(StudentTorget.no):

Da NM for studentbedrifter ble arrangert i Oslo i juni, var det Lotics SB som stakk av med tittelen Norges beste studentbedrift. Der fikk også CosyTech SB Ferdprisen for størst internasjonalt potensial. 
 
Begge studentbedriftene gikk dermed videre til Lisboa, for å delta i JA-YE Europe Enterprise Challenge 2015 - den europeiske konkurransen for Studentbedrifter i regi av Ungt Entreprenørskap. 
 
CosyTech SB fra Oslo vant andreplassen, mens Lotics SB fra Ålesund tok tredjeplass i konkurransen.
 
- Vi er kjempefornøyde. Disse resultatene viser hvilken kvalitet vi har på studentbedriftene i Norge. Kompetansen disse studentene har fått med seg er verdifull, enten de velger å fortsette som næringsdrivende eller for fremtidige arbeidsgivere hvis de ønsker å bli ansatte, sier Torild Nilsen Mohn, koordinator for høyere utdanning i Ungt Entreprenørskap Norge. 
 
I alt 23 studentbedrifter fra 16 europeiske land har i to dager konkurrert om å bli «Enterprise of the Year». Konkurransen ble holdt i Lisboa der studentbedriftene har via forretningsplaner, presentasjoner, intervju, stands og entusiasme overbevist juryen om å investere i deres bedrift. De 16 innovative produktene og ideene som konkurrerte om juryens gunst, representerte nytenking innen blant annet matindustri, buss stopp-design, leksehjelp, app-utvikling, blodgiving, mobile frisørtjenester, fysisk trening og utforming av kontorstoler.
 

SE VIDEO: Dette er vinneren av NM for studentbedrifter 2015

 

Dette er CosyTech SB

CosyTech SB, med medlemmer fra Markedshøyskolen i Oslo og Handelshøyskolen BI, sikret andresplassen i konkurransen.

CosyTech SB, med medlemmer fra Markedshøyskolen i Oslo og Handelshøyskolen BI, har laget et nytt kommunikasjonsverktøy ved hjelp av NFC-teknologi (Near Field Communications), som gjør det mulig for mobiler og andre enheter å snakke sammen hvis de blir holdt inntil hverandre. Teknologien gjør at bedriftene får kommunisert med brukerne sine på en helt ny og spennende måte. CosyTech SB vant også The Visa Europe Award for Everywhere Commerce.
 
- Spennende muligheter har åpnet seg gjennom deltakelse i EM. Vi har utvidet nettverket vårt og øyner muligheter for en pilot i Portugal, sier Hamza Nebolsi, som er daglig leder i bedriften.
 
Hjem fra Lisboa har Hamza også med seg JA Alumni Leadership Award, som han fikk for fremragende lederegenskaper i studentbedriften. Med seg i CosyTech SB har han hatt Aleksander Owren og Erik Paalsrud. De er alle med i den videre driften av CosyTech AS som også har med seg en Trondheimsavdeling knyttet til NTNU.
 

Dette er Lotics SB

Studentbedriften Lotics SB fra Høgskolen i Ålesund, vant tredjeplass i konkurransen.

Studentbedriften Lotics SB fra Høgskolen i Ålesund, vant tredjeplass i konkurransen. Bedriften har utviklet et system som gjør oppdrettsnæringen mer bærekraftig ved å knytte oppdrett av settefisk med produksjon av grønnsaker i et lukket system. Lotics SB etablerer og drifter system som bruker planters evne til å ta opp næring og rense vann.
 
- På EM her i Lisboa har vi lært masse, både av de andre studentene vi har møtt men også av tilbakemeldingene vi har fått fra alle jurymedlemmene. Vi har utvidet vårt nettverk, og fått øve på engelsk presentasjon, noe som er uvurderlig med tanke på videre internasjonal satsing, sier Vibeke Evensen, som er daglig leder i Lotics.
 
Vibeke avslutter nå bachelorstudiet i Innovasjonsledelse og entreprenørskap-studiet på Høgskolen i Ålesund. Vibeke er agronom og har også faglig kompetanse innen mikrobiologi. På EM i Lisboa vant hun JA Alumni Leadership Award for fremragende lederskap i studentbedriften.
 
Med seg i Lotics SB har hun hatt Tomas Pollen Stavik, Jørgen Skarpnes og Dan Roger Lid. De vil alle ha andeler i den videre driften og sitte i styret i Lotics AS, som til høsten kjører i gang et pilotprosjekt i samarbeid med Bioforsk og SINTEF for å kartlegge skalerbarhet for et fullskala anlegg på 3 millioner fisk.