Å være leder av en så stor og flott organisasjon er en «once in a lifetime»-mulighet. Ett år som studentleder nasjonalt vil gi meg mye rent personlig, og jeg håper at jeg kan bidra til å bedre studenters situasjon, sier Andreas Trohjell (23), ny leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), til StudentTorget.no.

Lørdag den 18. april ble det holdt et ekstraordinært, digitalt landsmøte i Norsk studentorganisasjon, hvor blant annet en ny leder skulle velges. Møtet ble holdt digitalt, for aller første gang, grunnet koronasituasjonen.

Landsmøtet, som etter planen skulle ha blitt holdt den 17.-19. april, er nå utsatt.

Valget ble gjennomført ved at alle fikk en e-post med en lenke til et elektronisk skjema, og et passord de skulle bruke for å logge inn. Valget var anonymt, og det var kun mulig å avgi én stemme (Khrono).

Totalt fire kandidater stilte til ledervervet. Lørdag ble Andreas valgt til ny leder av organisasjonen. Han fikk også innstillingen fra valgkomiteen.

  

Har drevet aktivt med studentpolitikk siden 2015

Andreas har drevet med studentpolitikk helt siden noen uker etter at han ble student, høsten 2015.

Jeg begynte med studentpolitikk for å være sosial, og for å ha en påvirkning på hvordan undervisningen skulle være på mitt institutt, forteller Andreas.

Han er nå leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB), det øverste studentpolitiske organet ved universitetet.

Andreas har også tidligere erfaring fra andre verv i NSO.

Han har sittet i fag- og forskningspolitisk komité, fra 2018 til 2019, og skrev da en rapport om finansieringssystemet, som fokuserte spesifikt på uviklingsavtaler i sektoren.

I 2019-2020, har han sittet i sentralstyret, og ble her valgt som representant til å styre organisasjonen mellom landsmøtene.


 

Hvordan føles det å ha blitt valgt til leder av NSO?

Akkurat nå føles det veldig godt. Det har vært en lang og hard valgkamp, og jeg er lettet og ydmyk for tilliten jeg har fått, sier Andreas.

LES OGSÅ: Rosa er norgesmester i judo og studerer robotikk - møt Ukas student

 

Ønsker å sette studentenes viktigste saker på dagsordenen

Fremover, vil Andreas fortsette å sette saker som er viktig for studentene på dagsorden, og jobbe for å få gjennomslag for disse.

– I en politisk lobbyorganisasjon som NSO, vil det viktigste alltid være å få gjennomslag for politikk. Som leder, ønsker jeg å jobbe for å sette studentsaker på dagsorden nasjonalt, og fronte studentenes sak i ethvert fora.

Som leder i Norsk studentorganisasjon, får Andreas mange arbeidsoppgaver. Han blir ansiktet utad for studentene i Norge, og den øverste representanten for studentbevegelsen.

Jeg blir altså politisk, mediemessig og organisasjonsmessig representant for studentene, sier han.

LES OGSÅ: Michelle Ullestad (25) er musiker og student – musikken betyr alt

 

Hvordan leder ønsker du å være?

Jeg er ambisiøs, ærlig og tydelig. Jeg stiller krav til mine kolleger og de rundt meg, og forventer at de også gjør det til meg, sier Andreas.

LES OGSÅ: Nechirvan kom til Norge for 4 år siden – nå skal han bli ingeniør 

 

Studerer matematikk ved Universitetet i Bergen

Andreas studerer ved Universitetet i Bergen, og har en bachelorgrad i matematikk.

Jeg valgte dette studiet fordi jeg ikke var sikker på karrierevei etter videregående, men hadde et godt forhold til matematikk som fag, forteller han.


 

Hva er det beste med å være student? Og det verste?

Det verste er en trang økonomi, som gjør at man må prioritere sine kjøp knallhardt. Det beste er friheten det gir, innenfor emner og oppmøte, men også for faglig utfoldelse, sier han.

LES OGSÅ: Stine Johannessen er Ukas student - leder i Studentsamskipnaden i Oslo

 

Hvis du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

1. Walter Rudin. Forfatter av boken «Principles of mathematical analysis», som regnes som en av de beste og mest grundige bøkene for innføring i matematisk analyse. Det emnet slet jeg med, så forfatteren hadde vært en god kolloviekamerat, sier Andreas.

– 2. Niels Henrik Abel. Norsk matematiker, og svært anerkjent internasjonalt, som aldri fikk fortjent hyllest mens han levde. Niels Henrik, i kollokviegruppe med meg, tror jeg hadde hjulpet på både kunnskap og engasjement.

– 3. Ursula von der Leyen, EU-president. Jeg har en fascinasjon for EU, og da spesielt for enorme budsjetter innenfor forskning og høyere utdanning. Jeg ville brukt kollokvietiden med Ursula til å diskutere EU og politikk, mens Walter og Niels Henrik gjør oppgavene.

LES OGSÅ: Ukas student stilte i kjole på talerstolen

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

Happy av Pharrell Williams, avslutter han.