Før et jobbintervju har du sikkert forberedt deg godt, og funnet frem ditt mest presentable antrekk. Men har du forberedt deg på det vanskeligste spørsmålet: «Hva er dine svakheter?»

Du kan mene hva du vil om selve spørsmålet, men du vet det kommer, og hva du svarer kan bli avgjørende.

For de som rekrutterer er det viktig å finne ut om du er den rette for jobben eller ikke, og dine svakheter sier like mye om deg som de sterke.

– For meg handler det mer om hvordan personen reagerer på spørsmålet, enn de negative egenskapene han eller hun tar opp. Om personen ser ut til å være ekte og ærlig, sier leder i Coach House, Carina Kind Kvist, til den svenske karrieresiden shortcut.nu.

 

«Jeg har ingen svakheter»

Det verste du kan svare er at du ikke har noen svakheter. Det er ikke troverdig, og viser at du enten skjuler noe, eller at du ikke har selvinnsikt.

Like ille er det imidlertid å foreslå egenskaper som egentlig ikke er svakheter.

I stedet for å legge skjul på egne svakheter, er det bedre å fortelle hvordan du jobber for å utvikle deg.

Alle har områder vi helst vil forbedre, og det er ikke noe å legge skjul på. Klarer du å forklare hva du ønsker å bli bedre på, viser du også at du er moden og reflektert.


 

«Jeg jobber for mye»

Ikke nevn en svakhet som ikke er relevant for jobben. Skal du finne en jobb som it-konsulent, spiller det ingen rolle at du er dårlig til å skru opp IKEA-møbler.

Unngå også enkle svar som «jeg jobber for hardt», «jeg blir for engasjert» eller «jeg er en perfeksjonist». Benytt heller anledningen til å vise at du har evnen til å lære av dine egne feil.

Så hva bør du svare?

Her er 8 tips fra Shortcut.nu:

1. Finn en mangel som kan knyttes til jobben du skal gjøre, og forklar hva du har gjort for å forbedre deg.

2. Omformuler spørsmålet til områder du mener du kan utvikle deg på.

3. Når du nevner en svakhet, er det viktig å gi eksempler på situasjoner på arbeidsplassen der du har møtt problemer på grunn av dette.

Forklar deretter hvordan du jobber med å bli bedre, samt hvor langt du har kommet. Vis at du gjør en innsats for å forbedre dine svakheter.

4. Snakke med folk som kjenner deg om hvilke svakheter du har i arbeidssammenheng.

5. Tilpasse deg etter bedriftskulturen i det selskapet du søker jobb hos.

Svarer du at du blir raskt lei av rutiner, kan det passe fint i en ny bedrift, men kanskje ikke like godt i en større og etablert.

6. Hold styr på kroppsspråket under intervjuet: puste normalt og hold øyekontakt. Tenk deg om, men bruker du for lang tid før du svarer, har du allerede vist en svakhet.

7. Ikke gå til ytterpunktene i et forsøk på å være overdrevent ærlig. Et jobbintervju er ikke det beste stedet å bekjenne dine aller verste synder.
Forbered en ærlig, relevant og konstruktiv respons.

8. Øv for deg selv, foran venner eller foran kameraet.