(StudentTorget.no):

Klokka er langt over midnatt. Du vet du kommer til å sovne straks hodet treffer puta, men hater tanken på å faktisk legge deg, og blir derfor sittende oppe litt til. Først når klokka runder to, får du endelig mannet deg opp til å ta kvelden. Kjenner du deg igjen i dette, er det godt mulig du lider av forsinket søvnfasesyndrom.

Forsinket søvnfasesyndrom er den vanligste døgnrytmeforstyrrelsen, og ifølge  Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar (SOVno) kjennetegnes syndromet av at hele søvnfasen er forskjøvet til et senere tidspunkt enn normalt. Professor dr. med. Bjørn Bjorvatn ved SOVno forteller at det er én aldersgruppe som er mer utsatt enn andre.
 
- Det er spesielt unge mennesker som lider av denne døgnrytmeforstyrrelsen, og de fleste er mellom 15-25 år, sier han.
 
 

Lakenskrekk: Marte Holmgren (20) er en av mange studenter som sliter med å komme seg i seng om kvelden.

- Redd for å gå glipp av noe

 
Professor dr. med. Fred Holsten er spesialist i psykiatri, søvnspesialist og driver Bergen SøvnSenter sammen med Bjorvatn. Han forklarer grunnen til at ungdom kan grue seg til å legge seg om kvelden.
 
- Etter puberteten endres døgnrytmen noe, slik at den indre klokken går langsommere. Vi sovner senere og sover lenger på morgenen. Mange får ”lakenskrekk” fordi de legger seg og blir liggende våkne i flere timer før de sovner.
 
Dette fenomenet kjenner sykepleiestudent Marte Holmgren (20) godt til. Hun har ikke tall på hvor mange timer hun har sittet oppe om kveldene når hun egentlig burde ha vært i seng.
 
- Jeg står som regel tidlig opp og tenker at i kveld skal jeg legge meg tidlig, i og med at jeg fikk så lite søvn natten før. Når kvelden kommer og klokken begynner å nærme seg leggetid, finner jeg alltid på noe annet for å utsette det, forteller hun.
 
Holmgren har ulike teorier rundt hvorfor hun lar være å legge seg når hun burde.
 
- Jeg tror jeg er redd for å gå glipp av noe. Det ender alltid med at jeg kommer meg i seng altfor seint, og den onde sirkelen fortsetter.
 
 

Bruke tiden fornuftig?

 
De som er plaget med denne typen søvnforstyrrelser vil enten få for lite søvn eller forskyve døgnet på en uheldig måte. Student Holmgren ser ikke store fordelene med dette, og synes det er kjipt å ikke klare å legge seg til ”normal” tid.
 
- Det blir så innmari tungt å stå opp dagen etter. Du kommer deg jo ikke i seng når du egentlig skal, selv om du vet at du i aller høyeste grad burde. Og det går jo bare utover meg selv og konsentrasjonen på skolen. Den eneste ”fordelen” må jo være at man klarer å sitte oppe ganske lenge hvis man holder på med oppgaver eller eksamenslesing.
 
Holmgren synes også det er kjedelig at hun som regel ikke gjør noe fornuftig når hun er våken om nettene.
 
- Jeg sjekker Facebook, mail, ser på tv, ser på serier eller bare utsetter det uten noen spesiell grunn. Jeg bruker sjelden lakenskrekk-tiden til å gjøre skolerelaterte ting, men det hender. Spesielt hvis jeg er litt sent ute til deadline på oppgaver.
 
 

- Det går over

 
Søvnspesialist Bjorvatn skriver på SOVno sine nettsider at de fleste heldigvis forventes å bli bedre med årene, selv uten behandling. Likevel er det en del som trenger litt drahjelp, og Bjorvatn nevner to aktuelle behandlinger.
 
- Lysbehandling og melatonin. Best dokumentasjon for effekt har lysbehandling, og jeg vil derfor i første omgang anbefale lys. Lyseksponeringen gis etter normal oppvåkning, noe som vil medføre at rytmen framskyndes. Eksponeringstidspunktet for lys flyttes ca. 1 time tidligere fra dag til dag inntil pasientens søvnfase er i ønsket posisjon, forklarer han.
 
Bruk av melatonin råder Bjorvatn å være mer forsiktig med, men anser det som et alternativ dersom man er veldig plaget av forstyrret søvnmønster.
 
Holmgren mener at hun fortsatt har til gode å overvinne lakenskrekken helt, men har et par tips til andre i samme situasjon.
 
- I det siste har jeg blitt flinkere til å si til meg selv at ”NÅ går du i seng”, uansett hvilke unnskyldninger jeg har til å la være. Ellers trengs det selv disiplin, eller en samboer som går tidlig i seng selv. Det er kjedelig å sitte våken alene, avslutter hun.
 
 Tips til de som sliter med å sovne:

• unngå kaffe, te og cola (koffeinholdige drikker) etter kl. 17. Røyk forstyrrer også søvnen
unngå kraftig mosjon siste timer før sengetid
unngå å være sulten eller å innta tungt måltid ved sengetid
bruk soverommet til å sove i, ikke til å arbeide
lag deg et sengetidsrituale
sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk evt maske og øreplugger
ikke se på klokka hvis du våkner om natten
lær deg en avspenningsteknikk, bruk den ved oppvåkninger
sett av en 'problemtime' om ettermiddagen/tidlig kveld hvor du tenker gjennom dine bekymringer og problemer. Unngå å ta med deg bekymringer/problemer til sengs