sveits, har du mye mer å glede deg til enn dette.

Mer formelt kjent som Det sveitsiske edsforbund eller Konføderasjonen Sveits, så er Sveits et lite, men velstående land som ligger i hjertet av Europa.

En av de mest kjente severdighetene i Sveits er Alpene, som strekker seg over størstedelen av landets territorium. Denne fjellkjeden er et populært reisemål for fotturer, skigåing og alpin klatring.

En annen populær attraksjon er innsjøene, spesielt Genfersjøen og Lucernesjøen, som tilbyr vakre landskap og fritidsmuligheter.

For de som er interessert i arkitektur og historie, er det mange historiske byer og monumenter å utforske. I Bern, hovedstaden i Sveits, kan du besøke Zytglogge, et imponerende klokketårn fra middelalderen.

Ellers, er Sveits spesielt kjent for sin politikk med nøytralitet, hvor de har klart å unngå involvering i begge verdenskrigene og mange andre konflikter, noe som har bidratt til en stabil økonomi og politisk system.

Kanskje som følge av dette, er Sveits også vertskap til mange store og viktige bank- og finansinstitusjoner, samt en rekke internasjonale organisasjoner, som FN og Røde Kors, som reflekterer landets forpliktelse til fred og samarbeid på globalt plan.

 

Sveits

Hovedstad: Bern

Totale innbyggertall: Ca. 8,6 millioner (2021)

Areal: 41 290 km²

Tidssone: CET (UTC+1) / CEST (UTC+2 sommertid)

Offisielle språk: Tysk, fransk, italiensk og retoromansk

Statsform: Føderal republikk

Valuta: Sveitsisk franc (CHF)

 

 

Utdanning og universiteter

Sveitsernes universiteter tilbyr et stimulerende og flerkulturelt læringsmiljø, med et sterkt fokus på forskning og innovasjon. Studenter som velger å studere her, kan forvente høykvalitets utdanning og en unik mulighet til å oppleve et mangfoldig og internasjonalt miljø.

Lausanne, Zürich og Bern er de mest populære studentbyene. De mest populære studiene blant nordmenn i Sveits er samfunnsfag, ingeniørfag og økonomi- og administrasjonsfag.

Her er kort om en håndfull av universitetene du kan velge blant:


 

ETH Zürich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich)

Et av verdens ledende universiteter innen vitenskap og teknologi, ligger som regel høyt på internasjonale rangeringslister. De er særskilt kjent for deres forskning på bærekraft, materialvitenskap, energi, helse og data.

Her tilbys studieprogrammer innen ingeniørvitenskap, arkitektur, matematikk, naturvitenskap, og systemorienterte vitenskaper.

 

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)

Et av de mest prestisjefylte tekniske universitetene i Europa, og kjent for sin forskning innen mikroteknologi, nanoteknologi, bærekraftig energi og helse.

Tilbyr studieprogrammer innen ingeniørvitenskap, informatikk, kommunikasjonssystemer, arkitektur, miljøvitenskap, og materialvitenskap.

 

Universitetet i Zürich (UZH)

Det største universitetet i Sveits, og driver med forskning innen biomedisin, nevrovitenskap, økologi og evolusjon, og samfunnsvitenskap.

Tilbyr et bredt utvalg av studieprogrammer du kan søke på, inkludert humanistiske fag, samfunnsvitenskap, økonomi, juss, teologi, naturvitenskap og medisin.

 

Universitetet i Genève (UNIGE)

Et av de eldste universitetene i Sveits, hvor hen du kan søke på studier innen fagområder som humanistiske fag, samfunnsvitenskap, naturvitenskap, medisin og juss.

UNIGE driver også med forskning på internasjonale relasjoner, menneskerettigheter, klimaendringer, bioinformatikk og genetikk.


 

Universitetet i Basel (UniBasel)

Det eldste universitetet i Sveits, med et forskningsfokus på molekylærbiologi, farmasi, hjerneforskning og kulturvitenskap.

Her tilbys studieprogrammer innen humanistiske fag, samfunnsvitenskap, økonomi, juss, teologi, naturvitenskap og medisin.

 

Når du skal studere i Sveits, kan du velge mellom å studere på tysk, italiensk og fransk, i tillegg til at noen få studiesteder tilbyr studier på engelsk.

Det akademiske året er delt inn i to semestre. Vintersemesteret varer fra midten av oktober til februar og sommersemesteret fra midten av mars til slutten av juni. Det kan være litt variasjoner mellom institusjonene.

Det sveitsiske karaktersystemet varierer mellom kantonene og institusjonene, men det mest vanlige systemet er en skala fra 1 til 6, der 6 er det beste og 4 er det laveste bestått. Noen universiteter bruker også ECTS-systemet (European Credit Transfer and Accumulation System).

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Søkeprosess

Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Sveits, og noen studiesteder krever at du har tatt spesifikke fag tidligere, eller at du har et bestemt karaktersnitt.

Fordi sveitsiske myndigheter ikke anerkjenner det norske vitnemålet som likeverdig med det sveitsiske, kan du bli bedt om å enten ta opptakstester eller dokumentere at du har fått studieplass på et tilsvarende studie ved et norsk lærested.

Du kan lese om opptakskravene hos universitetene og tekniske høyskoler her.

Du bør også være oppmerksom på at du ikke kan studere medisin, odontologi eller veterinærmedisin i Sveits, med mindre du har hatt oppholdstillatelse og bodd der en viss periode.

Skal du studere kreative fag, blir du sannsynligvis bedt om å komme på audition, gjøre et intervju eller levere inn en portefølje.

Om du skal studere på engelsk, må du sannsynligvis gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på tysk, fransk, eller italiensk, må du sannsynlig gjennomføre en Testdaf- eller Goethe Zertifikat C1 og C2 test (tysk), DELF-, DALF- eller TCF-test (fransk), CELI-, PLIDA- eller CILS-test (italiensk), på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Sveits:

Studievalg.no

swissuniversities.ch

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

DELF/DALF- og TCF-tester (fransk) 

Testdaf- og Goethe Zertifikat C1 og C2 tester (tysk)

CELI-, PLIDA- eller CILS-test (italiensk) 

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

NOKUT

Numbeo

Lånekassen

 

 

Prisnivå

For å skaffe seg bolig i Sveits, lønner det seg å være tidlig ute. ANSA anbefaler at du drar ned til Sveits rundt tre uker før studiestart for å skaffe bolig og oppholdstillatelse.

Sveits er ikke landet du drar til for å spare på en slant. Det kan bli dyrt å bo alene. En ettroms i sentrum i Genève koster ett godt snitt over en tilsvarende ettroms i Oslo.

De fleste studentene bor i bofellesskap eller på private hybler. I tillegg, har enkelte universiteter også studentboliger og internater. Du kan finne oversikter over ledige rom, hybler og leiligheter på oppslagstavler på universitetene og i de sveitsiske avisene.

Videre, hvis du skal leie et sted å bo i Sveits, krever utleieren en økonomisk garanti. Da kan du for eksempel bruke gjeldsbrevet fra lånekassen eller en garanti på at foreldrene dine kan finansiere oppholdet for deg.

Sveits er ikke et billig land ellers heller. Sammen med Tokyo, er det sveitsiske og norske byer som har kriget mest om førsteplassen på lister over verdens dyreste byer.

Kort sagt, prisene i Sveits ligner generelt de norske.

 

 

Praktisk

Du må ha oppholdstillatelse om du skal oppholde deg i landet i mer enn tre måneder.

For å få oppholdstillatelse må du ha med deg pass, opptaksbevis fra lærestedet, dokumentasjon på at du har et sted å bo og økonomisk garanti.

Oppholdstillatelsen må fornyes hvert år. Dette får du hos det sveitsiske immigrasjonskontoret.

 

 

Kultur

Sveitsere verdsetter hardt arbeid, fornuft, selvstendighet og flittighet. De setter også pris på toleranse, punktlighet, renslighet, orden og ansvarsfølelse.

Nasjonen har også et sterkt fokus på miljøbevissthet og bærekraft. Sveitserne har god grunn til å være stolte over deres vakre landskap, og har derfor strenge miljølover for å ivareta sin natur.

Ellers, må landet være et av verdens mest internasjonale nasjoner. Befolkningen er et sammensatt mangfold, og som et resultat har landet fire offisielle språk: tysk, fransk, italiensk og retoromansk.

De tysktalende dominerer, da de utgjør ca. 65 % av befolkningen. Den franske delen av folket bor for det meste i vest, mens italienerne bor i sør.

Utelivet i Sveits er variert. Landet er preget av bank og finansverden, og du treffer mange dresskledde mennesker, gjerne nippende til en margarita.

I Geneve og Zurich, er prisene stive og det samme er klientellet.

I andre mindre byer, som Basel, Bern, Lausanne og Lugano, er stemningen og prisnivået noe annet.

Spesielt er utelivet i Lausanne enestående. Sammen med Genève og Zürich, er denne en av de mest populære byene blant norske studenter.

Likevel, når alt er sagt, så er det ikke studentene som dominerer utelivet i noen av de sveitsiske byene.